KNVB maakt zich zorgen en stuurt brandbrief naar de UEFA

13 juli 2019, 10:16

De KNVB en de Eredivisie CV zijn fel tegen de plannen van de UEFA voor de hervormingen van de Champions League en de Europa League vanaf 2024. Er is inmiddels vanuit Nederland een brandbrief gestuurd naar de Europese voetbalbond, melden De Telegraaf en Voetbal International.

In de nieuwe opzet van de Europese toernooien zal gewerkt worden met een promotie/degradatie-systeem, waardoor een bijna gesloten circuit wordt gecreëerd. Als de hervormingsplannen worden doorgezet, dan is dat volgens De Telegraaf 'een regelrechte aanval' op de Eredivisie.

"Wij vinden het om twee redenen onzalige voorstellen", begint Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. "Een, de nieuwe opzet komt sportieve gelijkheid niet ten goede, terwijl dit juist centraal moet staan. De UEFA moet juist een format bedenken dat de kansen vergroot voor Ajax en PSV om in de Champions League te spelen in plaats van barrières op te werpen waardoor ze bij voorbaat buitenspel worden gezet. Ten faveure van de grote, rijke clubs uit de vier, vijf grote Europese competities."

De Jong zegt dat de nieuwe opzet ook de nationale competities en bekertoernooien worden verzwakt als de beloning in de vorm van een Europees ticket verdwijnt. "Het kan toch niet zo zijn dat Feyenoord Nederlands kampioen wordt, maar niet wordt toegelaten tot de Champions League omdat Ajax een hoger clubcoëfficiënt heeft? Het haalt alle prikkels weg bij de Eredivisie."

Nog voor 2020 wil de UEFA met de nieuwe opzet voor de Europese toernooien komen, maar De Jong predikt geduld. "De UEFA wil er snel een klap op geven om het tijdig in de markt te zetten. Maar we praten over 2024, de wereld om ons heen verandert zo snel, neem daarom je tijd en ga voor de beste oplossing voor iedereen. En uiteindelijk valt een goed idee heel snel te verkopen. Maar wat de UEFA nu aan ons voorstelt, is onacceptabel."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen