De Boer op zijn plek: "Vergelijkbaar met Europees topniveau"

De Boer op zijn plek: "Vergelijkbaar met Europees topniveau"

13 juli 2019 – Na teleurstellende periodes bij Internazionale en Crystal Palace wilde Frank de Boer maar één ding: eerherstel. De voormalig succestrainer van Ajax zag in het Amerikaanse Atlanta United de geschikte club om zijn blazoen op te poetsen. Samen met FCUpdate.nl maakt de coach een tussenrapport op. "Het is hier heerlijk werken."Het is een klein uur na het laatste fluitsignaal van het thuisduel van Atlanta United tegen de New York Red Bulls als Frank de Boer de perskamer verlaat en zich daarbij een hoorbaar "ongelooflijk" laat ontglippen. Zijn ploeg heeft even daarvoor een zeker lijkende, zij het zwaarbevochten, zege uit handen gegeven door in de absolute slotseconden van het duel een tegentreffer weg te geven tegen de concurrent uit New York.

De 3-3 stand waarin het duel eindigt is tekenend voor het debuutseizoen van De Boer in Amerika, dat tot op heden nog niet vlekkeloos verloopt. Dat onderkent de oefenmeester zelf ook in gesprek met FCUpdate.nl, dat hem opzocht in Atlanta. "Het is inderdaad een wat wisselvallig seizoen, maar dat is tegelijkertijd ook een trend die je ziet in de gehele competitie. LAFC steekt er momenteel echt bovenuit, maar verder zie je eigenlijk iedereen van iedereen winnen."

Naar het werk van De Boer wordt in de Verenigde Staten door de wisselvalligheid van zijn ploeg regelmatig kritisch gekeken. Dat heeft alles te maken met de erfenis van Tata Martino, die De Boer in Atlanta aantrof. De Argentijnse coach stond sinds de oprichting van de Five Stripes aan het roer van de club en leidde zijn ploeg in jaar twee van haar bestaan direct naar de algehele MLS-titel. Martino besloot na dat hoogtepunt direct te stoppen en vertrok naar de Mexicaanse bond. Het betekende een nieuwe realiteit voor de selectie van United, dat met de oer-Ajacied een trainer met een compleet andere filosofie voor zich kreeg.

De Boer onderkent dat die transitie ervoor heeft gezorgd dat het bij zijn aantreden niet direct vlekkeloos liep: "De selectie was twee jaar lang gewend aan het systeem van mijn voorganger, dus het duurde even voor iedereen aan de nieuwe werkwijze gewend was. Daar kwam nog bij dat Miguel Almiron naar Newcastle United vertrok. Hij was wel echt een belangrijke speler hier." De Paraguayaanse spelmaker was onder Martino inderdaad zeer bepalend; in twee seizoenen scoorde hij 21 keer en bovendien was hij verantwoordelijk voor veel aanvoer naar topscorer Josef Martinez, die afgelopen seizoen maar liefst 31 keer het net wist te vinden.

Het vervangen van een dergelijke speler is in de MLS nog niet eenvoudig, zo wist De Boer al voor hij de Atlantische oceaan over vloog: "Je bent hier met transfers nogal gebonden aan regels, zoals international spots en de salary cap. Dat maakt het niet altijd makkelijk om een kwaliteitsinjectie aan je selectie te geven." Gonzalo 'Pity' Martinez, de topaankoop die Almiron moest vervangen en Atlanta United ruim 15 miljoen USD kostte, komt tot frustratie van veel Atlanta-supporters vooralsnog maar matig uit de verf. De Boer had derhalve naast Martinez graag nog wat meer kwaliteit aan zijn selectie toegevoegd, maar beseft dat dát dus niet gaat. "Het systeem is soms frustrerend, omdat je graag spelers wilt halen, maar aan regels gebonden zit. Aan de andere kant is het ook zo dat de hele competitie daar last van heeft", zo accepteert de oefenmeester de situatie zoals hij is.

Ondanks de strenge transferregels, door de MLS in het leven geroepen en strak nageleefd om scheefgroei tussen rijke en minder rijke clubs te voorkomen, beschikt Atlanta United over een behoorlijke kapitaalkracht. De in 2017 opgerichte club wordt namelijk geleid door miljardair Arthur Banks, mede-oprichter van klusketen Home Depot en tevens eigenaar van de Atlanta Falcons uit de NFL, en heeft zodoende de beschikking over een indrukwekkend trainingscomplex en een al even spectaculair stadion. Dat maakt het voor de 49-jarige oefenmeester uit Hoorn erg prettig werken in het zuiden van de Verenigde Staten: "De faciliteiten zijn echt fantastisch. Dit is Europees top niveau, in alle aspecten. Het is heerlijk werken hier."

Die sublieme omstandigheden moeten voor De Boer, die wordt bijgestaan door onder anderen zijn landgenoten Orlando Trustfull, Bob de Klerck en Erwin Koenis, in de tweede helft van het seizoen wel leiden tot tastbaar succes. De trainer zelf heeft er alle vertrouwen in dat dit gaat gebeuren: "We hadden inderdaad hoger op de ranglijst kunnen staan, maar we moeten daar ook weer niet te zwaar aan tillen. Als je kijkt naar het gat op de ranglijst staan we maar zes punten achter op de nummer één in het oosten (Philadelphia Union, red.)."

Atlanta United ligt ruimschoots op schema op de play-offs te halen. De eerste zeven ploegen in beide conferenties plaatsen zich voor het seizoenstoetje en Atlanta houdt momenteel vier ploegen onder zich in de strijd om plaatsing voor de weg naar zilverwerk. Bovendien staat De Boer met zijn manschappen in de halve finale van de US Open Cup, het bekertoernooi van de Verenigde Staten. De trainer is na mislukte avonturen bij Internazionale en Crystal Palace dus behoorlijk op weg zijn blazoen weer op te poetsen, maar minder wisselvalligheid in Atlanta zou de coach er écht weer bovenop helpen.

Door: Daan ten Berge

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 16 oktober 2019

  2. dinsdag 15 oktober 2019