Stewart droomt ook van het WK-goud bij de mannenploeg

Stewart droomt ook van het WK-goud bij de mannenploeg

9 juli 2019 – Earnest Stewart, werkzaam bij de voetbalbond van de Verenigde Staten, was dolblij dat de Amerikaanse vrouwen zondagavond de WK-beker omhoog mochten houden ten koste van Nederland (2-0). Maar de voormalig technisch directeur van NAC Breda en AZ wil meer: hij droomt van een gouden medaille bij de mannen.Tegenover De Telegraaf vertelt hij over zijn missie bij de voetbalbond, waar hij werd aangesteld toen de Verenigde Staten het WK in 2018 misliep. Als technisch directeur bij de bond heeft hij vooral opnieuw georganiseerd. "Mijn belangrijkste verantwoordelijkheid is dat we onszelf kwalificeren voor het WK van 2022 in Qatar. Misschien wel net zo belangrijk is het creëren van duidelijke lijnen binnen de hele bond", vertelt Stewart, die merkte dat bij Amerika iedereen vaak volgens een eigen visie werkte.

Stewart ontwikkelde een te volgen richtlijn. "Als een speler van zestien jaar een volgende stap maakt, is het beter om al bekend te zijn met bepaalde basisprincipes. Zo'n volgende stap is namelijk al ingrijpend genoeg", stelt hij. "Om dat concreet te maken, zijn we een paar maanden terug met z'n allen tot drie kernwoorden gekomen die Amerika hebben gemaakt tot de natie die we nu zijn: dapper, divers en strijdbaar. Wij zullen niet snel tiki-taka-voetbal gaan spelen."

Met zijn vernieuwde missie droomt Stewart van een WK-deelname en wie weet wat nog meer. Wereldkampioen worden is de absolute stip op de horizon. "Waarom niet? Oekraïne onder 20 jaar is onlangs ook wereldkampioen geworden. Wie had dat zien aankomen? Als je maar een gezamenlijk doel hebt en daar alles voor wilt geven, dan zijn je kansen veel groter om dat doel te bereiken."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 4 juli 2020

  2. vrijdag 3 juli 2020

  3. donderdag 2 juli 2020