De Boer waarschuwt Ajax: "Seizoen zoals het vorige is een utopie"

De Boer waarschuwt Ajax: "Seizoen zoals het vorige is een utopie"

9 juli 2019 – Frank de Boer kijkt vanuit Amerika met trots naar de verrichtingen van Ajax. De voormalig succescoach van de Amsterdammers, die momenteel aan het roer staat bij regerend MLS-kampioen Atlanta United, heeft genoten van het geweldige seizoen van zijn jeugdliefde. Desalniettemin waakt hij voor te hoge verwachtingen als het gaat om komend seizoen - iets waar hij zelf afgelopen jaar ook mee te maken had. "De kwaliteit is er echt wel weer, maar dat het zo gaat lopen als vorig seizoen is een utopie." Het hart van De Boer klopt logischerwijs nog altijd flink voor Ajax. FCUpdate.nl spreekt de trainer op het hypermoderne trainingscomplex van Atlanta United en wanneer het succesvolle seizoen van de Amsterdammers ter sprake komt, kan hij een glimlach niet onderdrukken. Ook spreekt de oefenmeester regelmatig in de wij-vorm wanneer het over zijn voormalige club gaat. De Boer heeft genoten van de Amsterdamse successen tijdens het afgelopen seizoen, maar weet ook hoe het is om bij een club binnen te stappen waar de verwachtingen heel hoog liggen.

En dus waarschuwt hij de Amsterdammers ook. "Het publiek moet echt beseffen dat de verwachtingen getemperd moeten worden voor komend seizoen. Frenkie de Jong is al weg, Matthijs de Ligt gaat waarschijnlijk weg. De situatie van Hakim Ziyech is op dit moment nog onduidelijk, maar ook hij vertrekt wellicht nog. Men moet niet onderschatten hoeveel invloed deze drie spelers hadden op het spel van Ajax", stelt hij.

Fantastische mix
Bij het Ajax van trainer Erik ten Hag zal het vertrek van de bepalende spelers zich ook laten voelen, verwacht De Boer: "Ajax had het afgelopen seizoen een fantastische mix van spelers, maar spelers met zulke kwaliteiten groeien natuurlijk niet aan bomen. Het is onrealistisch om te zeggen: Frenkie vertrekt, we zetten er even een nieuwe speler in. Zo werkt dat niet." Carel Eiting is een van de voetballers die de leegte kan opvullen, denkt De Boer, maar ook van hem mag niet worden verwacht dat hij De Jong wel even doet vergeten. 

De kersverse aankoop van FC Barcelona maakte namelijk een geweldig seizoen door, vindt De Boer. "De rust die Frenkie heeft om het moment van spelen uit te stellen en dan toch nog een balletje tussendoor te kunnen geven, waardoor je kan voetballen in plaats van de bal naar voren te moeten schieten. Dat is een ongelooflijke kwaliteit. Degene die op zijn plek moet gaan spelen zal dat niet één op één zo kunnen invullen." 

Aankopen
Toch ziet De Boer genoeg mogelijkheden voor het elftal van collega Ten Hag. Kansen die hij toeschrijft aan het nieuwe beleid van Ajax. "In mijn tijd was er nauwelijks geld voor transfers, maar die situatie is gelukkig veranderd", doelt hij op de verandering van het beleid. "De kwaliteit is er dus komend seizoen echt wel weer, met de talenten die we hebben en de aankopen die zijn gedaan. Toch moet je dan geluk hebben dat het allemaal klikt. Om te stellen dat het weer zo zal gaan draaien als het vorig seizoen deed lijkt mij een utopie."

Overigens weet De Boer met welk bijltje te hakken, want er ligt een parallel tussen de situatie van De Boer aan het begin van dit seizoen en de nieuwe realiteit waar Erik ten Hag mee moet dealen. "Toen ik hier begon was het team een bepaalde speelwijze gewend. Onder de vorige coach (Tata Martino, inmiddels bondscoach van Mexico, red.) zaten de spelers toch twee jaar gebonden aan een bepaald systeem. Dat hebben we deels moeten aanpassen, mede door het vertrek van bijvoorbeeld Miguel Almiron naar Newcastle United."

De Boer kende een moeizame start, maar heeft de boel inmiddels redelijk op de rit in de MLS. Krijgt Ten Hag het komend seizoen makkelijker?

Door: Daan ten Berge

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 20 juli 2019

  2. vrijdag 19 juli 2019