Omstreden VAR-penalty doet dapper Oranje de das om in finale

7 juli 2019, 18:58   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Een strijdend Nederlands vrouwenelftal heeft zondagmiddag de WK-finale in Lyon verloren van een sterker Amerika. Cruciaal moment in de wedstrijd was een penalty die de Amerikaanse vrouwen op aanraden van de VAR kregen na een uur spelen. De strafschop betekende de opening in de wedstrijd. Tot die tijd had het dapper spelende Oranje stand gehouden, mede dankzij uitblinkster Sari van Veenendaal. Snel na de penalty volgde ook de 2-0 en was de finale beslist.

Als absolute underdog begon Nederland aan de finale in Lyon. De Verenigde Staten wonnen het WK al drie keer, speelden al vijf finales en hadden richting deze eindstrijd al afgerekend met Frankrijk, Engeland en Spanje. Daarnaast versloegen de Amerikaanse vrouwen in de groepsfase Zweden, het team dat Oranje in de halve finales pas na verlenging had uitgeschakeld. In de eerste finale ooit begon Nederland zonder Merel van Dongen, maar met Lineth Beerensteyn, Anouk Dekker en Lieke Martens.

Een positief teken voor Oranje was dat het als enige land op dit WK niet al na twaalf minuten op achterstand kwam tegen de drievoudig wereldkampioen. Tot nu toe had Amerika in alle duels dit WK binnen het eerste kwartier gescoord, bovendien leidde het in de vorige WK-finale tegen Japan al met 4-0 na zestien minuten spelen. Het ging Oranje een stuk beter af, bij rust stond het namelijk nog 0-0. De kansen waren wel voor Amerika geweest, maar het was zeker niet zo dat Nederland niks te vertellen had. Enkele uitbraken waren gevaarlijk, net als een corner op slag van rust. Een echte honderd procent kans zat er echter nog niet in voor de ploeg van Sarina Wiegman.

Het spelbeeld veranderde na rust niet, totdat minuut 59 aanbrak. Een ingreep van Stefanie van der Gragt bij Morgan werd in eerste instantie niet als een overtreding in het strafschopgebied beoordeeld, maar de VAR dacht daar anders over. Na het zien van de beelden kwam scheidsrechter Stéfanie Frappart terug op haar besluit en gaf ze een penalty. Die werd benut door routinier en aanvoerster Megan Rapinoe: 1-0. Een zeer omstreden strafschop, maar gezien het spelbeeld niet onterecht.

Zo was Amerika er eindelijk in geslaagd om Van Veenendaal te passeren en daarmee was het hek van de dam. De 2-0 volgde van Rose Lavelle volgde snel, ze kreeg alle tijd om uit te halen en vond simpel de lange hoek. Vervolgens ontsnapte Oranje binnen een mum van tijd tot twee keer toe aan een derde treffer. Eerst bij een kans van Tobin Heath, Sherida Spitse blokte op het allerlaatste moment met een sliding. Daarna blonk Van Veenendaal uit, ze stopte een inzet van linksback Crystal Dunn en hield ook in de slotfase de schade beperkt.

Opstelling Nederland: Sari van Veenendaal, Desiree van Lunteren, Anouk Dekker (73. Shanice van de Sanden), Stefanie van der Gragt, Dominique Bloodworth, Sherida Spitse, Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk, Lineth Beerensteyn, Vivianne Miedema, Lieke Martens (71. Jill Roord).