De Boer ziet gelijkenissen tussen Leeuwinnen en WK-finale 2010

De Boer ziet gelijkenissen tussen Leeuwinnen en WK-finale 2010

7 juli 2019 – De Oranje Leeuwinnen staan zondagmiddag in de WK-finale in Lyon. De laatste Nederlandse voetbalploeg die dat lukte, waren de mannen in 2010: destijds was Frank de Boer als assistent-coach aanwezig bij de ploeg van Bert van Marwijk die van Spanje verloor (1-0). Ditmaal ziet hij vanuit de Verenigde Staten de Leeuwinnen schitteren en hij ziet een hoop gelijkenissen tussen beide teams. Ook acht hij Oranje niet kansloos in de eindstrijd.De kritiek op het spel van de ploeg van Sarina Wiegman herkent De Boer van het WK 2010. "Het is een beetje hetzelfde verloop als wij in 2010 ook hadden op het WK", vertelt de oefenmeester van Atlanta United tegenover FCUpdate.nl. "Onze voorbereiding verliep fantastisch, we wonnen met 7-1 van Hongarije. Maar op het WK hebben we dat niveau niet gehaald. Maar we toonden wél de mentaliteit. Iedereen voerde precies uit wat ze moesten doen. Het was niet al te sprankelend, maar we wonnen wel alles."

En die laatste twee elementen laten de dames in Frankrijk ook zien. Het spelniveau ligt niet negentig minuten zo hoog als de Leeuwinnen kunnen, maar de onverzettelijkheid en mentaliteit maakt de formatie vooralsnog onverslaanbaar. "Ook bij hen is het niet altijd sprankelend", knikt De Boer. "Maar er staat wel één team. Je staat samen, toont discipline en zo af en toe zie je de individuele kwaliteit van Vivianne Miedema, Lieke Martens, Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk. Die kunnen uit het niets het verschil maken. Dan kun je dus zo ver komen. Laten we hopen dat ze het als collectief weer laten zien in de finale."

Verfijnde types
Want waar het voor Nederland door een doelpunt van Andrés Iniesta in de verlenging pijnlijk misging, ziet De Boer zondagavond betere kansen voor de dames. "Ik hoop op een 1-1 gelijkspel en dat ze na penalty's winnen", voorspelt De Boer, die merkt dat de finale in de Verenigde Staten ook enorm leeft. "Ja, zeker. Iedereen praat erover hier, ook op de club. Dus het leeft zeker."

Datzelfde geldt voor de sfeer in Nederland, waar ook groots wordt toegeleefd naar de eindstrijd. De Boer ziet dat alleen maar als positief voor de toekomst van het vrouwenvoetbal. "Als de jeugd dit ziet, willen ze dat ook. Bij Amerika waren er ook een paar speelsters die zagen hoe de VS ooit op de Olympische Spelen de gouden medaille om de nek kregen. Dan denken meisjes van 13 à 14 jaar: dit wil ik óók bereiken. Daar wil ik over vier of acht jaar ook bij zijn. Als ze hard hun best doen, kun je dat ook bereiken. Daarmee kan het niveau in Nederland door dit succes alleen maar groeien en dat zou voor het vrouwenvoetbal goed zijn."

Niveau van de dames
Want hoewel Nederland in de finale staat, ziet de voormalig trainer van Ajax nog wel een paar verbeterpunten. De achterhoede bijvoorbeeld. "Die is heel solide, met name in het centrum en Desiree van Lunteren ook wel. Maar het echte voetbal en verfijnde zie je op het middenveld en voorin. Een Martens of een Van de Donk. Dat soort types komt er meer, het echte verfijnde. Groenen die echt loert op de steekballen. Dat is wel mooi om te zien."

Die verfijnde types kunnen ervoor zorgen dat Nederland voor het eerst in de historie een WK-titel pakt: als het maar anders afloopt dan op 11 juli 2010 in Johannesburg.

Door: Daan ten Berge & Nathan Sprey

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 16 oktober 2019

  2. dinsdag 15 oktober 2019