Fortuna Sittard
1 – 2
Willem II

Dit is waarom de VS zo goed is in vrouwenvoetbal

Dit is waarom de VS zo goed is in vrouwenvoetbal

7 juli 2019 – Sinds het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal werd ingevoerd in 1991, eindigden de Verenigde Staten altijd op het podium. Nooit stond Amerika lager dan tweede op de wereldranglijst vrouwenvoetbal. Het Amerikaanse vrouwenteam is een topploeg, maar het succes is niet uit de lucht komen vallen. FCUpdate.nl werpt op dag van de WK-finale tegen Oranje een blik op de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in de VS.De resultaten van Team USA zijn indrukwekkend. Drie van de zeven WK's werden winnend afgesloten en nooit eindigde het land buiten de topdrie op een wereldkampioenschap. Sinds 1996 werd er op vier van de vijf Olympische Spelen een gouden plak behaald. Dit WK begon de ploeg van bondscoach Jill Ellis met een 13-0 overwinning op Thailand die de hele wereld shockeerde. Het is tekenend voor de kwaliteit die Team USA herbergt. Maar hoe kan het Amerikaanse vrouwenteam zo goed zijn, terwijl de mannen nauwelijks imponeren?

Speciale wet
Een belangrijke oorzaak van het Amerikaanse vrouwensucces is een speciale wet die in 1972 werd ingevoerd in de VS. 'Title IX', zoals de wet heet, zorgde ervoor dat er op het gebied van educatie niet meer op basis van geslacht mocht worden gediscrimineerd. Concreet betekende dit dat scholen en universiteiten gedwongen werden om evenveel geld te investeren in de vrouwelijke takken van sport als de mannelijke. Gelijke kansen en een gelijk budget dus voor Amerikaanse vrouwensporten. Niet voor niets werd de VS een van de eerste landen waar het vrouwenvoetbal een gerenommeerde plek kreeg in de samenleving.

Rol van scholen

De belangrijkste opleidingscentra van sporters zijn de universiteiten. Die verstrekken namelijk beurzen aan talenten, nemen deel aan landelijke competities (NCAA) en leveren spelers af aan de nationale teams. Waar het in Nederland als recht wordt gezien om te studeren, beschouwen Amerikanen het als een privilege. In Nederland bestaat een universitaire sportcompetitie bovendien niet, waardoor het niet mogelijk is om een beurs te verkrijgen door uit te blinken in een sport. Sport en onderwijs staan volledig los van elkaar, terwijl deze in Amerika hand en hand gaan. Amerikaanse universiteiten zijn veel meer gefocust op sport. Het collegegeld ligt in de VS tussen de $26.000 en $50.000, waar dit in Nederland jaarlijks ongeveer €2.000 bedraagt. Door uit te blinken in een sport kunnen Amerikaanse studenten een fikse korting krijgen.

Merel van Dongen kent de situatie: zij speelde 2,5 jaar voor het universiteitsteam van Alabama. De linksback van Oranje weet daardoor hoe het werkt in de States. "Tot een leeftijd van 22 jaar spelen zo'n beetje alle Amerikaanse meisjes in universiteitsteams. Daar zijn er maar liefst zo'n 4000 van", zegt ze tegen ANP. "Maar daarna houdt het voor bijna iedereen op. Er zijn maar acht of negen profteams in de Amerikaanse competitie. De paar spelers die worden uitgekozen, zijn dan ook echt héél goed. Want de clubs hebben niet een vijver om uit te vissen, maar een heel zwembad." Dat blijkt ook uit de huidige selectie, die volledig bestaat uit speelsters die in eigen land spelen. Soms worden er uitstapjes gemaakt naar Europa, maar vaak zijn die van korte duur.

In 2018 telde Amerika zo'n 1,5 miljoen jeugdvoetbalspeelsters. Na basketbal en volleybal is voetbal de populairste sport op middelbare scholen. Ongeveer de helft van alle jeugdvoetbalspelers zijn meisjes. Voor jongens ligt het anders, zij geven de voorkeur doorgaans aan Amerikaanse klassiekers als American football en honkbal.

Succes versterkt succes
In Nederland heeft het vrouwenvoetbal na het gewonnen EK in 2017 een vlucht genomen. Een soortgelijke ontwikkeling heeft eerder ook in Amerika plaatsgevonden. In 1971 telde het land slechts 700 vrouwelijke voetbalspeelsters op de High School. Na de eerste WK-titel in 1991 steeg dit aantal naar 121.722, wat een toename van 17.000 procent betekende. Anno 2018 waren het er 390.482.

De grootste euforie rond het vrouwenvoetbal vond plaats in 1999, toen Amerika wederom wereldkampioen werd. De finale tegen China werd gewonnen na strafschoppen en geldt als het grootste moment aller tijden in de Amerikaanse vrouwensport. Vrijwel ieder Amerikaanse meisje wilde na dit succes voetbalster worden. De aanwas nam zodoende verder toe. Wat ook meespeelt, is dat het Amerikaanse mannenteam weinig succes boekt. In 2018 ontbrak het land op het WK en los van de kwartfinale in 2002 komt de VS al jaren niet ver op het WK. Tussen 1954 en 1986 was het zelfs afwezig. Het zorgt ervoor dat voetbal in Amerika steeds meer als vrouwensport wordt gezien.

Want de vrouwenploeg is in tegenstelling tot de mannen wel absolute wereldtop. Vanavond moet er van Oranje gewonnen worden in de finale. Gebeurt dat niet, dan is de sof groot. Zeker ook omdat Amerika voor het eerst twee keer achter elkaar wereldkampioen wil worden, iets wat eerder alleen Duitsland lukte. Het team van Ellis blaakt niet voor niets van het zelfvertrouwen. Verdedigster Ali Krieger verwoordde het eerder dit WK treffend, toen ze gevraagd werd naar haar mening over het feit dat veel sterspeelsters op de bank zaten. "Wij hebben het beste team en het op één na beste team van de wereld."

Door: Remco Jacobi

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 18 augustus 2019

  2. zaterdag 17 augustus 2019