De Oranje Leeuwinnen op rapport na de gewonnen halve finale

De Oranje Leeuwinnen op rapport na de gewonnen halve finale

4 juli 2019 – De Oranje Leeuwinnen hebben zich geplaatst voor de finale van het WK in Frankrijk. In de stijl van het toernooi werd er tegen Zweden niet groots gespeeld, maar op werklust en kracht wel gewonnen in de halve finale. Het werd een zenuwslopend slot, maar wel met een uitkomst waar heel Nederland alleen maar van kon dromen. Een team met diverse uitblinkers en maar weinig die door de mand vielen.Sari van Veenendaal - 8,5
De aanvoerster van het Nederlands team deed vrijwel alles goed. In de beginfase pakte ze alle ballen direct klem en binnen het kwartier had ze de eerste redding al achter haar naam. Op de lijn keerde ze een bal hard van dichtbij en in de tweede helft ging via haar pijnlijke hand tegen de paal aan. Vrijwel elke bal was prooi voor Van Veenendaal, die heel safe oogde en op geen fout te betrappen was. Alleen aan de bal had het iets beter gekund voor de doelvrouw, maar wellicht bewaart ze dat voor de finale.

Desiree van Lunteren - 8
Een zeer puike partij van de rechtsback van Oranje. Koppend was ze haar opponente de baas, de Zweedse voorzetten kwamen steevast niet voor het doel, alleen bij de tweede paal was het soms een beetje spannend wat Van Lunteren deed. Ook kwam ze niet slecht weg toen ze haar opponent raakte in het zestienmetergebied en de bal wegschoot, waardoor het leek alsof ze die raakte. Toch was het een uitstekend optreden tot aan de laatste secondes en kramp aan toe deed Van Lunteren - die in blessuretijd nog erg naar terecht kwam - wat ze moest doen. Well done!

Stefanie van der Gragt - 8
Ze wordt vergeleken met Jaap Stam en liet maar weer eens zien waarom. Verdedigend won ze al haar duels, greep ze in op de momenten dat een Zweedse alle andere Nederlanders al was gepasseerd en zette een tackle in op de bal daar waar dat moest. Bleef tot in de verlenging ijzersterk en was tegen Zweden de muur van Nederland. Aan de bal was het allemaal iets minder, maar ze heeft dan ook geen Frank de Boer naast zich staan.

Dominique Bloodworth - 5,5
De verdedigster scoort verdedigend altijd een goede voldoende. Na een klein half uur greep ze in bij een knappe steekpass en nog een paar keer stond ze op de juiste plaats op het juiste moment. Daar tegenover moet wel worden gesteld dat ze aan de bal helemaal niets heeft gebracht. Van der Gragt bouwde elke aanval op en de keren dat Bloodworth aan de bal was, leverde ze te vaak in. Haar risicovolle balverlies werd uiteindelijk niet fataal, maar dat had zomaar gekund!

Merel Van Dongen - 5
Kende een hele zware eerste helft tegen buitenspeelster Sofia Jakobsson. Elke voorzet van haar was gevaarlijk en de Oranje-back gaf meermaals een vrije trap weg: Van Dongen kreeg zelfs Van Veenendaal over haar heen over haar matige optreden. Al het gevaar kwam lang over rechts bij Zweden, gelukkig kon ze zich enigszins herstellen. In de verlenging haalde ze het niveau dat ze kan halen en was ze met een cruciale tackle nog belangrijk. 

Sherida Spitse - 6,5
Haar schot van ver in de eerste helft gaf de machteloosheid op het middenveld aan bij Oranje voor rust. Pas vlak voor de thee had Spitse met haar collega's wat controle over het middenveld. De corners van Spitse waren wederom erg gevaarlijk en het had weinig gespeeld of ze had opnieuw een assist op haar naam gekregen, maar ditmaal was Spitse niet beslissend. Wel pakte ze een gele kaart, na een van haar nuttige overtredingen.

Danielle van de Donk - 8
Een onverzettelijk optreden van Van de Donk tegen Zweden. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zal het kan. Talloze tweede ballen, enorm veel drukzetten, heel veel energie geven: Van de Donk speelde met haar hart. Tot de laatste seconde bleef ze vechten: of het nou het veroveren van een corner was in een verlenging of het versieren van een valse vrije trap: ze deed het prima. Gaf bij het enige doelpunt bovendien de voorassist: een klasse optreden.

Jackie Groenen - 7,5
In de beginfase leed Groenen meer balverlies dan haar lief is, maar vlak voor rust toonde ze haar voetbalgogme met een heelrijk hakje. Toch kon ze lang haar stempel aan de bal niet drukken op het middenveld, waar ze wel keihard bleef werken. In de verlenging lag ze eerst met veel pijn op de grond, maar niet veel daarna schoot ze op heerlijke wijze het enige doelpunt van de wedstrijd tegen de touwen. De dame die nooit scoort kroonde zich nu tot matchwinner en schreef geschiedenis.

Lineth Beerensteyn - 4,5
Ze begon nog aardig met een afstandsschotje na een kwartier voetballen, maar de kracht die ontbrak in dat schot, ontbrak ook in haar optreden. De buitenspeelster maakte goede vooracties en was aan de bal best aardig, maar beslissende acties had ze niet meer. In de tweede helft zakte haar niveau ver weg en ging elke bal van haar voet of naar een speelster van Zweden of over de achterlijn. Ze heeft niets beslissends kunnen doen en werd twintig minuten voor tijd terecht gewisseld.

Vivianne Miedema - 7
De spits van Oranje was een heel aantal keer gevaarlijk: haar eerste schot was na drie minuten en binnen het kwartier had ze zelfs al een tweede keer kunnen scoren. Haar vrije kopkans uit de eerste corner na ruim een uur had een beter lot verdiend, maar de uiteindelijke afronding ontbrak ditmaal bij Miedema, die een paar keer de bal zelf niet lekker meenam. In de cruciale fase legde Miedema de bal met haar borst echter neer voor Groenen en was als spits alsnog beslissend.

Lieke Martens - 5
Was duidelijk niet helemaal fit. De buitenspeelster kon haar stempel niet drukken, kwam een paar keer te laat en had een te laag baltempo. Kwam de verdedigsters daarnaast ook op snelheid niet voorbij, wat leek alsof niet in haar ritme kon komen. Dat had vermoedelijk te maken met haar teen, anders had Martens ongetwijfeld meer kunnen brengen.

Invallers
Jill Roord - 6,5

Door de komst van Roord in het elftal van Sarina Wiegman kreeg Oranje meer grip. Roord liet zich af en toe naar het middenveld zakken, waardoor er daar een speelster extra werd gecreëerd. Het was een van de wapenfeiten waardoor Nederland de grip terugkreeg, wat te danken was aan Roord die ook verdedigend haar taken meer dan goed uitvoerde. Uiteindelijk viel het aantal beslissende acties - op een schotje in de korte hoek diep in de verlenging na - voorin nog wat tegen, maar dat Roord ook gewoon een basisplaats had kunnen hebben, is een zekerheid.

Shanice  van de Sanden - 6
De energie die Van de Landen bracht bij Oranje was van grote waarde: met haar snelheid vormde ze een groot gevaar en profiteerde ze van de vermoeidheid bij de Zweedse ploeg. Uiteindelijk was haar rendement echter veel te laag. De voorzetten waren dreigend, maar ongevaarlijk. Haar schot werd uit het doel gestompt en vlak voor tijd had ze het duel MOETEN beslissen, maar haar schot ging voorlangs. Dan had ze Miedema toch zeker moeten aanspelen... Prima optreden, in de finale - wanneer ze wellicht weer start - moet het rendement nog wel omhoog.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 20 september 2019

  2. donderdag 19 september 2019