Oranjevrouwen op rapport: twee speelsters vallen uit de toon

Oranjevrouwen op rapport: twee speelsters vallen uit de toon

29 juni 2019 – Het Nederlands vrouwenelftal staat in de halve finale van het WK, wat een gigantisch succes is na de EK-winst van twee jaar geleden. Op eindtoernooien is de ploeg van Sarina Wiegman niet te stoppen. De kwartfinale tegen Italië werd zaterdag met 2-0 gewonnen en dat was vooral te danken aan de sterke tweede helft. FCUpdate.nl maakt de balans op en komt ondanks de winst op twee onvoldoendes.Sari van Veenendaal - 7
Kreeg weinig te doen, maar als Sari van Veenendaal in actie moet komen dan gaat dat goed. Is door haar oerdegelijke keeperswerk een rustpunt achter de defensie en is zelden te betrappen op een foutje. In de slotfase moest de goalie nog reddend ingrijpen na een schot van Daniela Sabatino en ook dat deed ze prima.

Desiree van Lunteren - 6
Het had niet veel gescheeld of Desiree van Lunteren was tegen Italië verantwoordelijk geweest voor de 1-0. De rechtsback leverde kort na rust een uitstekende voorzet af op Vivianne Miedema, die net niet goed uitkwam met haar passen. Verder speelde Van Lunteren vrij onopvallend, al vielen in de eerste helft haar matige voorzetten op.

Stefanie van der Gragt - 7
Wat is Stefanie van der Gragt belangrijk voor dit Nederlands team. De verdedigster van FC Barcelona kende een ongelukkig seizoen in Spanje, maar is een baken van rust in de ploeg van Wiegman. Komt verdedigend zelden in de problemen, is agressief in het doordekken en betrouwbaar aan de bal. Dat ze met een overtuigende kopbal de 2-0 tegen de touwen werkte, was een mooie bekroning.

Dominique Bloodworth - 5,5
Het was niet de beste interland van Dominique Bloodworth voor Oranje. Slechtste moment was het dom weggeven van een vrije trap in de twintigste minuut door haar tegenstander die met de rug naar het doel stond. Er kwam een hachelijke situatie uit die voor Oranje gelukkig goed afliep.

Merel van Dongen - 5
Het is knap dat Merel van Dongen concurrent Kika van Es uit de basis heeft gespeeld, maar het is de vraag of de speelster van Real Betis die plaats kan vasthouden. In de eerste helft was Van Dongen ondermaats. Veel slordigheden, foutjes en ongelukkige momenten. Zoals de dieptebal die in de 36ste minuut op haar achterhoofd viel en een schietkans inleidde.

Jackie Groenen - 7
De middenveldster met rugnummer veertien kan gezien worden als de Haarlemmer olie van het team. Was verdedigend echt belangrijk in beide helften, vooral door veel ballen op te pikken en fel te zijn in de duels. Kort na rust slalomde ze bovendien door de Italiaanse defensie, maar helaas voor haar was de afwerking niet goed.

Sherida Spitse - 7,5
Het was voor Sherida Spitse de dag van de vrije trappen. De recordinternational krulde een kwartier na rust een vrije trap net naast en dat kon gezien worden als een soort opwarmertje. Met een geweldige vrije bal vanaf links bediende ze Miedema die knap raak kopte, tien minuten daarna leverde ze vanaf de andere kant weer een assist. Ditmaal kopte Van der Gragt raak.

Daniëlle van de Donk - 6
Het spel aan de bal blijft een negatief puntje voor Daniëlle van de Donk. Werd in de eerste helft veelvuldig overgeslagen en was ook slecht aan de bal. Haar klasse kwam tien minuten na de pauze eindelijk een keer aan de oppervlakte toen ze met veel gevoel de lat raakte. Dat willen en moeten we vaker zien van de handige middenveldster.

Shanice van de Sanden - 4,5
Het punt dat Shanice van de Sanden tegen zichzelf in bescherming genomen moet worden, is niet heel ver weg meer. Het begint langzaam zielig te worden wat de Champions League-winnares laat zien op de rechterkant. Aan haar inzet ligt het niet, maar aan de bal gaat bijna alles fout. Gevaarlijk voor het doel is ze het hele toernooi al nauwelijks, maar nu gaan ook de simpelste balletjes breed niet meer goed. Wiegman zal voor de halve finale weer een keuze moeten maken.

Vivianne Miedema - 7,5
In de eerste helft was het niet best bij Miedema. Wat ruzie met de bal, een handsbal en geen controle in de aannames. Dat ze echter een wereldspits is bleek wel weer in de tweede helft. Haar rake kopstoot was van grote klasse en loodste Oranje naar de halve finales. Miedema had ook nog de 3-0 kunnen maken, maar dat mislukte.

Lieke Martens - 7
Van een teenblessure leek zaterdag geen sprake bij Lieke Martens. De speelster pakte in de eerste helft meteen een bal sierlijk uit de lucht en is aan de bal een klasse apart. Vrijwel al het gevaar komt bij Martens vandaan en dat is een compliment waard.

Invalsters
Lineth Beerensteyn - 6

De meest geliefde wisselspeelster van Nederland kwam ditmaal al in de 55ste minuut binnen de lijnen. Lineth Beerensteyn klopt op de deur, maar viel vandaag niet super in. Ze wil heel graag, maar misschien ging het daar vandaag wel fout. Toch bestaat de kans dat Beerensteyn in de halve finale basisspeelster is.

Anouk Dekker en Jill Roord speelden tekort om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 20 januari 2020

  2. zondag 19 januari 2020