Oranje treft met verrassend Italië een ploeg in vorm

Oranje treft met verrassend Italië een ploeg in vorm

29 juni 2019 – Met hangen en wurgen, door het oog van de naald, op het nippertje. Hoe je het ook wilt noemen, met veel geluk bereikte Oranje dinsdag de kwartfinales door Japan met 2-1 te verslaan. Het staat in schril contrast met Italië, de volgende tegenstander van de Leeuwinnen. Italië kwam de groepsfase ook overtuigend door, maar had in de achtste finales geen geluk nodig. China werd eenvoudig verslagen: 2-0. Nederland treft met het verrassende Italië een ploeg in vorm.Als nummer drie werd Italië ingedeeld in de poule met onder andere Australië en Brazilië, landen die respectievelijk negen en vijf plaatsen hoger staan dan Italië (vijftiende) op de FIFA-ranking. Toch slaagde Italië erin om groepswinnaar te worden. Een 1-0 achterstand tegen Australië werd omgebogen in een 1-2 overwinning en met een 5-0 zege op Jamaica verzekerden de Azzurri zich van de achtste finales. Een discutabele penalty leverde nog een 0-1 verlies tegen Brazilië op, maar de groepswinst kwam niet meer in gevaar.

Zo scoorde Italië dus al negen keer dit toernooi, dat is tot nu toe weinig landen gegeven. Drie speelsters sprongen daarbij in het oog. Middenveldster Barbara Bonansea (rugnummer 11) scoorde twee keer tegen Australië, spits Christiana Girelli ( rugnummer 10) maakte tegen Jamaica een hattrick en middenveldster Aurora Galli (rugnummer 4) was zowel tegen Jamaica (twee keer) als tegen China (één keer) trefzeker. De Italiaanse dreiging komt daarom vanuit de midden- en aanvalslinie, waarmee al menig vriend en vijand is verrast.

Vlekkeloze voortgang
De goede prestaties van Italië zijn des te meer verrassend te noemen omdat de Italiaanse vrouwen in 1999 voor het laatst actief waren op een WK. Vier jaar geleden versperde Oranje de weg richting het WK nog in de play-offs. Daarnaast werd Italië op het EK in Nederland uitgeschakeld in de groepsfase. Toch komt de wederopstanding van Italië niet uit de lucht vallen. De WK-kwalificatie verliep vlekkeloos, met zeven zeges op rij was Italië al voor de laatste speelronde zeker van deelname. In 2019 won Italië bijna alle wedstrijden, maar echt serieuze tegenstanders had het daarbij niet.

Lees ook: Nederland tegen Italië in verschillende statistieken

De ontmoeting met Europees kampioen Nederland is daarom eigenlijk de eerste grote test voor de Italianen. Natuurlijk zijn Brazilië en Australië de revue al gepasseerd, maar deze twee landen liggen al uit het toernooi en in de knock-outfase kan zo'n strafschop als tegen Brazilië al genoeg zijn voor uitschakeling. Tegen Nederland gaat het gepassioneerde Italiaanse publiek zien of Italië goed genoeg is om mee te strijden om het goud of dat de halve finales nog een brug te ver zijn.

Weer een thuiswedstrijd
En hoe staat Oranje ervoor? Tegen Japan kroop de vermoeidheid erin en staat achter Lieke Martens een serieus vraagteken. Daar tegenover staat dat het elftal van bondscoach Sarina Wiegman opnieuw een soort van thuiswedstrijd mag spelen. Het duel met Kameroen (3-1) werd ook gespeeld in Valenciennes, dat tegen de Belgische grens aanligt. Duizenden Nederlanders maken vandaag weer de oversteek.

Voor Italië is het de tweede keer dat de kwartfinales zijn bereikt, dat gebeurde alleen in 1991. Wel is het de eerste keer dat Oranje en Italië elkaar treffen op eindtoernooi. Gezien de vorm van Italië, de opspelende vermoeidheid bij Nederland en de gelukkige zege op Japan, is een favoriet aanwijzen moeilijk. Maar dat de Leeuwinnen weer een groot Oranje-legioen achter zich hebben, zal zeker helpen om de vermoeidheid de baas te zijn. Vanmiddag is om 15.00 uur de aftrap, exact twee weken na de 3-1 zege op Kameroen. Inzet is een plek in de halve finale tegen Zweden of Duitsland.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 17 augustus 2019

  2. vrijdag 16 augustus 2019