Herenakkoord tussen zes Eredivisie-clubs maandag van kracht

26 juni 2019, 16:07   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het herenakkoord tussen Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Vitesse en FC Utrecht is vanaf maandag van kracht. Dat meldt Voetbal International. De zes Eredivionisten - zij hebben voor hun opleiding het hoogste certificaat - spreken hiermee af dat ze van elkaars jeugdspelers afblijven. Oorspronkelijk zou deze afspraak over een jaar ingaan.

"Dit herenakkoord is onderdeel van de veranderagenda", zegt AZ-directeur tegen VI. "'Oorspronkelijk was een latere ingangsdatum gepland, omdat werd gedacht aan een nieuwe opzet van de competitie. Om die in te voeren, was eerst een overgangsjaar nodig geweest. Aangezien er geen overeenstemming kwam over een andere competitieopzet, vonden wij dat de onderwerpen waar wél een akkoord over bereikt was, naar voren gehaald konden worden. Daar waren de meeste clubs voor."

Ajax was hier samen met nog twee clubs tegen. De landskampioen haalde recent nog Steven van der Sloot (16) en Rico Speksnijder (14) weg bij Feyenoord en Kian-Fitz-Jim (15) en Rio Hillen (16) bij AZ. Formeel staat Ajax in zijn recht. "Wat ik me alleen wel afvraag: die hele veranderagenda is ooit begonnen om de weerstand binnen de Eredivisie te verhogen. Dat was de reden te kijken naar een kleinere competitie van zestien clubs en een kampioenspoule", geeft Eenhoorn aan.

Vanuit die gedachte is gekeken naar het beschermen van de jeugdopleidingen. "Zodat clubs zelf waarde op het veld creëren. Dat is wat anders dan optreden als een corporate instelling die alles wil overnemen en de concurrentie verzwakt. We praten nu alleen over de spelers die zijn vertrókken uit de jeugdopleiding van AZ, maar minimaal het dubbele aantal spelers is gevráágd om te gaan."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen