Oranjevrouwen op rapport: Van de Sanden als enige onvoldoende

26 juni 2019, 11:02   Bijgewerkt: 26 juni 2019, 16:10

Voor hetzelfde geld stapten de Oranjevrouwen vandaag in het vliegtuig terug naar Nederland, maar de dubieuze penalty in de slotfase bepaalde anders. Zodoende blijft de WK-droom van de Leeuwinnen springlevend. Zaterdag wacht Italië in de kwartfinale, maar maken we eerst het spelersrapport op van de gelukkige overwinning op Japan, tegen wie Van de Sanden eronder uitviel.

Sari van Veenendaal - 7,5

Door haar overleefde Oranje in de zeer matige fase in de tweede helft. Met een paar knappe reddingen (en een beetje hulp van paal en lat) voorkwam Sari van Veenendaal een waarschijnlijk fatale achterstand en daarmee uitschakeling op het wereldkampioenschap. Kon aan de gelijkmaker van Japan niet zoveel doen.

{image[335200][right-half][]}Desiree van Lunteren - 5,5

De Japanse gelijkmaker werd ingeleid door balverlies van Desiree van Lunteren. De rechtsback nam een opbouwende pass van Dominique Bloodworth door de lucht zwak aan. Japan was er als de kippen bij met hun snelle combinatiespel, met alle gevolgen van dien. Ook zagen we Van Lunteren niet zovaak mee naar voren komen als in de voorgaande wedstrijden: haar lijn van tegen Kameroen werd helaas doorgezet.

Stefanie van der Gragt - 6,5

Verdrong Anouk Dekker uit de basis en ze zat er steeds kort op en onderschepte de bal een paar keer goed. Opbouwend kwam Stefanie van der Gragt echter wel in de problemen. Japan liet de centrale verdedigster in de tweede helft niet meer over de grond opbouwen. Van der Gragt werd vastgezet en kwam moeilijk onder die druk uit. In de slotfase gaf ze na de 2-1 nog totaal onnodig een corner weg: gelukkig leverde het de gelijkmaker niet op.

Dominique Bloodworth - 6

Wat een contrast weer in het spel van Dominique Bloodworth. Staat soms heel attent te verdedigen, maar lijkt er soms ook niet helemaal bij te zijn. Bij de 1-1 van Japan kwam ze te laat en wilde daarna ook nog weleens mistasten. Tevens leverde Bloodworth (te) veel ballen in bij de Japanners.

Merel van Dongen - 6

Had het zwaar, maar Merel van Dongen hield zich prima staande. Daarnaast was de linksback niet te benauwd om het initiatief te nemen in het aanvalsspel van de Leeuwinnen. Van Dongen verstuurde bijvoorbeeld een paar goede crosspasses. Was vijf minuten voor het einde wel aan het einde van haar latijn en werd vervangen door Kika van Es.

{image[335193][right-half][]}Jackie Groenen - 7,5

Veroverde ene na de andere bal. Jackie Groenen staat bekend om haar goede pass, maar was tegen Japan niet te beroerd om ouderwets te stofzuigen. Schikte zich in de rol van balafpakker en ontpopte zich op die wijze tot uitblinker. Daarmee bewees Groenen Oranje een enorme dienst en bovendien dat ze meer kan dan alleen aan de bal van grote waarde zijn.

Sherida Spitse - 7,5

De overtuiging is terug bij de captain van Oranje. Sherida Spitse speelde haar beste wedstrijd van dit WK. Wéér werd er gescoord uit een corner van de Friezin. In het spel van Oranje was ze een baken van rust, gepaard met oerdegelijke passes. Durfde het aan om de strafschop af te geven aan Lieke Martens en voorkwam in de doelmond nog de 2-2 van Japan in de absolute slotfase.

Daniëlle van de Donk - 6

Gooide weer veel energie in haar spel. Of het allemaal effect opleverde? Het was wederom een typische wedstrijd van Daniëlle van de Donk. Liep in 86 minuten tien kilometer, waarna Jill Roord haar in de slotfase afloste. Beslissend was ze ditmaal niet.

{image[335199][right-half][]}Shanice van de Sanden - 5

Een repeterend verhaal dit wereldkampioenschap: Shanice van de Sanden werkte zich een slag in de rondte, maar het kwam er opnieuw niet uit. Eén dreigende voorzet liet de rechtsbuiten noteren. Na 68 minuten moest Van de Sanden naar de kant. Vanaf de bank zag ze hoe Lineth Beerensteyn opnieuw belangrijk was. Hoe lang blijft Van de Sanden nog basisspeelster in haar huidige vorm?

Vivianne Miedema - 6,5

Bleef maar sleuren en was betrokken bij bijna alle gevaarlijke momenten. Kreeg zelf een paar goede kansen, maar Vivianne Miedema had het vizier tegen Japan niet helemaal op scherp. Speelde wel weer een hoofdrol op het moment dat de wedstrijd werd beslist. Haar schot leverde in de slotfase namelijk de winnende penalty op.

Lieke Martens - 7

Eindelijk zagen we weer een glimp van de Lieke Martens zoals we haar kennen. Sloeg weer aan het dribbelen en was vooral in de openingsfase dreigend. Dat bekroonde de Limburgse met de 1-0. Maar net als heel Oranje zakte Martens in de tweede helft steeds verder weg. Maar dan toch Sherida Spitse om de penalty vragen en deze koel binnen schieten: dat is grote klasse!

Invalsters

Lineth Beerensteyn - 7

Sarina Wiegman kan zo langzamerhand niet meer om haar heen. Lineth Beerensteyn viel opnieuw in en was wederom goud waard. In aanloop naar de strafschop kwam de vervangster van Shanice van de Sanden door vanaf rechts en kreeg ze de bal in de zestien bij Vivianne Miedema, die tegen de arm van Saki Kumagai schoot. Wat moet Beerensteyn nog meer doen voor een basisplaats?

Kika van Es en Jill Roord speelden tekort om in aanmerking te komen voor een beoordeling.