Goedkope penalty helpt zwijnend Oranje naar kwartfinale

Goedkope penalty helpt zwijnend Oranje naar kwartfinale

25 juni 2019 – Met veel geluk heeft het Nederlands vrouwenelftal dinsdagavond de kwartfinale van het WK in Frankrijk bereikt. De Oranje Leeuwinnen kwamen op voorsprong, maar zagen Japan vervolgens gelijkmaken en heel stevig ruiken aan een tweede treffer. Het zat Oranje helemaal mee toen de bal in de slotfase op de stip ging wegens hands. De VAR vond het een terechte beslissing en dus mocht Lieke Martens aanleggen. Met haar tweede van de avond schoot ze Oranje naar de kwartfinale tegen Italië: 2-1.De achtste finale was een herhaling van vier jaar geleden. Ook toen nam Oranje het op tegen Japan, dat met 2-1 won en uiteindelijk de finale verloor. Maar op dat moment had Nederland al de weg omhoog gezet, terwijl Japan voorzichtig stapjes terug moest doen. Op de wereldranglijst bevond Japan zich op de zevende plaats, een plaatsje hoger dan Nederland. Dat won de groepsfase, Japan werd op moeizame wijze tweede.

Tegen Japan kon bondscoach Sarina Wiegman voor het eerst over een volledig fitte selectie beschikken. Stefanie van der Gragt was fit verklaard en kreeg direct weer een basisplaats. Daardoor nam Anouk Dekker plaats op de bank. Van der Gragt speelde met Dominique Bloodworth een prima eerste helft, maar samen moesten ze toch vlak voor rust de 1-1 incasseren. De tweede kans van Japan was raak: na twintig minuten vond Yuika Sugasawa de paal, vlak voor rust trof Yui Hasegawa wel doel na een prima aanval.

Het doelpunt tegen op slag van rust was een tegenvaller voor Oranje, dat op deze twee kansen na helemaal niks te duchten had gehad van de Japanse vrouwen. Nederland was goed uit de startblokken gekomen en zag dat worden beloond met de 1-0 van Martens. Na iets meer dan een kwartier prolongeerde ze een corner tot een doelpunt door de bal lichtelijk de toucheren. Eindelijk had ze dus haar goal te pakken, de voormalig beste speelster van de wereld had tot nu toe nog nauwelijks haar stempel kunnen drukken.

Die rol was vooralsnog vooral weggelegd voor Vivianne Miedema. De Oranje Leeuwin in vorm was ook in de eerste helft weer kansrijk, maar dit keer kwam ze nog niet tot scoren. In de openingsminuten raakte ze met een van richting veranderd schot de buitenkant van de paal en vlak na de 1-1 schoot ze in kansrijke positie tegen keepster Ayaka Yamashita op. Bij rust stond het daarom 1-1, nog 45 minuten bleven er over om een verlenging te voorkomen.

Omdat Japan als enige kansen wist te creëren in de tweede helft, moest Oranje juist een verlenging zien af te dwingen. Tot een minuut of tien voor tijd was er weinig aan de hand, daarna volgden kansen van Japan elkaar in snel tempo op. Hina Sugita trof de lat, Sari van Veenendaal sloeg een schot van Yuki Momiki uit het doel en Narumi Miura schoot over.

Nederland overleefde de Japanse storm en ging uiteindelijk nog met de zege aan de haal. Miedema schoot tegen een arm op die langs het lichaam hing en dat werd beoordeeld als een overtreding. De VAR liet het toe en dus mocht Martens aanleggen voor haar tweede van de avond. Ze schoot simpel raak, waardoor Oranje voor het eerst in de historie de kwartfinales op een WK bereikte. Zaterdag komen de Leeuwinnen weer in actie, Italië is de volgende horde.

Opstelling Nederland
Sari van Veenendaal, Desiree van Lunteren, Stefanie van der Gragt, Dominique Bloodworth, Merel van Dongen (85. Kika van Es), Sherida Spitse, Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk (87. Jill Roord), Shanice van de Sanden (68. Lineth Beerensteyn), Vivianne Miedema, Lieke Martens

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 21 oktober 2019

  2. zondag 20 oktober 2019