Oranje-dagboek #16: Spitse's droom, Martens en stuntend Italië

Oranje-dagboek #16: Spitse's droom, Martens en stuntend Italië

25 juni 2019 – Noem het voor de poorten van de hel of door het oog van de naald, maar de Oranjevrouwen behoren voor het eerst in de historie tot de beste acht landen van de wereld. Japan werd naar huis gestuurd en nu wacht zaterdagmiddag in Valenciennes Italië, dat net als Nederland bezig is aan een historisch WK.Spitse's dromen worden werkelijkheid
Dromen zijn bedrog, maar niet voor Sherida Spitse. Zij droomde dat Nederland een penalty zou krijgen tegen Japan. Zo geschiedde vanavond in de achtste finale. Als vaste neemster gaf Spitse de strafschop af aan Lieke Martens. "Want in mijn droom zag ik ook dat Lieke 'm moest nemen", vertelde Spitse na afloop aan Voetbal International. "Dat het dan ook nog uitkomt, dat is wel heel mooi en bijzonder. En heel fijn, aangezien ik de bal in de andere hoek zou hebben geschoten en de keeper hem dan dus had gehad."

Europese titel steeds meer waard
Maar liefst zeven Europese landen staan in de kwartfinale. Wat dat betreft is de Verenigde Staten een vreemde eend in de bijt. Naast Nederland wordt Europa vertegenwoordigd door Noorwegen, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Italië. Dat maakt de Europese titel van de Leeuwinnen twee jaar geleden nog waardevoller. Voor de weg naar de Olympische Spelen van 2020 is het overigens minder goed nieuws. Nederland moet bij de eerste drie Europese landen eindigen om volgend jaar naar Tokio te gaan. Een plek in de halve finale kan nog steeds onvoldoende zijn.

Martens
Drie keer ging de uitverkiezing van FIFA's Player of the Match naar een Nederlandse. Voor de tweede keer dit toernooi werd Lieke Martens gekozen tot beste speelster. Hoewel Sari van Veenendaal ook solliciteerde naar deze mini-prijs, verdiende Martens de uitverkiezing. Met twee doelpunten gooide de linksbuiten de schroom van zich af. Dat Martens, na alle kritiek op haar onherkenbare spel, de penalty opeiste zegt alles over de Limburgse.

Italië stuntploeg
De verrassing van dit toernooi is Italië. Al het hele WK schrijven de Azzurri geschiedenis. Na twintig jaar afwezigheid op het wereldkampioenschap won Italië direct haar eerste groepswedstrijd. Australië - dat op papier een outsider voor de eindzege was - werd meteen geklopt. Italië overleefde de poule, wat in 1991 voor het eerst én meteen het laatst lukte. 28 jaar geleden bereikte Italië ook de kwartfinale, maar destijds deden slechts twaalf landen mee. Nu behoort Italië opnieuw tot de beste acht landen van het WK. In de achtste finale rekende de ploeg van Milena Bertolini af met China (2-0). Nederland is dus gewaarschuwd!

Nico-Jan Hoogma juicht extra voor Jill Roord
Het winnende doelpunt van Jill Roord twee weken geleden tegen Nieuw-Zeeland werd met extra gejuich ontvangen door Nico-Jan Hoogma. De technisch directeur van de KNVB komt uit dezelfde streek als Roord en hij is goed bevriend met vader René. Ook Jill en Justin Hoogma kennen elkaar goed. "Dat vond ik inderdaad heel mooi, dat ga ik zeker niet ontkennen", zegt Hoogma in een interview met Voetbal International over het doelpunt van Roord. "Daarin ben ik wel gekleurd. Jill en mijn zoon Justin hebben in de F'jes en de E'tjes met elkaar gespeeld bij Quick '20 en later FC Twente. Ze hadden een goed team en wonnen alles in de regio. Justin en Jill waren altijd samen bezig, goede voetballers zoeken elkaar toch op. Ze waren toen al bezig met tactiek en hoe ze tegenstanders gingen verslaan."

Uitslagen
Italië - China 2-0
Nederland - Japan 2-1

Oranje op socials
gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 16 juli 2019

  2. maandag 15 juli 2019