Groningen gestraft: deel van thuispubliek moet duel missen

Groningen gestraft: deel van thuispubliek moet duel missen

25 juni 2019 – FC Groningen moet de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen het doen zonder een deel van de supporters. De fans van de club gingen tegen Ajax in de fout met vuurwerk, terwijl er nog een voorwaardelijke straf open staat. De KNVB heeft inmiddels een schikkingsvoorstel gedaan dat een deel van het stadion (Vak F) niet bezet mag worden tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd en die straf is geaccepteerd."Als we de straf van de aanklager niet ten uitvoer brengen, riskeren we opnieuw een boete en een zwaardere straf", legt algemeen directeur Wouter Gudde zijn keuze uit. "Dat we de steun van een deel van het publiek moeten missen, is een dieptepunt voor FC Groningen. De afkeurende reacties van het overgrote deel van ons thuispubliek toen het vuurwerk werd afgestoken op 20 april, was al een blijk van het feit dat de maat vol is en we willen na de thuiswedstrijd tegen FC Twente graag een dikke streep onder deze kwestie kunnen zetten."

FC Groningen kreeg een voorwaardelijke straf voor een wedstrijd zonder (een deel van het) publiek, als er binnen een periode tot 1 maart 2020 weer vuurwerk afgestoken zou worden in het stadion. Dat gebeurde vorig seizoen in de wedstrijd tegen Ajax, waarin Klaas-Jan Huntelaar vlak voor tijd de winnende goal maakte (0-1). 

Daarom heeft de voetbalbond de straf onvoorwaardelijk gemaakt en moet een deel van het publiek mogelijk wegblijven voor de seizoensopener tegen FC Twente. Dat duel op 10 augustus is al de tweede wedstrijd van de Eredivisie: een week eerder gaat FC Groningen op bezoek bij FC Emmen, een immer beladen derby - zeker nu er rondom Nick Bakker en Glenn Bijl transferperikelen spelen. Overigens krijgt FC Groningen ook een boete van 15.000 euro opgelegd.

Gudde roept de fans op in elk geval weg te blijven: "Supporters met een seizoenkaart in Vak F riskeren bovendien een stadionverbod, indien zij de wedstrijd wel bezoeken. Wij realiseren ons terdege dat hiermee ook onschuldige fans worden gedupeerd, maar dienen de straf ten uitvoer te brengen. Het betekent voor driehonderd supporters dat ze één thuiswedstrijd van hun club moeten missen. En dat is iets waar we allemaal heel erg van balen."

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 16 juli 2019

  2. maandag 15 juli 2019