Oranjevrouwen op rapport: Nederland krijgt weer kleur op wangen

Oranjevrouwen op rapport: Nederland krijgt weer kleur op wangen

20 juni 2019 – De 2-1 zege op Canada heeft de Oranjevrouwen weer kleur op de wangen gegeven. Nederland speelde in Reims stukken beter dan tegen Nieuw-Zeeland en Kameroen, maar zit er ook nog rek in de ploeg van Sarina Wiegman. FCUpdate.nl maakt de balans op.Sari van Veenendaal - 5,5
Kon aan de gelijkmaker van Canada weinig doen. Kreeg ook amper de mogelijkheid om zich te onderscheiden. Behalve bij de afgekeurde goal van Canada. Sari van Veenendaal liet de bal zo tussen de benen door glippen. Gelukkig voor haar ging de vlag omhoog voor buitenspel, want anders was dit een behoorlijke ketster geweest.

Desiree van Lunteren - 6
Ontsnapte aan een dramatisch begin. Struikelde over haar eigen benen en leek ongelukkig een penalty te veroorzaken. Gelukkig voor Desiree van Lunteren greep de VAR in en werd de bal buiten de zestien gelegd. Ook in het restant speelde de rechtsback niet haar beste spel van dit WK. Bij de 1-1 liet Van Lunteren Christine Sinclair uit haar rug lopen. Door de assist op de winnende goal van Lineth Beerensteyn sluit de verdedigster ook de derde wedstrijd met een voldoende af.

Anouk Dekker - 6,5
Brak de ban voor de Oranjevrouwen. Anouk Dekker kreeg de vrije trap van Sherida Spitse met haar hoofd én schouder achter keepster Stephanie Labbe. Kwam daarbij goed voor verdedigster Kadeisha Buchanan. Verdedigend had Dekker af en toe moeite om de rappe Canadese aanvalsters af te stoppen. Moest na haar vroege gele kaart ook al snel voorzichtig zijn. Al met al liet ze een degelijke indruk achter.

Dominique Bloodworth - 6,5
Leverde een ruim voldoende vijftigste interland af. Blijft goede dingen afwisselen met slordigheden, al heeft dat eerste steeds meer de overhand bij Dominique Bloodworth. Zat er een paar keer goed tussen en draagt ook in de opbouw haar steentje bij.

Merel van Dongen - 6
Mocht na de verdienstelijke invalbeurten tegen Nieuw-Zeeland en Kameroen nu in de basis beginnen. Dat vertrouwen betaalde Merel van Dongen terug. Verdedigend en voetballend - een belangrijke reden voor de wissel van Sarina Wiegman - oogde het allemaal wat beter dan wat Kika van Es op de linksbackpositie liet zien.

Jackie Groenen - 7,5
Een uitstekende vijftigste interland van Jackie Groenen. Net als tegen Kameroen weer nadrukkelijk in het elftal aanwezig. Veel onderscheppingen en natuurlijk haar handelsmerk: de pass. Als haar compagnons op het middenveld aanpikken, wordt het nog een leuk WK.

Daniëlle van de Donk - 6
Als balveroveraar van waarde, versierde de vrije trap waar de 1-0 uit viel en wat was het mooi geweest als die omhaal slaagde. Maar over het algemeen kon Daniëlle van de Donk haar stempel nog steeds niet echt drukken. In balbezit kan de middenveldster veel beter, zagen we dit seizoen al veelvuldig bij Arsenal.

Sherida Spitse - 6,5
Toonde verbetering na de twee teleurstellende optredens tegen Nieuw-Zeeland en Kameroen. Leverde een paar goede passes af met een gevaarlijke momenten tot gevolg. Wat dat betreft was de assist op de 1-0 een bekroning. Afgemeten legde Sherida Spitse de bal op het hoofd van Anouk Dekker.

Shanice van de Sanden - 5,5
De eerste helft biedt hoop. Daarin leverde haar - eigenlijk mislukte - voorzet bijna een intikker van Daniëlle van de Donk op. Ook leidde een bekeken pass het schot van Vivianne Miedema op de paal in. Shanice van de Sanden was dus gevaarlijk, maar haar spel ebde na rust steeds verder weg. De tank leek leeg.

Vivianne Miedema - 7
Toonde maar weer eens haar klasse met het schot op de paal. Haar draaiactie deed een beetje denken aan de goal van Marco van Basten in 1988 tegen Engeland. Helaas stond het aluminium treffer 61 voor Vivianne Miedema in de weg. Speelde daarnaast als aanspeelpunt weer een belangrijke rol.

Lieke Martens - 5
Het is nog niet het WK van Lieke Martens. De aanvalster van FC Barcelona kwam totaal niet in het stuk voor. Na zeventig minuten had Sarina Wiegman genoeg gezien en loste Lineth Beerensteyn de teleurstellende Martens af.

Invalsters

Jill Roord - 6
Kwam voor Sherida Spitse, maar deze keer maakte Jill Roord een onopvallende invalbeurt. Pakte nog wel een onnodige gele kaart. Er klinken geluiden dat Roord ook in de basis moet starten voor Spitse. Maar of Sarina Wiegman daar straks tegen Japan voor kiest?

Lineth Beerensteyn - 8
Waar Lieke Martens zeventig minuten lang onzichtbaar was, zorgde Lineth Beerensteyn meteen voor vuurwerk. De aanvalster van Bayern München zorgde voor energie op de linkerflank. Werd daar ook voor beloond. Uit de aanval die Beerensteyn zelf initieerde met een dribbel, schoot ze de Oranjevrouwen definitief naar de poulezege.

Renate Jansen
Speelde te kort om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 3 december 2020

  2. woensdag 2 december 2020