Oranje toont tekenen van herstel en treft na overwinning Japan

Oranje toont tekenen van herstel en treft na overwinning Japan

20 juni 2019 – Het Nederlands vrouwenelftal heeft donderdagavond met een 2-1 zege op Canada de eerste plek in poule E veiliggesteld. Waar het spel tegen Nieuw-Zeeland en Kameroen nog veel te wensen overliet, zag het er in Reims een stuk beter uit. Dat resulteerde in doelpunten van Anouk Dekker en invalster Lineth Beerensteyn. Vlak na de 1-0 van Dekker was Canada nog op 1-1 gekomen, maar het verbeterde Oranje zette dat dus recht. Japan wacht net als vier jaar geleden nu in de achtste finale.De laatste wedstrijd van Nederland in de groepsfase van het WK was bepalend voor wie er als groepswinnaar door zou gaan naar de achtste finales. Daarin wacht Japan als tegenstander, dat vier jaar geleden ook al de tegenstander was in de achtste finale. Maar eerst moest Oranje niet zien te verliezen van Canada, dat vijfde staat op de wereldranglijst. Bovendien wonnen de Leeuwinnen nog nooit van de Canadezen. Van de voorgaande twaalf ontmoetingen werden er negen verloren en drie gelijk gespeeld, waaronder op het WK 2015: 1-1.

Destijds was Nederland - Canada ook de laatste wedstrijd in de poulefase en had Nederland nog een punt nodig om door te gaan. Nu waren beide landen al door en ging het alleen nog maar om de groepswinst. Nederland trad dit keer aan met Merel van Dongen in de basis, zij kreeg de voorkeur boven Kika van Es. Verder startte Oranje ongewijzigd ten opzichte van de 3-1 zege op Kameroen.

De nieuwe achterhoede maakte dus de eerste minuten met elkaar op dit WK en kwam na vijf minuten met de schrik vrij toen de scheidsrechter toch geen penalty gaf. Desiree van Lunteren had haar tegenstander ongelukkig laten struikelen, maar na het bekijken van de beelden bleek dat de overtreding buiten het strafschopgebied begaan was. Vedette Christina Sinclair schoot de vrije trap vervolgens in de muur.

Oranje groeide daarna langzaam in de wedstrijd. Duels werden gewonnen, tweede ballen werden opgepikt en na een half uur spelen kwamen daar de kansen bij. Een gevaarlijke voorzet van Shanice van de Sanden kon maar net worden verwerkt door keepster Stephanie Labbe en even later ging een omhaal van Daniëlle van de Donk maar net over. Tussendoor was de grootste kans voor Vivianne Miedema geweest. De all-time topscorer van het Nederlands vrouwenelftal had pech toen ze na knap wegdraaien met haar rechter de paal vond.

Vlak na rust kwam de goal er alsnog. Oranje ging gewoon door met het goede spel en zag dat beloond worden in de persoon van Dekker. Een vrije trap van Sherida Spitse kopte ze via haar schouder tegen de touwen. Lang konden de Oranje Leeuwinnen niet genieten van de unieke voorsprong tegen Canada. Vijf minuten later liep Sinclair weg uit de rug van Desiree van Lunteren en gleed ze een voorzet van Ashley Lawrence achter Sari van Veenendaal: 1-1.

De treffer veranderde niks aan de stand in de groep, Nederland zou met deze stand nog steeds groepswinnaar worden. Het duel kabbelde een beetje voort, totdat er gewisseld werd. Bondscoach Sarina Wiegman bracht Jill Roord en Beerensteyn. De laatste verzorgde even later al de 2-1. Bij een voorzet van Van Lunteren kwam ze goed voor haar tegenstander en tikte ze van vlak voor het doel de 2-1 binnen.

In het resterende kwartier gaf Oranje de voorsprong niet meer uit handen. Canada drong nog wel aan, maar wist ook dat het nog twee keer moest gaan scoren in een kwartier. Dat lukte niet en dus won Oranje ook het derde groepsduel. Dinsdag treedt het aan tegen Japan, dat ook vier jaar geleden de tegenstander was in de achtste finale. Toen wonnen de Aziaten met 2-0, Oranje kan dat in Rennes gaan rechtzetten.

Opstelling Nederland:
Sari van Veenendaal, Desiree van Lunteren, Anouk Dekker, Dominique Bloodworth, Merel van Dongen, Sherida Spitse (70. Jill Roord), Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk (86. Renate Jansen), Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema, Lieke Martens (70. Lineth Beerensteyn).

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 16 februari 2020

  2. zaterdag 15 februari 2020