Oranje-dagboek #14: big fifty, WK 2027 en Makkelie

Oranje-dagboek #14: big fifty, WK 2027 en Makkelie

20 juni 2019 – WK-dag 14 kleurde volop oranje. Na Le Havre en Valenciennes streek het elftal van Sarina Wiegman vandaag neer in Reims voor het laatste groepsduel met Canada. Ook daar hadden de Oranjevrouwen na negentig minuten de drie punten in de knip. Behalve de zege waren er jubilarissen, ging de blik al op 2027 en had Danny Makkelie weer eens een hoofdrol.Groenen en Bloodworth bij de Big 50
Als onbekenden namen Jackie Groenen en Dominique Bloodworth hun haasje voor het Oranje-debuut in ontvangst. Groenen ontving die in 2016 tegen Denemarken, Bloodworth - toen nog Jansen - kreeg 'm al tijdens de Cyprus Cup van 2014 tegen Australië. Vanavond speelden de beide vrouwen tegen Canada hun vijftigste cap. Beiden zijn nog maar 24 en is een plek in de top-tien recordinternationals realistisch. Hun bondscoach Sarina Wiegman staat 10de met 104 interlands. Hopelijk komen er voor Groenen en Bloodworth in Frankrijk nog vier bij en hebben ze straks ook echt de status van BN'er.

WK vrouwenvoetbal naar Nederland?
Net als het EK leeft ook het WK vrouwenvoetbal zeer goed in Nederland. Dat is ook minister Bruno Bruins van Sport opgevallen. De minister was donderdag van de partij bij de wedstrijd tegen Canada en is behoorlijk enthousiast over de Leeuwinnen. Hij wil met de KNVB bespreken of het mogelijk is om het WK 2027 naar Nederland te halen. "Fantastisch dat ik vanavond de 'Leeuwinnen' groepswinnaar heb zien worden", zegt Bruins tegen SBS6. "Hoe mooi zou het zijn als het wereldkampioenschap in 2027 op eigen bodem plaats kan vinden?" Twee jaar geleden werd het EK van 2017 al in Nederland gehouden. Dat toernooi werd gewonnen door Oranje.

Vleugje oranje bij Canada
Eigenlijk stonden er vanavond twaalf speelsters met Nederlands bloed op het veld. Aan Canadeze zijde debuteerde Jordyn Huitema op het WK. Daar is meer Nederlands aan dan Dominique Bloodworth, die de naam van haar man heeft aangenomen. De pas achttienjarige aanvalster dankt haar achternaam aan de ouders van haar vader. Wie haar in Reims zag spelen, had haar graag in Oranje gezien. Huitema speelde verdienstelijk. Helaas voor haar (en gelukkig voor Sari van Veenendaal) werd Huitema's in de eerste helft afgekeurd.

Breedte is kracht van Oranje
Omdat het basisteam nog niet geweldig draait, krijgen de invalsters de kans om zich te bewijzen. Sarina Wiegman beseft dat ook de reservebank nodig is om wedstrijden te winnen. Tegen Nieuw-Zeeland brak Jill Roord de ban na een voorzet van mede-invalster Lineth Beerensteyn. Tegen Kameroen gaf Beerensteyn een belangrijke assist bij 3-1 van Vivianne Miedema en tegen Canada maakte Beerensteyn de winnende treffer. Daar komt bij Merel van Dongen de kans kreeg in de basis en er dus weer geschoven werd. Van een gezonde concurrentiestrijd is zeker sprake bij de Leeuwinnen.

Makkelie overruled
Danny Makkelie wist dit WK al twee keer de ogen op zich gericht. Als VAR liet hij penalty's van Italië en Frankrijk overnieuw nemen omdat keepsters te vroeg van hun lijn kwamen. Vanavond kwam daar een derde keer bij. Aan de 0-2 van de Verenigde Staten tegen Zweden ging buitenspel vooraf en volgens Makkelie was dat ook hinderlijk. Daarom riep hij scheidsrechter Anastasia Pustovoytova naar de kan. Maar de Russin overrulede haar Nederlandse collega en was de achttiende WK-treffer van Team USA een feit.

Uitslagen
Nederland - Canada 2-1
Kameroen - Nieuw-Zeeland 2-1
Zweden - Verenigde Staten 0-2
Thailand - Chili 0-2

Oranje op socials
gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 22 november 2019

  2. donderdag 21 november 2019

  3. woensdag 20 november 2019