Oranjevrouwen op rapport: Miedema grote uitblinker

Oranjevrouwen op rapport: Miedema grote uitblinker

15 juni 2019 – Het Nederlands elftal plaatste zich zaterdagmiddag in Valenciennes met een 3-1 zege op Kameroen voor de achtste finales van het WK in Frankrijk. Eenvoudig ging het niet, maar gewonnen werd er mede dankzij historische doelpunten van Vivianne Miedema. FCUpdate.nl maakt de balans op na twee groepsduels.Sari van Veenendaal: 5
Had weinig te doen, maar ging bij het tegendoelpunt wel in de fout door niet goed te reageren op de bal die voor de voeten van Gabrielle Onguene stuiterde. Het gebeurde na 45 minuten, toen had Van Veenendaal al wel moeten weten dat het een stroef veld was waar de bal niet lekker door zou stuiteren. De normaal zo betrouwbare sluitpost van Oranje kende een slippertje, gelukkig was het ditmaal niet fataal. Maar gewaarschuwd is ze wel.

Desiree van Lunteren: 7.5
Was met haar goede verdedigende acties net als in het openingsduel zeer belangrijk achterin bij de Oranje Leeuwinnen. Ook opbouwend liet ze zich van haar goede kant zien, waardoor ze een ruime voldoende verdient voor deze wedstrijd. Zonder haar had Nederland het een stuk lastiger gehad tegen de strijdende Kameroense vrouwen. Alle twijfels over haar positie zijn inmiddels meer dan verdwenen.

Anouk Dekker: 5.5
Bij haar rentree in de basis liet Anouk Dekker zien dat ze een betrouwbare verdediger is. Toch was het tegendoelpunt ook deels haar fout en was ze in de opbouw zo nu en dan slordig. Als Stefanie van der Gragt weer fit is, is het geen zekerheid dat Dekker blijft staan. Zo goed voetbalde ze namelijk ook weer niet.

Dominique Bloodworth: 6.5
Tegen Nieuw-Zeeland miste ze nog een enorme kans, dit keer bewees ze aanvallend wel haar waarde door snel na rust de 2-1 te maken. Haar verdedigende taken voerde ze grotendeels goed uit, maar mocht in de slotfase blij zijn dat de 2-2 niet viel, nadat ze zelf werd uitgespeeld. In de eerste helft maakte ze bovendien een uitglijder van Dekker goed, waardoor ze zeer tevreden mag zijn over haar optreden.

Kika van Es: 6
Als linksback had ze moeite om de rappe aanvallers van Kameroen af te stoppen, maar door het spel goed te lezen voorkwam ze meermaals gevaar. Aanvallend was het net als tegen Nieuw-Zeeland wat minder, van haar klik met Martens was weinig te zien. Opnieuw maakte ze dan ook de negentig minuten niet vol bij Oranje.

Sherida Spitse: 5
De voornaamste taak van Spitse is stofzuigen en voor de Nederlandse achterhoede veel ballen weghalen. In plaats daarvan leed de recordinternational veel balverlies en bezorgde ze de achterhoede juist meer problemen dan controle. Het was geen beste wedstrijd van de captain van het Nederlands elftal: dat moet zeker in de knock-outfase beter.

Jackie Groenen: 7.5
Groenen was bij twee van de drie goals van Oranje (in)direct betrokken en had daarmee een belangrijk aandeel in de 3-1 zege van Oranje. Daarnaast toonde ze veel werklust op het middenveld, met veel balveroveringen tot gevolg. Het leek alsof de wissel tegen Nieuw-Zeeland, waar ze naar eigen zeggen moeite mee had gehad, haar triggerde om te laten zien wat ze kon. Een meer dan ruimte voldoende is het gevolg.

Daniëlle van de Donk: 6
Speelde weer een typische Van de Donk-wedstrijd. Rennen, strijden en werken. Daarmee is ze een belangrijke kracht voor Oranje op het middenveld en zakte ze ook nu weer niet door de ondergrens. Echt haar stempel drukken kon ze echter ook niet, waardoor zij ditmaal het logische slachtoffer was voor Jill Roord.

Shanice Van de Sanden: 6
Waar ze tegen Nieuw-Zeeland nog in de tang zat, had ze vanmiddag tegen Kameroen meer vrijheid om haar welbekende acties te maken. Een van haar voorzetten leverde de 1-0 op van Miedema, maar verder hebben we Van de Sanden weinig gezien. Dat ze weer werd gewisseld zegt iets over haar vorm: dat was eerder nog ondenkbaar. Hopelijk fleurt de buitenspeelster weer op in (spel)vreugde.

Vivianne Miedema: 8
De spits van Arsenal werd terecht 'Woman of the Match' door twee keer te scoren. Haar eerste was een knappe kopbal na een dito loopactie, haar tweede pegelde ze binnen. Een historische treffer, waarmee ze all-time topscorer van Oranje werd. Op 22-jarige leeftijd al 77 interlands en zestig goals, het is een zeer knappe prestatie. Het is de middag van Miedema geworden, die voor goed de boeken ingaat. Hulde, wat gaat haar de komende tien jaar nog brengen?

Lieke Martens: 5.5
De voormalig beste speelster van de wereld werd te weinig in het spel betrokken. Dat was jammer, want op de momenten dat Martens wel meedeed, werd ze gelijk gevaarlijk en leek het erop dat Kameroen geen antwoord had op haar actief. Het verschil kon ze in doelpunten of assists ditmaal echter niet maken.

Jill Roord: 6
Viel tegen Nieuw-Zeeland goed in en deed dat nu weer. Ze deed vrijwel niks fout en maakt het Sarina Wiegman weer moeilijk. De vraag is wanneer ze in de basis mag gaan starten, aangezien ditmaal Van de Donk ditmaal niet uitblonk. Anderzijds is ze misschien wel gewoon de ideale twaalfde man...

Lineth Beerensteyn: 5
Speelde maar een kwartier, waardoor ze weinig tijd had om zichzelf te bewijzen. Haar acties kwamen niet van de grond, waardoor Beerensteyn niet tevreden zal terugkijken op deze wedstrijd. Wellicht was de tijd gewoon tekort om haar stempel te drukken, al is Miedema inmiddels ook weer de onbetwiste spits van Oranje.

Merel van Dongen -
Speelde te kort om voor een beoordeling in aanmerking te komen.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 19 oktober 2019

  2. vrijdag 18 oktober 2019