Oranje-dagboek #9: Miedema's koprol, woede om flesje water

Oranje-dagboek #9: Miedema's koprol, woede om flesje water

15 juni 2019 – Het was een mooie dag voor de Oranje Leeuwinnen. Met een 3-1 zege op Kameroen plaatsten ze zich voor de knock-outfase van het WK in Frankrijk. Daarnaast waren er persoonlijke mijlpalen voor Vivianne Miedema en Dominique Bloodworth, terwijl de Nederlandse fans in Valenciennes voor een feestje zorgden.Oranje door, zware opponent wacht

De Oranje Leeuwinnen staan na een 3-1 zege op Kameroen in de achtste finales. Na een 1-1 ruststand maakten Dominique Bloodworth en Vivianne Miedema, die eerder al voor de 1-0 had getekend, na de pauze het verschil. Als Nederland bovenaan eindigt in groep E, speelt het in de volgende ronde tegen de runner-up van groep D. Dat is waarschijnlijk Engeland of Japan. Als Oranje tweede wordt in de groep, treft het de runner-up van groep F. Dat is mogelijk Zweden of de Verenigde Staten. Stuk voor stuk pittige tegenstanders dus. Oranje en Canada strijden donderdag om groepswinst. De Canadezen speelden zich met een 2-0 overwinning op Nieuw-Zeeland ook bij de laatste zestien.

Oude belofte van Miedema
Vivianne Miedema had ook reden voor een persoonlijk feestje. Met haar twee treffers tegen Kameroen bracht de aanvalster haar totaal aan interlanddoelpunten op zestig stuks, waarmee ze nu topscorer aller tijden van de Oranje Leeuwinnen is. Ze ging Manon Melis (59 goals) voorbij. Miedema vierde haar prestatie met een koprol, nadat ze de 3-1 had gescoord. "Ik heb al heel lang geleden met mijn broertje afgesproken dat er een koprol zou komen", legde Miedema, die meestal ingetogen juicht, naderhand uit bij FOX Sports. Miedema werd bij het eten in het zonnetje gezet door haar ploeggenoten en ontving ook een felicitatie van Robin van Persie.


Primeur én verrassing voor Bloodworth

Ook Dominique Bloodworth bereikte een persoonlijke mijlpaal. De verdedigster maakte vlak na rust de 2-1 en tekende daarmee voor haar eerste doelpunt voor Nederland. "Fantastisch, heel fijn", jubelde ze na afloop bij FOX Sports. Op de tribune had haar familie een verrassing voor haar. "Mijn man Brandon was de hele tijd mysterieus aan het doen, van: 'ik heb een verrassing voor je'", aldus Bloodworth. Ze werd in spanning gelaten door haar echtgenoot. "Maar hij bleek een shirtje te hebben ontworpen voor de hele familie. Daarnaast had hij zelf een kroon: 'want jij bent mijn koningin en ik wil je vandaag laten zien dat ik je koning ben'. Hij had een heel mooi shirt gemaakt met Bloodworth achterop, nummer 20 en mijn handtekening erop. Voor de wedstrijd was ik al excited."

Kameroense woedend op Van Dongen
De speelsters van Kameroen deden tegen Oranje weinig moeite om de Fair Play-award te winnen. Ze maakten meerdere harde overtredingen en ook toen het spel stil lag, ging het een keer mis. Gabrielle Onguene gooide in de eerste helft een flesje water naar het hoofd van Merel van Dongen, die in de slotfase mocht invallen. "Zij was op zoek naar drinken. Wij zijn echter altijd heel voorzichtig met onze bidons en die wilden we dus niet geven. Ik kwam heel lief een flesje water naar haar brengen, maar dat werd niet echt gewaardeerd", vertelt Van Dongen tegen het Algemeen Dagblad. Onguene wierp het flesje water boos terug naar de Oranje Leeuwin. "Ze had me zomaar in mijn gezicht kunnen raken. Maar waarschijnlijk is ze nu uitgedroogd, want ze heeft in ieder geval niets gedronken", knipoogt Van Dongen.

Kameroen onder de indruk van Nederlandse fans
De tribunes in het Stade du Hainaut in Valenciennes kleurden oranje. Er waren bijna 22.500 toeschouwers bij het duel tussen Nederland en Kameroen aanwezig, een aanzienlijk deel van hen was in het oranje gekleed. Alain Djeumfa, de bondscoach van Kameroen, leek er een beetje jaloers op. "Wij konden niet op één uur rijden van ons thuisland spelen. Valenciennes ligt in de buurt van Nederland, dus in dat opzicht waren we in het nadeel", zei de oefenmeester. "Maar mentaal gezien heeft het geen invloed op ons gehad." Ook in de stad zorgden de Nederlandse fans voor een mooie sfeer, zoals op onderstaande video te zien is.

Uitslagen
Nederland - Kameroen 3-1
Canada - Nieuw-Zeeland 2-0

Oranje op socialsgerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 17 juli 2019

  2. dinsdag 16 juli 2019