Oranjevrouwen op rapport: te veel Leeuwinnen onder hun niveau

Oranjevrouwen op rapport: te veel Leeuwinnen onder hun niveau

11 juni 2019 – De WK-opener tegen Nieuw-Zeeland (1-0) leverde de Oranjevrouwen drie punten op, maar ook een hoop huiswerk.  Te veel Leeuwinnen haalden niet hun gebruikelijke niveau. Na het winnende doelpunt van invalster Jill Roord gaan de speelsters op rapport bij FCUpdate.nl.Sari van Veenendaal - 8
Dankzij haar ontsnapte Oranje meerdere malen aan een achterstand. Werd na een half uur voor het eerst getest door een schot van Rosie White, die Sari van Veenendaal goed pareerde. In de tweede helft haalde de keepster een poging van Sarah Gregorius, die de bal niet goed raakte, ternauwernood van de lijn. Door de reddingen van Van Veenendaal hield Oranje de nul en kon Jill Roord in extra tijd de winnende maken.

Desiree van Lunteren - 7
Zonder erg op te vallen, een van de betere Leeuwinnen. De rechtsback viel vooral op met een aantal goede voorzetten. Die verdienden een beter vervolg. Bracht wat Shanice van de Sanden had moeten brengen. Ook verdedigend hield Desiree van Lunteren zich prima staande.

Stefanie van der Gragt - 6,5
Kampte de laatste jaren met het nodige blessureleed, maar is er in Frankrijk weer bij als basisspeelster. Liet een degelijke indruk achter. Als de vanmiddag geschorste Anouk Dekker zaterdag tegen Kameroen terugkeert in de basis, zou het opvallend zijn als dat ten koste gaat van Stefanie van der Gragt.

Dominique Bloodworth - 4,5
Was er met de gedachten niet altijd bij. Ging al vroeg de mist in door de bal in de opbouw te verliezen. Gelukkig voor haar en Oranje belandde het schot van Olivia Chance op de lat. In de tweede helft verloor Dominique Bloodworth Sarah Gregorius uit het oog, maar was deze keer Sari van Veenendaal de reddende engel met een redding op de lijn. Aan de andere kant had de verdedigster de 1-0 op de schoen, maar werkte ze van dichtbij naast.

Kika van Es - 5,5
Won de race tegen de klok nadat ze vorige week haar middenhandsbeentje nog brak. Maakte vanmiddag een onwennige indruk. In tegenstelling tot haar collega aan de rechterkant kon Kika van Es weinig toevoegen aan het spel van Oranje. Op de wissel twintig minuten voor tijd viel dan ook weinig aan te merken.

Jackie Groenen - 6
De betere op het Nederlandse middenveld, maar speelde ook zeker niet haar beste wedstrijd. Zat er niet helemaal lekker in. Geen steekpass gezien zoals we die van haar kennen. Toch heerste er enkele verbazing over haar wissel. Het gelijk was uiteindelijk aan de zijde van bondscoach Sarina Wiegman, die Groenens vervanger de winnende zag maken.

Daniëlle van de Donk - 6
Hoopt dit toernooi uit de schaduw van het bewierookte trio te stappen. Daarvoor moet het beter dan vanmiddag tegen Nieuw-Zeeland. Had haar slordige momenten, maar herstelde dat ook met balveroveringen. Daniëlle van de Donk kon haar stempel nog niet drukken. Al was dat anders geweest als ze haar kansje in de slotfase had benut.

Sherida Spitse - 4,5
Zo kennen we haar niet. Normaal de regisseuse op het middenveld, maar tegen Nieuw-Zeeland grossierde Sherida Spitse in balverlies. De aanvoerster maakte een onrustige indruk. Positief waren wel haar corners, die (indirect) bijna altijd gevaarlijk waren.

Shanice van de Sanden - 5
Werkte zoals altijd keihard, maar zat negentig minutenlang in de tang van de Nieuw-Zeelandse Ali Riley. Als er al ruimte was, gaf de rechtsbuiten daar geen goed vervolg aan. De komende wedstrijden wordt van Shanice van de Sanden veel meer verwacht.

Vivianne Miedema - 7,5
Staat bekend als koele afmaker, maar voetbalde in Le Havre uitstekend mee. De gretige spits ontpopte zich vooral in de tweede helft tot spil van de Nederlandse aanvallen. Groeide daarmee uit tot uitblinkster van de wedstrijd. Het enige wat eraan ontbrak was een doelpunt voor Vivianne Miedema, waarvoor ze de kansen ook had.

Lieke Martens - 7
Begon sterk met gevaarlijke voorzetten en kreeg ook aantal mogelijkheden. Bij de eerste doelpoging van Oranje kreeg Lieke Martens haar voet niet vol achter de bal en kwam ze bij een hoekschop een paar centimeter te kort om binnen te koppen. Met haar passeerbewegingen, zoals zo vaak, een van de gevaarlijkste Leeuwinnen.

Invalsters
Merel van Dongen - 7
Wist veel meer te brengen dan Kika van Es. Haar voorzet die Daniëlle van de Donk over kopte, bleek een teken aan de wand. In de extra tijd gaf Merel van Dongen de bal opnieuw voor en viel daar het winnende doelpunt van Jill Roord uit.

Jill Roord - 8
Een mooiere invalbeurt kon Jill Roord zich niet wensen. Hikt tegen de basis aan, maar heeft ook op het WK Jackie Groenen, Sherida Spitse en Daniëlle van de Donk voor zich. Waar dit trio het verschil niet kon maken, deed Jill Roord dat wel.

Lineth Beerensteyn
Speelde te kort om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 23 september 2019

  2. zondag 22 september 2019