Invalster Roord kopt Oranje in extremis langs stug Nieuw-Zeeland

Invalster Roord kopt Oranje in extremis langs stug Nieuw-Zeeland

11 juni 2019 – Het Nederlands vrouwenelftal heeft op het nippertje drie punten over gehouden aan het eerste duel op het WK. Tegen het stugge Nieuw-Zeeland werd Jill Roord in Le Havre matchwinner door in de blessuretijd de bal tegen de touwen te koppen. Het doelpunt hing al een tijdje in de lucht. Al had het ook anders kunnen lopen, maar Nederland ontsnapte toen Olivia Chance in de eerste helft de lat raakte.Zoals verwacht startte Oranje met het vertrouwde middenveld en de alom geprezen aanvalslinie. Achterin begon Kika van Es ook 'gewoon' in de basis. De linksback brak in de uitzwaaiwedstrijd tegen Australië een middenhandsbeentje en moest daardoor vrezen voor haar WK-deelname. Naast haar stond Dominique Bloodworth, door de schorsing van Anouk Dekker verscheen de nieuwe de speelster van VfL Wolfsburg ook aan de aftrap.

In de sterkst mogelijke opstelling begon Oranje voorzichtig aan het duel met Nieuw-Zeeland. De nummer acht van de wereld was natuurlijk de favoriet voor deze wedstrijd en werd door de Kiwi's gedwongen om het spel te maken. Nieuw-Zeeland hield de linies kort op elkaar met een 4-5-1 formatie, het was aan Oranje om daar doorheen te voetballen.

In de eerste helft lukte dat sporadisch. Er ontstonden via Lieke Martens en Vivianne Miedema halve kansen, via corners stichtte Nederland meer gevaar. Martens kreeg de bal met het hoofd net niet op doel, terwijl Dominique Bloodworth op slag van rust naast schoot na paniek achterin bij Nieuw-Zeeland. Zo zette Bloodworth haar ongelukkige eerste helft voort, want na twaalf minuten spelen had ze met balverlies bijna de 1-0 ingeleid. Chance trof de lat. Het was niet de enige kans van Nieuw-Zeeland, want tien minuten later redde Sari van Veenendaal ook bij een knal van Rosie White.

Waar Oranje direct na de pauze ook weer slordig oogde en Van Veenendaal weer nodig was, kwam Nederland daarna eindelijk een beetje op stoom. Nieuw-Zeeland werd teruggedrongen en kwam amper meer aan voetballen toe. Langzaam ontstonden er kansen, maar vooralsnog wilde de bal er niet in. Vivianne Miedema schoot eerst net naast en vond halverwege de tweede helft doelvrouw Erin Nayler op haar weg.

Met het laatste kwartier in aantocht zette Oranje alles op alles om toch nog de 1-0 te forceren. Echt grote kansen kwam echter niet tot stand. Shanice van de Sanden was al de hele wedstrijd onzichtbaar en ook Miedema en Martens wisten de verdediging van Nieuw-Zeeland niet aan het wankelen te brengen.

Toch kwam het aan het einde nog goed voor het team van Sarina Wiegman. Het waren de invallers die het deden voor Oranje. Merel van Dongen gaf voor richting Lineth Beerensteyn en die kopte half. De bal ging daardoor wel de lucht in en zo kon Roord de bal binnen koppen voor de 0-1. De goal viel in de tweede minuut van de blessuretijd, de overige twee minuten kwam Oranje simpel door en dus staat het samen met Canada nu bovenaan in groep E.

Opstelling Nederland: Sari van Veenendaal, Desiree van Lunteren, Stefanie van der Gragt, Dominique Bloodworth, Kika van Es (71. Merel van Dongen), Sherida Spitse, Jackie Groenen (76. Jill Roord), Daniëlle van de Donk, Shanice van de Sanden (87. Lineth Beerensteyn), Vivianne Miedema, Lieke Martens.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 20 juni 2019

  2. woensdag 19 juni 2019

  3. dinsdag 18 juni 2019