Voorspellen met Foppe: "De finale is echt haalbaar voor Oranje"

Voorspellen met Foppe: "De finale is echt haalbaar voor Oranje"

11 juni 2019 – Hoe ver gaan de Oranje Leeuwinnen komen in Frankrijk? En kan Nederland het WK winnen? Foppe de Haan, voormalig assistent-coach van Sarina Wiegman, schat de kansen van de Oranje Leeuwinnen hoog in. Volgens De Haan moet het Nederlands vrouwenelftal de groepsfase zeker kunnen overleven. Daarna kan Oranje met een beetje geluk de finale halen, zo voorspelt de Fries. Dat geluk kan Oranje afdwingen, De Haan ziet daarvoor genoeg kwaliteit in het team."De voorhoede is heel gevarieerd, waardoor er veel mogelijkheden liggen om gevaarlijk te worden", begint De Haan in gesprek met FCUpdate.nl. "De snelheid van Shanice van de Sanden, het scorend vermogen van Vivianne Miedema en de dribbels en acties van Lieke Martens vullen elkaar perfect aan. En Miedema is veel beter in vorm dan de vorige keer. Als Oranje veel in de zestien gaat komen, dan is Miedema nauwelijks meer te stoppen."

"Ook het middenveld is in balans", vervolgt De Haan. "Van Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen verwacht ik veel, zij kunnen nu nog meer meters maken. Zowel aanvallend als verdedigend. Daardoor houden ze Sherida Spitse uit de wind en kan zij aan haar beste spel toekomen." Alleen de achterhoede is nog een beetje zoekende, zo denkt De Haan. "De blessure van Kika van Es en de schorsing van Anouk Dekker zorgen ervoor dat Wiegman moet zoeken naar wat de beste alternatieve achterhoede is. Maar al met al staat het elftal er goed op, het is een team met veel kwaliteit."

Wereldtop
Kwaliteit alleen is volgens de voormalig trainer van sc Heerenveen echter niet genoeg om het toernooi te winnen. "Een WK win je nooit zonder geluk. Kijk maar naar eerdere toernooiwinnaars, er zijn altijd kleine momentjes van geluk die heel bepalend zijn. Maar die momenten van bijvoorbeeld binnenkant paal kunnen ze afdwingen. Als Nederland het spel speelt wat ze normaal doen, komt Oranje veel in de zestien en valt zo'n bal een keer goed. En dan kun je zomaar landen als Frankrijk, Duitsland, Japan of de Verenigde Staten verslaan."

Deze landen ziet De Haan als de topkandidaten voor het goud. "Japan haalde vorige keer de finale en ik weet nog dat wij vlak voor het EK helemaal zoek gespeeld werden in een oefeninterland. Van Duitsland denk ik dat ze ook ver gaan komen, daar speelt Dzsenifer Marozsán die dit jaar goed in vorm is. Zij scoorde laatst nog in de finale van de Champions League, die ze met Olympique Lyon won. Veel speelsters van Frankrijk hebben dat ook. Daarom maakt Frankrijk ook een goede kans, die hebben een zeer sterk team staan. En natuurlijk doet de Verenigde Staten ook altijd mee voor de eindzege."

Finale
Desondanks is Oranje verre van kansloos, zo vindt De Haan. "Nederland hoort bij de beste zes van de wereld. Ze hebben Australië vrij eenvoudig verslagen en zijn de Europees kampioen. Dan hoor je er gewoon bij. Maar omdat Oranje minder toernooi-ervaring heeft en voor het eerst om moet gaan met de status die ze meenemen naar het toernooi, denk er wat achterstand is op de rest. Alleen wat ik net zei: het zit in de wereldtop dicht bij elkaar en dan heb je in de beslissende fases, zoals finalewedstrijden, wat geluk nodig."

Waar de bijna 76-jarige oude leermeester het al heeft over de eindfase van het WK, moet Nederland eerst de groepsfase zien te overleven. Dat hoeft volgens De Haan geen probleem te zijn. "Nieuw-Zeeland is eenzelfde soort ploeg als Australië, alleen wat minder goed. Canada is andere koek, die zijn fysiek sterker en spelen meer kick en rush voetbal. Als ze daar hun eigen goede spel tegenover zetten, kunnen ze Canada ook verslaan. Het moet gek lopen willen ze de groepsfase niet doorkomen. En zoals ze er nu voor staan, denk ik dat de finale ook haalbaar is."

Door: Alex Devilee

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 22 november 2019

  2. donderdag 21 november 2019