Poule F: Amerika wil meteen haar visitekaartje afgeven

Poule F: Amerika wil meteen haar visitekaartje afgeven

11 juni 2019 – Gaat recordkampioen Amerika er in Frankrijk opnieuw met de cup vandoor? Die vraag is van latere zorg, want eerst zal de Verenigde Staten poule F door moeten zien te komen. Zweden hoopt na een verloren finale en twee bronzen plakken ook stiekem op meer, terwijl Thailand en debutant Chili zich willen ontpoppen tot verrassingen.Verenigde Staten
Amerika behoort tot de topfavorieten voor de eindoverwinning dit WK. Heel gek is dat niet, aangezien de vrouwen van de Verenigde Staten al drie keer de beste waren op het Wereldkampioenschap. De eerste editie in 1991, die in China werd gehouden, leverde meteen de eerste WK-titel op. Sinds het WK wordt georganiseerd, wist de Verenigde Staten nooit lager te scoren dan de derde plaats. De grootste deceptie voor de ploeg was zo'n derde plaats op het WK van 2003, dat nota bene in eigen land werd gehouden. Vier jaar daarvoor, in 1999, werd het WK ook in de VS gehouden en won het gastland wel. Bij het laatste WK in 2015, in buurland Canada, werd de derde WK-titel binnengehaald na zes overwinningen en slechts één nederlaag. In een doelpuntrijke finale werd het 5-2 tegen Japan, dat in de achtste finales Nederland nog had uitgeschakeld.

Belangrijke spelers in de selectie van de Britse bondscoach Jill Ellis zijn middenveldsters Lindsey Horan, Rose Lavelle en aanvalster Alex Morgan. Veel ogen zullen echter ook gericht zijn op aanvalster Carli Lloyd. De speelster van Sky Blue FC won in 2015 de gouden bal en zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat de Verenigde Staten het WK in dat jaar wonnen. In de finale tegen Japan nam zijn drie treffers voor haar rekening. Een aantal vedetten nam na dat WK afscheid, maar Lloyd is dus gebleven en dat doet de kansen voor de VS op een nieuwe eindwinst alleen nog maar verder stijgen. Daarvoor zal het eerst deze groepsfase moeten doorkomen, waarin de ploeg gebrand zal zijn meteen aan de concurrentie te laten zien dat zij de favorietenrol het beste passen.

Bondscoach: Jill Ellis
Prestatie op WK 2015: winnaar

Thailand
Het vrouwenvoetbal in Thailand is de laatste jaren in opkomst en dat komt sinds 2015 tot uiting. Op de WK's van 1991 tot en met 2011 waren de Thaise vrouwen nooit aanwezig. Voor de WK's van 1995 en 1999 deden zij zelfs niet eens mee aan de kwalificatie. Maar op het WK van 2015 in Canada waren zij voor het eerst van de partij. Op dat toernooi strandde Thailand in de groepsfase. Er werd één keer gewonnen van Ivoorkust, waardoor Thailand die ploeg nog onder zich hield. Van Duitsland en Noorwegen werd destijds echter verloren, waardoor de droom na drie duels alweer uiteenspatte.

In de Aziatische kwalificatie voor dit WK ging Thailand in de eerste wedstrijd nog keihard onderuit tegen China met 4-0, maar het herstelde zich daarna glansrijk. Tegen Jordanië werd een 6-1 overwinning geboekt en van de Filipijnen werd met 3-1 gewonnen, waardoor Thailand als tweede eindigde in de groep en zo voor het tweede WK op rij kwalificatie afdwong. Een speler om in de gaten te houden is Silawan Intamee. De middenveldster heeft ervaring op het hoogste podium, want speelde ook op het vorige WK. Ook in de kwalificatie voor dit WK was zij belangrijk, want in de laatste twee gewonnen poulewedstrijden was zij telkens trefzeker.

Bondscoach: Nuengruthaih Sathongwien
Prestatie op WK 2015: groepsfase

Zweden
De Zweedse vrouwen mochten het WK van 1995 zelf organiseren, maar behaalden voor eigen publiek niet het beste resultaat ooit op dit eindtoernooi. Dit gebeurde op het WK van 2003 in de Verenigde Staten. Er werd in de knock-outfase afgerekend met Brazilië en Canada en Zweden bereikte de finale. Hierin werd verloren van Duitsland met 2-1, omdat de Duitsers in de verlenging de golden goal wisten te maken, een regel die destijds nog van toepassing was. Sinds die verloren finale zijn de prestaties van Zweden op het WK wisselend. Op het volgende WK van 2007 werd het Scandinavische land al in de groepsfase uitgeschakeld. In 2011 werd het brons gepakt door in de troostfinale met 2-1 van Frankrijk te winnen en in 2015 was Duitsland in de achtste finale veel te sterk (4-1). In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland wist Zweden zich wel rechtstreeks via de kwalificatiereeks te plaatsen voor het WK.

Zweden werd groepswinnaar in de poule met Denemarken, Oekraïne, Hongarije en Kroatië. Het verschil met nummer twee Denemarken in de poule was uiteindelijk weliswaar vijf punten, maar op de laatste speeldag werd pas die eerste plek veiliggesteld in een rechtstreeks gevecht met de Denen. Een aantal ervaren speelsters nam de ploeg toen bij de hand en dat zou ook dit WK een belangrijke troef kunnen zijn richting een hoge klassering. Vooral de aanwezigheid van aanvoerder Caroline Seger is daarin belangrijk. Twee jaar geleden legde zij met haar toenmalige club Olympique Lyon beslag op de treble en ze was actief op meerdere WK's, EK's en Olympische Spelen. 

Bondscoach: Peter Gerhardsson
Prestatie op WK 2015: achtste finale

Chili
Chili geeft het Zuid-Amerikaanse tintje aan deze groep F en het is voor het eerst dat zij dat kunnen zeggen, want de Chileense vrouwen debuteren dit jaar op het WK. In april 2018 wist Chili kwalificatie voor het WK af te dwingen en dat deed het voor eigen publiek. In Chili werd dat jaar namelijk het Zuid-Amerikaans kampioenschap voetbal voor vrouwen gehouden. De winnaar van dat toernooi en de nummer twee plaatsten zich voor het WK van dit jaar in Frankrijk. Chili kwam in de kwalificatie pas laat op stoom. In de groepsfase werd eerst twee keer met 1-1 gelijkgespeeld tegen Paraguay en Colombia en daarna nipt met 1-0 gewonnen van Uruguay. Dat de Chilenen warm waren gedraaid bewezen zij in de laatste groepswedstrijd tegen Peru door met 0-5 te winnen.

Chili eindigde als tweede in de groep en kwam samen met Colombia, Brazilië en Argentinië in de finalepoule terecht, waarbij elk team tegen elkaar moest spelen. Chili verloor de eerste wedstrijd met 3-1 van Brazilië en speelde daarna met 0-0 gelijk tegen Colombia. Een eclatante 4-0 zege op Argentinië in de laatste wedstrijd van deze finalegroep zorgde ervoor dat Chili als tweede eindigde achter winnaar Brazilië en zich daardoor voor het eerst in de geschiedenis plaatste voor het WK. Dat Chili op het hele kwalificatietoernooi slechts vijf doelpunten tegen wist te krijgen, is mede te danken aan aanvoerder en sterkhouder Christiane Endler. Als de keepster van Paris Saint-Germain die prestatie ook op dit WK door kan zetten, wie weet kan de debutant dan voor een verrassing zorgen.

Bondscoach: José Letelier
Prestatie op WK 2015: niet gekwalificeerd

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 19 oktober 2019

  2. vrijdag 18 oktober 2019