Matig Oranje ten onder tegen Portugal in finale Nations League

9 juni 2019, 22:38

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd om de eerste editie van Nations League te winnen en zodoende de eerste prijs te pakken sinds de winst van het EK in 1988. In de finale tegen boog Oranje voor Portugal door een doelpunt van Gonçalo Guedes na een uur: 1-0. Na een zeer matige eerste helft was Nederland in het betere tweede bedrijf niet bij machte de Europees Kampioen van 2016 aan de zegekar met grote namen te binden. Wat rest is een tweede plaats en een kleiner geldbedrag dan de winnaar.

Portugal had dankzij drie doelpunten van Cristiano Ronaldo de finale van het mini-toernooi bereikt, maar de Portugese superster zag dat medespelers de beste kansen wisten te creëren voor het gastland in de beginfase. Vooral middenvelder Bruno Fernandes, die onder Marcel Keizer bij Sporting Lissabon speelt, vestigde de aandacht vaak op zich met schoten van afstand. Na twaalf minuten leverde dat het eerste schot op doel op in deze wedstijd. In de minuten daarvoor was er weinig opwinding geweest, behalve een penaltyclaim van Bernardo Silva die tevergeefs bleek. 

Nauwelijks gevaarlijk 

Net als tegen Engeland lukte het Nederland maar nauwelijks om aanvallend gevaarlijk te worden. Waar het bij Oranje in eerdere jaren vooral in de defensie niet altijd even goed stond, blijkt nu de voorhoede de minste linie. De enige dreiging van Nederland was het gevolg van een zwakke pass van Fernandes, waardoor Steven Bergwijn kon overnemen en richting het Portugese doel kon opstomen. Hij besloot echter te wachten met zowel schieten als afspelen en dus kon de thuisploeg ingrijpen. Het was eigenlijk het enige moment waarop de Nederlandse supporters even konden opveren. Tot een schot op doel kwam Oranje niet. De doelkansen in dit duel waren voor Portugal met kopballen van José Fonte, twee schoten van Fernandes en een afstandspoging van Ronaldo. Telkens was het doelman Jasper Cillessen die ingreep, waardoor een matige eerste helft werd afgesloten op 0-0.

Net niet

Vijf minuten na de openingstreffer had Oranje alweer op gelijke hoogte kunnen en misschien wel moeten staan. Een voorzet van invaller Donny van de Beek kwam perfect op het hoofd van Memphis terecht, maar hij kopte tussen twee verdedigers in recht op Patrício af. Oranje liet de bal goed rondgaan in aanvallend opzicht, maar het lukte de ploeg steeds net niet om het laatste passje goed te geven. Daar kwam er van uitgespeelde aanvallen weinig terecht. De beste mogelijkheid was een afstandsschot van Marten de Roon na klaarleggen door Promes dat net over het doel waaide. Portugal beperkte zich tot het spelen op de counter en Oranje had constant de bal. Het inbrengen van extra spits Luuk de Jong en ook het tweetal roepen om een penalty hielpen Oranje niet en de 1-0 bleef op het bord staan. Zodoende schrijft Portugal geschiedenis door de eerste editie van dit nieuwe landentoernooi te winnen. Op basis van de kansenverhouding is dat ook wel verdiend. De Portugese penningmeester kan ruim tien miljoen euro bijschrijven, voor Nederland wacht een prijzenpot van negen miljoen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen