Poule E: kansen genoeg voor de Oranje Leeuwinnen

Poule E: kansen genoeg voor de Oranje Leeuwinnen

10 juni 2019 – Bondscoach Sarina Wiegman zei het direct na afloop van de loting voor de poulefase van het WK al: het had slechter gekund. Met Canada, Nieuw-Zeeland en Kameroen hebben de Oranje Leeuwinnen het namelijk goed getroffen. Nederland ontmoette Canada en Nieuw-Zeeland ook al op het WK van 2015 en verloor van beide landen niet. Kameroen is de zwakste broeder van de groep, die dus genoeg mogelijkheden biedt voor Oranje om de volgende ronde te halen.Nederland
De snelheid van Shanice van de Sanden, de dribbelkunsten van Lieke Martens en de koelbloedigheid van Vivianne Miedema zijn bij iedereen bekend. Daarom zullen alle tegenstanders op het tweede WK voor Nederland serieus rekening houden met de krachten van de Oranje Leeuwinnen. Hoe kan het ook anders, nadat Martens in 2017 werd uitgeroepen tot beste voetbalster ter wereld en Miedema dit seizoen tot beste speelster van de Premier League werd verkozen. Miedema werd met Arsenal kampioen, ze maakte 22 doelpunten en gaf tien assists. Dat leverde haar ook een plekje op in het Premier League-elftal van het jaar.

Het zijn mooie statistieken en prijzen, maar de immer gretige Miedema zal meer willen. Met twee goals in de EK-finale en zeven in de WK-kwalificatie bewees ze duidelijk haar waarde voor Oranje. Ze staat nu nog maar één doelpunt achter op all-time topscorer Manon Melis (59). Die goal kan Miedema gaan maken op een podium waar ze nog wel wat te bewijzen heeft voor Oranje: het WK. Vier jaar geleden kon ze de torenhoge verwachtingen niet waarmaken; dat WK liep uit op een teleurstelling. Lager zijn de verwachtingen nu zeker niet, maar een stuk verder is de spits wel. Zolang Miedema fit blijft op het WK, moet Nederland in ieder geval deze groep kunnen overleven.

Bondscoach: Sarina Wiegman
Prestatie WK 2015: achtste finales

Canada
De Canadezen zijn het groepshoofd in poule E en daarmee de sterkste tegenstander van Oranje. Hoewel Nederland een sterker land uit pot 1 had kunnen treffen, is Canada voor Oranje een zeer lastige opponent. Van de twaalf onderlinge duels won het team van Sarina Wiegman er geen een, tegenover drie remises en negen nederlagen. Dat Nederland zich wel kan meten met Canada, bewees het vier jaar geleden al op het WK. Op nippertje werd een 1-1 gelijkspel afgedwongen, waardoor Oranje zich nog plaatste voor de achtste finales. Hierbij moet wel gezegd worden dat Canada al zo goed als zeker was van de volgende ronde.

Canada kwam uiteindelijk niet verder dan de kwartfinales, dat sinds 2003 de beste prestatie is. Destijds haalde Canada de halve finales, waarin het werd uitgeschakeld door Zweden. Sindsdien is het land beetje bij beetje bezig aan een opmars en is het intussen de nummer vijf van de FIFA-ranking. Kracht bij de Canadezen is de verdediging. Het kreeg in de acht wedstrijden in 2019 slechts één doelpunt om de oren. Zweden en Engeland werden bijvoorbeeld op nu de nul gehouden, alleen Nigeria kwam tot scoren.

Bondscoach: Kenneth Heiner-Moller
Prestatie WK 2015: kwartfinales

Nieuw Zeeland
Net als Canada is Nieuw-Zeeland een bekende voor de Leeuwinnen. Op het WK 2015 waren de kiwi's de eerste tegenstander voor Oranje ooit op een WK. De ontmoeting in Canada eindigde in een 1-0 zege voor Oranje dankzij een goal van – wie anders – Lieke Martens.

Vier jaar na dato is Nederland als regerend Europees kampioen gestegen op de ranglijst, terwijl Nieuw-Zeeland ten opzichte van 2015 drie plaatsen zakte naar plaats negentien. Het land plaatste zich wel weer met gemak voor het WK door voor de vierde keer op rij de OFC Women's Nations Cup te winnen, maar dat zegt niet veel. Nietszeggende tegenstanders werden op het toernooi met minimaal 6-0 verslagen en maakten bovendien geen enkel tegendoelpunt. Het wordt tijd voor Nieuw-Zeeland dat het eindelijk eens schittert op het WK, want in de zes edities tot nu toe was de groepsfase telkens het eindstation.

Bondscoach: Tom Sermanni
Prestatie op WK 2015: groepsfase

Kameroen
Grote onbekende voor Nederland in poule E is Kameroen. De Ontembare Leeuwinnen waren nog nooit tegenstander van Oranje. Toch is Kameroen geen rookie in Frankrijk. De Afrikanen maakten net als de Oranje Leeuwinnen hun WK-debuut in 2015. Ze kwamen zelfs de groepsfase door, waarin ze als tweede eindigden in de groep met Japan, Zwitserland en Ecuador. Kameroen trof in de achtste finales vervolgens China, waarvan Nederland in de poulefase nog met 1-0 had verloren. Kameroen onderging precies hetzelfde lot, China was met 1-0 te sterk.

Via de Afrika Cup van afgelopen jaar, waarin Kameroen derde werd door Mali met 4-2 te verslaan, plaatste Kameroen zich voor het tweede WK op rij. Dit jaar hopen ze bij Kameroen op meer, al zal ook de drang aanwezig zijn om verder te komen dan Nigeria. Het hoogst geplaatste Afrikaanse land op de FIFA-ranking (38) zorgde ervoor dat Kameroen (46) tegen Mali het laatste WK-ticket moest bemachtigen. Daarnaast speelde Kameroen vier Afrika Cup-finales en al deze finales werden verloren van Nigeria. Oranje treft met Kameroen dus niet het beste Afrikaanse land, maar wel eentje die als ontembare leeuwinnen en met geslepen messen zullen spelen.

Bondscoach: Alain Djeufma
Prestatie WK 2015: achtste finales

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 28 februari 2020

  2. donderdag 27 februari 2020