Spoorboekje: Oranje op rapport, poule Leeuwinnen gaat van start

10 juni 2019, 07:00   Bijgewerkt: 9 juni 2019, 23:50

Aan het begin van iedere dag brengt FCUpdate.nl haar eigen spoorboekje. Met een handig overzicht brengen we in kaart wat het nieuws van de dag gaat worden, welke specials er online komen, welke duels er op het programma staan en wat voor voetbal op tv komt. Dit is wat je allemaal kunt verwachten op maandag 10 juni.

Nieuws

Wiegman moet knoop doorhakken

Bondscoach Sarina Wiegman moet vandaag bepalen of zij Kika van Es bij de groep houdt of Aniek Nouwen als vervangster oproept. De 27-jarige Van Es liep tijdens het uitzwaaiduel met Australië een breukje in haar middenhandsbeentje op en werd daar twee dagen later aan geopereerd. Inmiddels traint ze - met een brace - alweer mee. Maar of ze fit genoeg is om op het WK in Frankrijk in actie te komen, moet nog blijken. 

Specials

Oranje op rapport

Oranje beëindigde de glorieuze Nations League-campagne in mineur. In de finale tegen gastheer Portugal haalde het Nederlands elftal niet zijn gebruikelijke niveau en ging de ploeg van Ronald Koeman met 1-0 onderuit. De internationals beginnen vandaag aan hun welverdiende vakantie, FCUpdate.nl blikt met het spelersrapport nog een keer terug op de eindstrijd.

Inessa Kaagman, broekie bij Leeuwinnen

Een van de relatief onbekende Oranje Leeuwinnen is Inessa Kaagman. De aanvallende middenveldster van Everton speelde pas twee interlands, maar maakt toch al deel uit van de WK-selectie van Sarina Wiegman. FCUpdate.nl speelde een korte WK-quiz met haar en maakte zo kennis met het broekie van de selectie. "Tijdens het shoppen liep ik altijd direct naar de jongensafdeling."

Poule E: kansen genoeg voor Oranje Leeuwinnen

Bondscoach Sarina Wiegman zei het direct na afloop van de loting voor de poulefase van het WK al: het had slechter gekund. Met Canada, Nieuw-Zeeland en Kameroen hebben de Oranje Leeuwinnen het namelijk goed getroffen. Nederland ontmoette Canada en Nieuw-Zeeland ook al op het WK van 2015 en verloor van beide landen niet. Kameroen is de zwakste broeder van de groep, die dus genoeg mogelijkheden biedt voor Oranje om de volgende ronde te halen.

Wedstrijden

Argentinië (v) - Japan (v) (18:00 uur)

Vanavond begint Japan aan het WK in Frankrijk. De Japanse vrouwen behoren tot de topfavorieten voor de eindwinst. Bij het vorige WK in 2015 wist de ploeg namelijk de finale te bereiken. Die ging echter verloren tegen de Verenigde Staten (5-2). En op het WK van 2011 in Duitsland werd Japan wereldkampioen door toen wél in de finale van de Verenigde Staten te winnen na strafschoppen. Samen met Engeland is Japan de favoriet om de huidige poule door te komen. De eerste tegenstander voor Japan is Argentinië, dat voor het eerst in twaalf jaar weer meedoet aan dit toernooi. De Zuid-Amerikaanse vrouwen waren afwezig op de laatste tweek WK's en kwamen op eerdere edities nooit verder dan de eerste ronde.

Spanje - Zweden (20:45 uur)

Waar Portugal en Nederland bij aan het komen zijn van de finale van de Nations League van gisteravond gaat voor veel andere landen vanavond de kwalificatie voor het EK van 2020 verder. Het mooiste affiche staat op het programma in groep F, waar koploper Spanje en nummer twee Zweden het tegen elkaar opnemen. Spanje is nog ongeslagen en heeft alle negen punten weten binnen te halen tegen Noorwegen, Malta en de Faeröer Eilanden, terwijl Zweden uit tegen Noorwegen twee punten liet liggen na een spectaculaire 3-3. Mocht Zweden nog aanspraak willen maken op de eerste plek in deze groep, dan zal het vanavond in ieder geval niet moeten verliezen van de Spanjaarden.

Canada (v) - Kameroen (v) (21:00 uur)

De Oranje Leeuwinnen beginnen dinsdagmiddag aan hun WK in Frankrijk tegen Nieuw-Zeeland, maar de twee andere ploegen uit groep E komen vanavond al in actie. In het Stade de la Mosson in Montpellier spelen Canada en Kameroen om 21:00 uur tegen elkaar. Beide teams waren er op het vorige week in 2015 ook bij. Canada was toen het gastland en werd teleurstellend uitgeschakeld in de kwartfinale door Engeland. Kameroen kwam dat toernooi niet verder dan de achtste finales, waarin China te sterk bleek. Voor beide teams geldt vanaf vanavond: nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Voetbal op tv

20.15 uur: EK Voetbal Switch, Ziggo Sport, schakelprogramma met alle EK-kwalificatiewedstrijden

20.30 uur: Veronica Inside, Veroncia, talkshow 

20.45 uur: Spanje - Zweden, Ziggo Sport Voetbal, live verslag van deze EK-kwalificatiewedstrijd

20.45 uur: Denemarken - Georgië, Ziggo Sport Extra, live verslag van deze EK-kwalificatiewedstrijd

21.00 uur: Canada (v) - Kameroen (v), NPO 1, live verslag van dit duel op het WK Vrouwenvoetbal 2019

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen