Pelova: technisch begaafde Benjamin bij de Oranje Leeuwinnen

Pelova: technisch begaafde Benjamin bij de Oranje Leeuwinnen

9 juni 2019 – Vrijwel alle speelsters in de WK-selectie van Sarina Wiegman zijn door het succesvolle EK in eigen land inmiddels bekend, toch zijn er ook een aantal onbekende gezichten. Victoria Pelova (20) is een van hen en in aanloop naar het toernooi in Frankrijk maakte FCUpdate.nl kennis met de aanvallende middenveldster, die houdt van mooi voetbal, emotie, FC Barcelona en 30 Seconds.Ze is de jongste speelster uit de hele WK-selectie van de Oranje Leeuwinnen en één van de kleinsten, maar Pelova laat zich gelden. Altijd en overal, binnen en buiten de lijnen. Ondanks dat ze een van de nieuwkomers is, weet de speelster die recent overstapte van ADO Den Haag naar Ajax wat ze wil en hoe ze dat wil. En daarbij is ze uiterst kritisch op zichzelf, waar de liefde voor mooi voetbal in doorklinkt. "Als we winnen, maar ik speel niet goed of we hebben niet mooi gewonnen, dan kan ik best wel chagrijnig zijn", vertelt ze. De aanvallende middenvelder, die 'ook hangend op links of rechts kan' is een sierlijke speelster, met oog voor details. Zet haar in een elftal gecoacht door José Mourinho en zet wordt ongelukkig.

Als aanhanger van het Pep Guardiola-voetbal en fervent Barcelona-liefhebber houdt ze zelf ook van de schoonheid van het spel. "Ik hou héél erg van mooi voetbal. Tikkie-takkie, driehoekjes maken, dat werk. En ik hou écht niet van lange ballen, daarmee moet je niet bij mij aankomen." Techniek en met de bal aan de grond, daar moet het voor de kleine Pelova van komen. En van passie en emotie. "Dat vind ik heel mooi, als er emotie loskomt. Zoals Ajax tegen de Spurs, dat zijn zúlke mooie wedstrijden. Vechten voor alles. Dat Ajax eruit ging, deed echt pijn. Ik heb wel een klein traantje gelaten. Zoiets krijgen we in de komende jaren echt niet meer te zien."

Want Ajax speelde dit seizoen het voetbal waar Pelova van genoot: aanvallend en aan de bal heel goed. Inmiddels beter dan Barcelona, het voetbal waar ze de laatste jaren van genoot . "Daar speelt Arturo Vidal nu… Daar ben ik absoluut geen fan van. Hopelijk wordt het spel met Frenkie (de Jong, red.) weer beter. En misschien Matthijs (de Ligt, red.) er nog bij in de as. Xavi, Iniesta, Eriksen. Dáár ben ik fan van, vroeger had ik een shirt van Eriksen bij Ajax", aldus Pelova, die naar Iniesta vermoedelijk nog het liefst keek. Ook de speelster op wie ze qua positie en spel trouwens misschien wel het meest lijkt. "Dribbelen en steekpasses geven, dat vind ik mooi. Jammer trouwens dat Iniesta nu in Japan speelt, hé. Barcelona had hem dit seizoen nog goed kunnen gebruiken."

Werkpaarden
Mooi en sierlijk voetbal. Pelova kan het niet alleen goed uitvoeren, maar ook goed over praten. Dat ze zelf met ADO Den Haag in de Eredivisie het de afgelopen seizoenen weleens met vechtvoetbal moest doen, deed in het voetbalhart wellicht pijn, maar was wel erg leerzaam. "Als je niet de beste bent, moet je vechten. Bij ADO zijn we allemaal werkpaarden, druk zetten en tot de laatste minuut gaan. Als aanvoerster het laatste jaar heb ik ook heel veel geleerd, als je de kar moet trekken en aanjagen." Eerdere aanbiedingen om naar Ajax of FC Twente te gaan liet ze schieten. "Het doel was met Oranje mee naar het WK en dat heb ik gehaald. Dus daarom is het een goede keuze geweest."

Mochten Duitse clubs geïnteresseerd raken in de toekomst, dan moeten ze wel met een heel goed verhaal komen. "Want daar moet je in de voorbereiding volgens mij echt héél veel lopen", lacht ze. Het Engelse vrouwenvoetbal spreekt Pelova wel aan. Of FC Barcelona, waar twee teamgenotes spelen, uiteraard. Kamergenote Stefanie van der Gragt speelde al de Champions League-finale, een droom voor Pelova. "Daar ben ik wel jaloers op, hoor. Daar wil ik ook staan, maar ik ben natuurlijk nog veel jonger."

Stap voor stap: eerst bij Ajax en Oranje. Na haar debuut tegen Spanje ging Pelova geloven in het WK, totdat ze geblesseerd raakte. "Het eerste wat ik dacht: ik wil het WK halen. Daarom moest ik huilen, niet omdat ik pijn had." In Zeist trainde ze elke dag met mannelijke profcollega's en hoewel Pelova klein van stuk is en een fluwelen techniek heeft, zit ze ook vol gif en power. "Na de revalidatie voel ik me fitter dan ooit. Ik vond het revalideren best leuk, keihard werken van tien tot vier. De sportschool in met de jongens. Als zij op 85 procent rennen, moet ik honderd procent geven. Maar ik wil niet achterlopen, hé. Ik ga mee en laat ook niet zien dat ik het zwaar heb."

Generatiekloofjes
De studente Technische (dat kan bijna geen toeval zijn) Wiskunde werd fit en haar harde werken werd beloond met een oproep voor Oranje. Pelova geniet als Benjamin van de groep volop bij Oranje. "Het is natuurlijk weer volwassener en professioneler dan bij ADO Den Haag", merkt ze. "En je hebt hier meer generatiekloofjes. Als ik 30 seconds tegen Anouk Dekker speel, dat is dan opeens heel anders, haha. Maar het niveau ligt hoog en ik kan me goed optrekken aan de rest."

De Leeuwinnen zitten volop in de voorbereiding, toch is er op de trainingen naast spelhervattingen en tactische patronen ook ruimte voor de oefeningen waar Pelova haar creativiteit in kwijt kan. "Ik vind kleine partijtjes héél leuk. Lekker tikken over de grond, vooral als je wint. Zeven tegen zeven is ook leuk, dat zijn voor mij de leukere dingen op een training. Al is het ook logisch dat we met spelhervattingen en tactiek bezig bent: iedereen moet straks weten wat 'ie moet doen."

WK in Frankrijk
Dat geldt zeker ook voor Pelova, die als jongste van de groep voor het eerst op een WK staat. Ze is niet de enige voor dat voor het eerst is, maar het grootste deel van de groep maakte het succesvolle EK wel mee. De kersverse aanwinst van Ajax zal voor het eerst op zo'n groot podium spelen. "Ik heb nog nooit voor zoveel mensen gespeeld… Dat lijkt me zo cool. Of er dan meer druk op ligt? Ja, dat is altijd zo als je voor je land speelt. Maar je moet je niet laten beïnvloeden, juist die steekpass blijven durven geven."

Voor Pelova zal zeker gelden dat ze niet direct een basisplaats heeft bij Oranje. "Ik heb dan ook niet echt veel verwachtingen. Ik zal niet heel veel minuten maken", realiseert ze. Maar de minuten waarin ze mag spelen, hoopt ze indruk te maken. "Dat ze in elk geval zeggen dat ik potentie heb, een talent ben." En als ze mag dromen: "Dan maak je met een omhaal de winnende in de finale." Voor dat moment, zo'n scenario, maakt de stijlvolle Pelova een uitzondering op haar voetbalregels. Lachend: "Als je dan de winnende maakt. Ja, dan mag het wél lelijk."

Door: Nathan Sprey

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 2 juni 2020

  2. maandag 1 juni 2020