Wat krijgt Oranje bij het winnen van Nations League?

9 juni 2019, 11:03   Bijgewerkt: 9 juni 2019, 19:13

Het Nederlands Elftal staat vanavond in de finale van de Nations League tegen Portugal. Dit betekent dat de ploeg van bondscoach Ronald Koeman geschiedenis kan gaan schrijven door voor het eerst sinds 1988 weer een prijs te pakken. Toen werd Oranje Europees Kampioen. Weliswaar heeft de Nations League niet de uitstraling van een EK, maar toch: het is een prijs. Er is al veel gezegd en geschreven over de opzet van de Nations League en met de finale in het verschiet, frissen wij je geheugen nog even op. Wat krijgt Oranje als het vanavond de Nations League wint en wat niet?

Ronald Koeman vertelde gisteren voor een aantal camera's graag de Nations League te willen winnen, maar gaf daarbij wel meteen aan dat er geen EK-ticket op het spel staat in de finale tegen de Portugezen. En daar stipt de bondscoach meteen een vaak genoemd misverstand aan over de eindfase van deze Nations League. Hier valt namelijk geen plek voor het komende EK te verdienen. Daarvoor moet Oranje toch echt eerst bij de eerste twee eindigen in de kwalificatiepoule, waar de ploeg nu derde staat. Het heeft drie punten minder dan Duitsland en zes minder dan koploper [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/351516/noord-ierland-behoudt-perfecte-score-in-groep-oranje/,_blank,Noord-Ierland], omdat die beide ploegen gisteren wonnen.

De stand in groep C:

1. Noord-Ierland - 3 duels, 9 punten

2. Duitsland - 2 duels, 6 punten

3. Nederland - 2 duels, 3 punten

4. Estland - 2 duels, 0 punten

5. Wit-Rusland - 3 duels, 0 punten

Deze finaleronde van de Nations League moet je dan ook volledig los zien van de strijd om dat EK-ticket. Nederland heeft alsnog voldoende kansen om dat EK te bereiken. Dus eerst via de gewone kwalificatiepoule en daarna eventueel nog via de play-offs. Oranje mag daar sowieso aan meedoen, omdat het als eerste eindigde in hun groep bij de Nations League. Ook de andere drie deelnemers aan deze Nations League Finals, Portugal, Engeland en Zwitserland, zijn al zeker van die play-offs, mochten zij er niet in slagen via de kwalificatiepoule het EK te bereiken. Die play-offs beginnen pas nadat de volledige EK-kwalificatiereeks is afgewerkt. In theorie kan het dus zijn dat Nederland, Engeland, Zwitserland en Portugal in de play-offs weer tegen elkaar staan.

Prijzenpot

Maar betekent dat dat de Nations League-finale tussen Nederland en Portugal vanavond nergens over zal gaan? Dat is niet helemaal waar. De winnaar van deze finale schrijft namelijk geschiedenis, want het is immers het eerste land dat de Nations League weet te winnen. Een stukje eer en glorie dus. Mocht Oranje de prijs pakken, dan staat aanvoerder Virgil van Dijk vanavond laat met een fonkelnieuwe beker in zijn handen en die kan de betrekkelijk lege prijzenkast van Oranje wel gebruiken.

Lees ook: Koeman: "Als we het toernooi winnen

Ook bij de KNVB zullen ze hopen dat Oranje de Nations League wint, want de winnaar van dit toernooi krijgt namelijk een hoop geld. Door het succes van de Nations League werd het prijzengeld door de UEFA flink verhoogd. Deelname betekende voor Nederland al 2,25 miljoen euro. Met de plaatsing voor de finale kwam daar nog eens zes miljoen euro bij. De winnaar van de Nations League schrijft in totaal over dit hele mini-toernooi zo'n 10,5 miljoen euro bij. Mocht Nederland onverhoopt de finale van Portugal verliezen, dan betekent dat een prijzenpot van ongeveer 9 miljoen euro. En dat is geen slechte buit voor een veredeld oefentoernooi.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen