Interview met Kika van Es: "Door verleden extreem voorzichtig"

Interview met Kika van Es: "Door verleden extreem voorzichtig"

8 juni 2019 – De tranen op het gezicht van Kika van Es spreken boekdelen als ze na elf minuten de strijd moet staken tegen Australië (3-0). De 27-jarige linksback heeft pijn, maar denkt vooral aan de WK-droom die opnieuw in duigen zou kunnen vallen. In 2015 was het een dubbele beenbreuk, nu is een breuk in een middenhandsbeentje de boosdoener. Daags voor het uitzwaaiduel sprak FCUpdate.nl met haar over de zware periode na haar beenbreuk. Dan is ze nog fit, maar predikt ze ook voorzichtigheid.



"Ik ben fysiek helemaal in orde en tussen de oren zit het ook goed", begint de Brabantse. Op dat moment zit Van Es er nog fris en ontspannen bij. Ze heeft net een ochtend met het eerste Nederlands vrouwenelftal ooit (1973) achter de rug. Duidelijk is dat ze net als haar teamgenoten hongerig is, alle Leeuwinnen verheugen zich op het WK. Vastberaden vertelt ze vervolgens haar verhaal over hoe diep ze viel na de beenbreuk.

"Van die blessure ben ik heel zwak geworden. Het moeilijkste vond ik om te zien hoe anderen doorgaan terwijl ik zelf stil stond. Vooral de eerste weken waren zwaar, ik kon niet eens mijn eigen drinken pakken en had overal hulp bij nodig", vertelt Van Es, die ook hulp kreeg van een psycholoog. "Na de beenbreuk moest ik een scan laten maken, waarop ik zag hoe erg het was. Dat trauma moest ik eerst verwerken, voordat ik überhaupt weer een trap af kon lopen. Daarom heb ik bij de psycholoog gezeten. Niet omdat ik ziek was, maar omdat ik net wat meer hulp nodig had dan anderen."

Stappen vooruit
Van Es vocht zich er weer bovenop, opgeven deed ze niet. "Natuurlijk is het echt niet makkelijk geweest. Na zo'n blessure kom je terug, maar je bent niet meer wie je was. Andere meiden hebben kansen gekregen en zich ontwikkeld. De een z'n dood is de ander z'n brood. Zo is het wel. Maar ik gaf niet op. Ik heb stappen achteruit gezet en daardoor ook heel veel stappen vooruit kunnen zetten. Ik heb dingen meegemaakt die niet iedereen meemaakt. Anderen kennen alleen maar hosanna, ik heb geleerd dat je moet knokken en dat het leven echt niet altijd leuk is. Mentaal ben ik sterker."

Uiteindelijk kwam Van Es ook weer bovendrijven, ze speelde het EK en kreeg na een moeizaam seizoen bij Ajax als linksback toch weer de voorkeur in het elftal van Sarina Wiegman. "Mijn kwaliteit is mijn spelinzicht, dat ben ik nooit kwijtgeraakt. Ik heb wat snelheid ingeleverd, maar doordat ik het spelletje goed kan lezen kan ik dat compenseren. En ik ben fysiek sterker geworden na al die uren in het krachthonk. Ik heb nu flinke bovenbenen."

Voorzichtig
Door de blessures houdt Van Es constant vast aan de gedachte dat niets vanzelfsprekend is in het leven. "Door mijn verleden ben ik extreem voorzichtig. Ook als je me nu vraagt of ik ga spelen, zeg ik dat ik dat pas weet als ik op 11 juni om 15.00 uur op het veld sta tegen Nieuw-Zeeland. In de tussentijd moet ik het goed blijven doen en er kan gewoon nog heel veel gebeuren. Tot in april zei ik dat er nog heel veel kan gebeuren in een maand."

Helaas worden de woorden van Kika op 1 juni werkelijkheid. Na een ongelukkige val breekt ze een middenhandsbeentje. Twee dagen later ondergaat ze een succesvolle operatie, maar het blijft tot 11 juni de vraag of ze met haar beschadigde hand aan de aftrap kan staan. Indien dat gebeurt, verwacht ze een goed toernooi te spelen. "Op het EK was ik in goede doen en op dit moment is dat ook zo. Ik denk dat ik goed met druk om kan gaan en daardoor ook iets extra's kan geven op dit WK."

"Als ik me straks voel zoals nu, kan ik boven mezelf uitstijgen. Dat is het belangrijkste op dit toernooi. En natuurlijk ben ik dan ook trots op mezelf, zeker als ik zie waar ik vandaan kom. Het eerste moment in Frankrijk wordt een kippenvelmomentje. Dan moet ik mezelf even knijpen en beseffen dat het realiteit is", besluit Van Es.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 15 oktober 2019

  2. maandag 14 oktober 2019