Poule B: kunnen China en Spanje favoriet Duitsland uitdagen?

Poule B: kunnen China en Spanje favoriet Duitsland uitdagen?

8 juni 2019 – Tweevoudig wereldkampioen Duitsland is de te kloppen ploeg in groep B. Die Frauschaft behoort ook tot de favorieten voor de eindzege. Eerst moet de titelkandidaat langs China en Spanje zien te komen. Kunnen beide landen Duitsland serieus uitdagen? En wat zijn de mogelijkheden voor het debuterende Zuid-Afrika?Duitsland
Duitsland kende een roerige kwalificatiereeks. Die werd ingeleid door de eerste kwalificatienederlaag in negentien jaar. De regerend Olympisch kampioen liet zich verrassen door IJsland (3-2). Toen daarna ook nog teleurstellende resultaten volgden op de SheBelieves Cup, moest bondscoach Steffi Jones haar koffers pakken. De nieuwe generatie van Die Nationalelf kwam onder grote druk te staan, maar er werd veerkracht getoond. Onder interim-coach Hors Hrubesch kwam alles op zijn pootjes terecht. Als groepswinnaar plaatste Duitsland zich voor het WK en is het nu aan Martina Voss-Teckelenburg - pas zeven maanden in dienst als bondscoach - om onze oosterburen naar de derde wereldtitel te leiden. Duitsland behoort hoe dan tot de favorieten voor de eindzege.

Bondscoach: Martina Voss-Teckelenburg
Prestatie op WK 2015: vierde

China
Ooit behoorden de Stalen Rozen tot de wereldtop. China organiseerde in 1991 het eerste vrouwen-WK. De twee edities erna kenden de Aziaten hun glorietijd, met een vierde plek (1995) en een zilveren medaille (1999).  Dieptepunt was later de mislukte kwalificatie voor het wereldkampioenschap van 2011 in Duitsland. Na de reorganisatie van Chinese Women's Super League in 2015 zit de kwaliteit van de nationale ploeg weer in de lift. Het elftal van bondscoach Jia Xiuquan kwalificeerde zich naast gastland Frankrijk als eerste voor dit wereldkampioenschap. Om als laatste Frankrijk te verlaten is echter een wonder nodig.

Bondscoach: Jia Xiuquan
Prestatie op WK 2015: kwartfinale

Spanje
Een elftal om rekening mee te houden. Na het bescheiden WK-debuut van 2015 is het wachten successen van Spanje. La Roja kende een vlekkeloze kwalificatie. Als enige Europese ploeg wisten de vrouwen van bondscoach Jorge Vilda alle wedstrijden te winnen. Sinds het EK van 2017 klopte Spanje ook Nederland tweemaal en werden de jeugdelftallen van onder 19 en 17 Europees kampioen. Dat zorgt voor verwachtingen rondom de nummer dertien van de wereldranglijst. Waarschijnlijk dat meedoen om de wereldtitel dit jaar nog te veel gevraagd is, maar de prestatie van vier jaar geleden in Canada verbeteren, moet Spanje zeker lukken.

Bondscoach: Jorge Vilda
Prestatie op WK 2015: groepsfase

Zuid-Afrika
Eindelijk speelt Zuid-Afrika op een wereldkampioenschap. Banyana Banyana speelde al twee keer op de Olympische Spelen (2016 en 2012), maar deelname aan een WK ontbrak nog. Overleven van de poulefase zou in deze groep een wereldprestatie zijn. Het team van bondscoach Desiree Ellis behoort in het eigen continent tot de beste landen, maar tegen landen buiten Afrika blijkt andere koek. In de voorbereiding op het WK won de nummer veertien van de FIFA-ranking géén enkel duel. Hoewel de schade in oefenwedstrijden tegen Nederland (2-1) en de Verenigde Staten (3-0) enigszins beperkt bleef, is de grote vraag of de debutant tijdens haar vuurdoop een rol van betekenis kan spelen.

Bondscoach: Desiree Ellis
Prestatie WK 2015: -

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 23 september 2019

  2. zondag 22 september 2019