Oranje op rapport: De Jong blinkt uit, Memphis enige onvoldoende

Oranje op rapport: De Jong blinkt uit, Memphis enige onvoldoende

7 juni 2019 – Oranje liet in de slijtageslag tegen Engeland wederom het al vaker geprezen karakter zien. Na verlenging werd de nummer vier van het afgelopen WK opzij gezet en kan Nederland zondag tegen Portugal de eerste hoofdprijs sinds 1988 pakken. Eerst blikken we met ons spelersrapport terug op de gedenkwaardige avond in Guimaraes.Jasper Cillessen - 6,5
Pakte zijn moment in de tweede helft bij de kopbal van Jandon Sancho. De Engelse aanvaller kreeg van dichtbij een enorme kopkans, maar had Jasper Cillessen de bal op de doellijn klemvast. De doelman was wel volstrekt kansloos bij de penalty van Marcus Rashford. Zijn spelhervattingen mogen ook beter.

Denzel Dumfries - 7
Zonder hem was Nederland waarschijnlijk op een 0-2 achterstand gekomen. Alsof zijn leven ervan afhing, gooide Denzel Dumfries zich voor de doelpuntrijke kans van Marcus Rashford en bleef Oranje verdere schade beperkt. Oogde ruim elf maanden na zijn eerste wedstrijd van dit seizoen nog even gretig. Soms ook iets te gretig.

Matthijs de Ligt - 7
Liet de gedachten teruggaan naar Sofia én Turijn. Matthijs de Ligt blunderde gisteravond zeldzaam, wat hem ook overkwam tijdens zijn Oranje-debuut in Bulgarije. De Ligt herpakte zich en nam zelf de gelijkmaker voor zijn rekening. Een kopie van de kopgoal in de uitwedstrijd van Ajax tegen Juventus. Ook verdedigend was het in de tweede helft weer in orde. De Ligt voorkwam onder ander een levensgevaarlijke poging van Harry Kane. De meeste indruk maakte zijn mentale veerkracht. Geweldig!

Virgil van Dijk - 7
De beste speler van de Premier League werd 120 minuten lang uitgefloten door nota bene het Engelse publiek. Net zo merkwaardig als treurig. Virgil van Dijk maalde er zelf geen moment om. De Champions League-finale had hij al lang weer verteerd. Koel als altijd gaf de Oranje-captain leiding aan de defensie, die op de fout van Matthijs de Ligt na weinig weg gaf.

Daley Blind - 7
Mocht zich opmaken voor een loodzware avond tegen Raheem Sterling en later Jadon Sancho, maar Daley Blind kwam amper in de problemen. De vliegensvlugge aanvallers werden goed in toom gehouden door Blind en consorten. De Ajacied maakte nog het meeste indruk met zijn pass op Quincy Promes.

Marten de Roon - 6
Viel wederom zeker niet op, maar ook niet te betrappen op een foutje. Marten de Roon doet wat Ronald Koeman van hem verwacht. Hij bewaart de balans op het middenveld met Frenkie de Jong als souffleur naast zich. Dat de bondscoach hem halverwege de tweede helft wisselde voor Donny van de Beek, was gezien de stand logisch.

Georginio Wijnaldum - 6,5
Niet kapot te krijgen, maar de finesse ontbrak wel. Ook niet gek met 55 wedstrijden in de benen en vijf dagen na de winst van de Champions League. Nog een keer aan de oplader voor de finale tegen Portugal en dan mag ook Georginio Wijnaldum op zijn meer dan verdiende vakantie.

Frenkie de Jong - 8
In de nadagen van dit voetbalseizoen nog zo frivool. Liet zich niet gek maken door de hijgende Fabian Delph in de nek. Telkens de bal opeisend was Frenkie de Jong weer de dirigent op het Nederlandse middenveld. Van de 105 passes die hij gaf, kwamen er maar liefst 101 (96 procent) aan. Na 114 minuten en 14 kilometer was voor hem de pijp helemaal leeg.

Steven Bergwijn - 7,5
Oranje's gevaarlijkste man. Enige, echte doelpoging voor rust kwam ook Steven Bergwijn. De PSV'er gaf zijn goede spel na rust een passend vervolg. Verdiende misschien wel een strafschop na een duel met Ben Chilwell, maar nam zelf de uitstekende kans in de slotfase te gehaast. Die had minimaal binnen de palen gemoeten.

Memphis Depay - 5
Speelde slordig en was voor de goal niet scherp, gaf Memphis Depay na afloop zelf ook toe. In de eerste helft ook veel bezig met scheidsrechter Clement Turpin, maar bleef tot de laatste snik keihard werken. Hij bleef gaan en dat resulteerde in de twee doelpunten van Quincy Promes, waar Memphis beide keren nauw bij betrokken was.

Ryan Babel - 5,5
Werkte hard, maar kon zijn stempel geen moment drukken. Op een listig schot na, bleef de bijdrage van Ryan Babel in Guimaraes beperkt. Werd daarom in de tweede helft ook gewisseld door Ronald Koeman.

Invallers
Donny van de Beek - 6
Werd misschien wel in de basis verwacht, maar moest zich schikken in een reserverol. Ronald Koeman liet hem halverwege de tweede helft invallen met de opdracht het spel van Oranje van nieuwe energie te voorzien. Dat lukte Donny van de Beek. Had zelfs nog kunnen scoren, maar schoot vanaf een meter of zeven in de kluts over het doel.

Quincy Promes - 7
Hoewel het cadeautjes waren, besliste Quincy Promes het duel. Reageerde twee keer attent op het druk zetten van Memphis Depay en de daarop volgende flater van eerst John Stones en daarna Ross Barkley.

Davy Pröpper - 6
Sloot als vervanger van Steven Bergwijn geruisloos aan in de verlenging. Blonk niet uit in het halve uur, maar vervulde zijn opdracht op het middenveld zoals van hem gevraagd werd.

Kevin Strootman
Speelde te kort om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 17 september 2019

  2. maandag 16 september 2019