De WK-favorieten: VS grootste kanshebber, Oranje outsider

De WK-favorieten: VS grootste kanshebber, Oranje outsider

7 juni 2019 – 24 landen beginnen vandaag aan het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk. Exact een maand later is de finale en zijn er nog maar twee over. Welke landen maken de meeste kans om de eindstrijd in Lyon te halen? En behoren de Oranje Leeuwinnen als de Europese kampioenen tot de kanshebsters? FCUpdate.nl zet de favorieten voor het goud op een rijtje.1. Verenigde Staten
Groot favoriet voor de eindzege is zoals altijd de Verenigde Staten. De drievoudig wereldkampioen en viervoudig Olympisch kampioen won alle vijf kwalificatieduels, met een doelsaldo van 27 voor en nul (!) tegen. De Amerikanen waren onder meer te sterk voor Oranje-opponent Canada (0-2). De op een na grootste uitslag zetten de Verenigde Staten neer tegen Mexico, waar de Leeuwinnen in april nog met 2-0 van wonnen. De Verenigde Staten deden dat met 6-0 meer dan dunnetjes over.

Met doelpuntenmachines Alex Morgan en Carli Llody (beiden meer dan 100 interlandgoals) in het team lijkt niets een nieuwe Amerikaanse WK-triomf dus in de weg te staan. Toch is er nog een heikel puntje: in maart 2019 klaagde het volledige team de Amerikaanse voetbalbond aan wegens discriminatie op basis van geslacht. Zo vinden de speelsters onder meer dat ze worden achtergesteld in salaris. Hoe de zaak afloopt, is nog onbekend, maar wie weet heeft het invloed op de prestaties. In aanloop naar de Spelen van 2016 dreigden de Amerikaansen al eens met een staking, die toen werd verboden. Vervolgens strandden de USA in de kwartfinales.

2. Frankrijk
Organiseer je als land een eindtoernooi, dan ben je in veel gevallen een van de favorieten. Zeker als je in het vrouwenvoetbal Frankrijk heet en een groot aantal van je speelsters afkomstig is van grootmachten Olympique Lyon en Paris Saint-Germain. Bondscoach Corinne Diacre riep zeven speelsters van Lyon op, dat dit jaar voor de vierde keer op rij de Champions League won. In de finale werd het Barcelona van Lieke Martens en Stefanie van der Gragt met 4-1 verslagen.

Dat de Fransen een ijzersterk team hebben, bewezen ze met de resultaten in aanloop naar dit WK. Als een van de weinige ploegen lukte het Frankrijk om de Verenigde Staten een nederlaag toe te brengen (3-1). Daarnaast werden ook andere toplanden als Brazilië (3-1), Australië (2-0), Canada (1-0) en Japan (3-1) verslagen. Vier van deze twaalf goals kwamen op naam van Eugénie Le Sommer. De spits van Lyon speelde al ruim 150 interlands voor Frankrijk en scoorde meer dan zeventig keer. Ze is steevast de aanvalsleidster bij Frankrijk, dat met haar in de gelederen een goede kans maakt om voor eigen publiek de eerste wereldtitel binnen te slepen.

3. Duitsland
Net als in het mannenvoetbal is Duitsland een van de favorieten voor het goud in het vrouwenvoetbal. In de kwalificatiecyclus scoorde de tweevoudig wereldkampioen en achtvoudig Europees kampioen er lustig op los, vooral de Faeröer Eilanden moesten het ontgelden: 11-0. Onze oosterburen kwamen uiteindelijk tot een machtig aantal van 38 doelpunten in 8 wedstrijden. Voor de snelle rekenaars: dat zijn bijna vijf goals per duel. Toch werd één van de zeven duels verloren, IJsland liet met een 0-1 zege zien dat de nummer 2 van de FIFA ranglijst niet ongenaakbaar is.

Dat bleek twee jaar geleden ook al, toen Duitsland op het EK in Nederland vroegtijdig de koffers kon pakken. In de kwartfinale ging het voor de titelverdediger mis tegen Denemarken (1-2). Dat was nog onder leiding van bondscoach Steffi Jones, sinds 2019 staat die Frauen-Nationalmannschaft onder leiding van Martina Voss-Tecklenburg. Zij kwam over van de Zwitsers, waarmee ze tegen Nederland ten onder ging in de play-offs voor het laatste WK-ticket. Onder de nieuwe coach heeft Duitsland richting het WK goede resultaten laten zien, het kreeg zowel Frankrijk (0-1) als Zweden (1-2) op de knieën. Daarmee heeft Duitsland aangetoond ook voor dit WK weer een gooi te kunnen doen naar de titel.

4. Nederland 

En Nederland dan? De equipe van bondscoach Sarina Wiegman is per slot van rekening wel de regerend Europees kampioen. Het maakt de Oranje Leeuwinnen echter nog niet direct een grote kanshebber, want ten opzichte van de topfavorieten heeft Nederland veel minder toernooi-ervaring. Het is de tweede deelname aan het WK voor de vrouwen ooit, terwijl een behoorlijk deel van de selectie pas aan het eerste wereldkampioenschap begint.

De andere kant van de medaille is dat Oranje voor het eerst als een team met status een toernooi betreedt. Tijdens het EK in eigen land speelden de Leeuwinnen zonder echte druk op de schouders, nu zijn de verwachtingen hooggespannen en weten alle tegenstanders wie Lieke Martens en Vivianne Miedema zijn. De vraag is hoe Nederland hiermee om gaat. Indien Wiegman er net als in 2017 een succesformule van maakt, kan Oranje gerust een outsider voor de titel worden genoemd. De uitzwaaiwedstrijd was in ieder geval hoopgevend: Australië, nummer zes van de wereld, werd overtuigend met 3-0 verslagen.

Speel mee aan het WK-spel van de vrouwen en win mooie prijzen!

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 20 juni 2019

  2. woensdag 19 juni 2019