Eredivisie-coaches deel III: WK-invloed op vaderlandse competitie

Eredivisie-coaches deel III: WK-invloed op vaderlandse competitie

7 juni 2019 – De Oranje Leeuwinnen staan op het WK Voetbal in Frankrijk voor de missie om het gewonnen Europees Kampioenschap een goed vervolg te geven. Wat mogen we verwachten van Nederland en welke gevolgen heeft het kampioenschap voor de Eredivisie Vrouwen? FCUpdate.nl maakte een rondgang over de velden en sprak alle Eredivisie-coaches over het toernooi. Deel III: wat voor invloed het toernooi heeft op de Eredivisie Vrouwen?Tommy Stroot, trainer van kampioen FC Twente:
"Het WK heeft in meerdere factoren invloed op de Eredivisie Vrouwen. De speelwijze van landen kan overslaan op clubs hier, zeker als bepaalde dingen succesvol zijn. Je kunt de trends voor het voetbal van morgen vaak al zien. Maar ook voor de meiden zelf heeft het invloed: na het EK zag je veel meer buitenlandse transfers. En als Nederland het goed doet, is de Eredivisie ook weer interessanter voor speelsters van buitenaf. Als Nederland op het WK in de picture staat, staat de Eredivisie dat ook. Ze komen hier dan toch scouten. En ook richting de sponsoren biedt een WK perspectief, al is er uiteindelijk heel veel gekoppeld aan Nederlands succes."

Benno Nihom, (scheidend) trainer van nummer twee Ajax:
"Dat hangt helemaal af van het resultaat dat de Oranje Leeuwinnen neer gaan zetten. Maar verder verwacht ik niet dat het op korte termijn grote invloed heeft op de Eredivisie. Maar als we het weer heel goed doen zal het op de lange termijn wel weer een nieuwe boost zijn voor het vrouwenvoetbal, zodat ook de Eredivisie weer nieuwe stappen kan zetten."

Sander Luiten, trainer van nummer drie PSV:
"Dat blijft lastig te zeggen. Het vorige EK in eigen land heeft nog niet opgebracht wat er van verwacht werd voor de Eredivisie. Je kan de Eredivisie en het Nederlands elftal nooit los zien van elkaar. De winst in 2017 heeft wel een enorme boost gegeven aan het totale vrouwenvoetbal. Door goed te voetballen en waar mogelijk een resultaat te pakken, zal een volgende boost gegeven worden." 

Arend Regeer, trainer van nummer vier ADO Den Haag:
"Ik hoop dat het nieuwe sponsoren aantrekt, die het vrouwenvoetbal in Nederland (en de Eredivisie) met grote armen wil omarmen. Want dat verdienen alle vrouwen."

Wim van der Wal, trainer van nummer vijf PEC Zwolle:
"Je hoopt dat er wellicht een andere beeldvorming ontstaat over de Eredivisie Vrouwen. De erkenning én herkenning dat het vrouwenvoetbal ook topsport is."

Roeland ten Berge, trainer van nummer zes SC Heerenveen:
"Ik denk dat er nog heel veel nodig is om de Eredivisie Vrouwen naar een nog hoger niveau te krijgen. Hoe ze dat in Engeland doen is in mijn ogen de juiste manier. Dit gaat vooral om reglementen voor de BVO's met betrekking tot het vrouwenvoetbal. Hierdoor zijn er veel grotere budgetten mogelijk en blijven internationals in hun eigen land spelen. Het WK zou nieuwe sponsoren kunnen brengen maar het begint met investeren bij de clubs in vrouwenvoetbal. Dit gaat ze uiteindelijk heel veel opleveren."

Corina Dekker, trainster van nummer zeven VV Alkmaar
"Ik verwacht voor onze eigen competitie niet heel veel verandering. We hebben gezien wat het effect is dat we Europees kampioen werden. De meiden spelen op een enkeling na allemaal in het buitenland en daarmee trek je hun ook niet in de huidige competitie. Ik hoop dat ik er naast zit en grote sponsoren zich gaan binden aan de competitie en er voor alle meiden een mogelijkheid bestaat om fullprof te zijn. Dit zou inhouden dat ze zich maximaal kunnen focussen op de sport en daarmee het niveau zal gaan stijgen."

Richard Mank, trainer van nummer acht Excelsior/Barendrecht:
"Bijna elke competitie heeft een sponsor, daarom is verbazingwekkend dat de Eredivisie Vrouwen dat niet heeft. Het WK is wel hét moment om dat positief te beïnvloeden. Natuurlijk helpt het als Nederland het goed doet, maar ook als dat niet zo is, moeten we toeslaan. Het WK is hét moment om sponsoren aan te trekken en ook voor de KNVB het moment om echt in de Eredivisie te stappen."

Jurgen Sjefzsick, trainer van hekkensluiter Achilles '29:
"De KNVB is bezig om het vrouwenvoetbal te professionaliseren. Daarin zijn grote stappen gezet de laatste jaren voor de Leeuwinnen, maar voor de Eredivisie kan het nog beter. Als er een goed toernooi wordt gespeeld, dan helpt dat zeker in het proces. Aan de andere kant: als je geen goed toernooi speelt, mag het ook niet in elkaar donderen. En in alle gevallen helpt een goed toernooi voor de breedte van de sport."

Door: Nathan Sprey

Speel mee aan het WK-spel van de vrouwen en win mooie prijzen!

Lees ook:
Eredivisie-coaches deel I: Nederland outsider, maar zeker geen favoriet
Eredivisie-coaches deel II: "VS toch weer grote favoriet op WK"

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 20 juni 2019

  2. woensdag 19 juni 2019