Zwitserland maakt het Portugal moeilijk, maar buigt voor Ronaldo

Zwitserland maakt het Portugal moeilijk, maar buigt voor Ronaldo

5 juni 2019 – Gastland Portugal heeft de finale van de Nations League bereikt. De regerend Europees kampioen had een hele kluif aan het prima voetballende Zwitserland, maar kon terugvallen op het Fenomeen van Madeira: Cristiano Ronaldo. De 34-jarige superster van Juventus schoot voor rust een vrije trap binnen, liet lange tijd niets meer van zich horen, maar schoot vlak voor tijd opeens doelpunt nummer twee en drie binnen. Zwitserland was tussendoor op 1-1 gekomen na inmenging van de VAR en had een zege verdiend, maar zal om plek drie moeten spelen.Portugal trad aan met Ronaldo en het debuterende wonderkind João Félix aan het front. Bij de Zwitsers moest het gevaar komen van Benfica-spits Haris Seferovic, de topscorer van de Portugese competitie. De spits werd regelmatig in stelling gebracht, maar dook net onder een voorzet van Xherdan Shaqiri door en schoot vlak voor rust over via de lat.

Shaqiri kreeg na drie minuten de eerste grote kans van de wedstrijd na geklungel achterin bij Portugal: de linkspoot stuitte echter op de uitstekend uitgekomen doelman Rui Patricío. Cristiano Ronaldo kon even later aan de andere kant aanleggen, maar schoot gehaast en onzorgvuldig in.

Hoewel de superster een allesbehalve gelukkige eerste helft speelde, maakte hij toch weer het verschil. Hoewel Kevin Mbabu hem op correcte wijze van de bal leek te glijden, mocht Ronaldo aanleggen voor een vrije trap: de bal zwabberde richting verre hoek en doelman Yann Sommer keek verbouwereerd toe. Op slag van rust zette Ronaldo Félix vrij voor de goal, maar de jongeling van Benfica werd uit balans gebracht door Ricardo Rodriguez en schoot over.

Na een uur spelen kwam de gelijkmaker op uiterst curieuze wijze tot stand. Arbiter Felix Brych gaf Portugal een penalty na een overtreding van Fabian Schär op Bernardo Silva, maar de VAR had aan de andere kant contact tussen Nélson Semedo en Seferovic gezien. De bal ging aan de andere kant op de stip en Rodriguez zorgde voor de terechte 1-1 namens Zwitserland.

Zie ook: VAR geeft eerst Portugal penalty en dan toch Zwitserland

Het zou lange tijd het enige hoogtepunt zijn in een tweede helft die leek te eindigen met een verlenging. De tot dan toe onzichtbare Ronaldo sloeg echter twee keer bikkelhard toe. Eerst schoot hij tegendraads binnen na een geweldige aanname en snelle voorzet van Bernardo Silva en vervolgens toverde hij een paar scharen tevoorschijn en krulde hij de bal in de verre hoek: 2-1, 3-1 en wedstrijd beslist.

Wie de tegenstander van Portugal wordt in de finale zal morgenavond moeten blijken: dan nemen Nederland en Engeland het tegen elkaar op in Guimarães. Datzelfde Guimarães is zondagmiddag het decor voor de troostfinale, waarvoor in ieder geval Zwitserland zich geplaatst heeft. Portugal en de winnaar van Nederland-Engeland trappen zondagavond af in Porto.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 18 september 2020

  2. donderdag 17 september 2020