Van de Sanden: stijlvolle sfeermaakster van Oranje Leeuwinnen

Van de Sanden: stijlvolle sfeermaakster van Oranje Leeuwinnen

5 juni 2019 – Shanice van de Sanden is de speelster bij Oranje die iedereen kent van haar opvallende looks, maar ook van haar voetballend vermogen op de rechterflank. Ze is ontzettend snel en speelt met het publiek. Met haar instelling heeft ze veel fans gecreëerd voor haarzelf én voor het Nederlands vrouwenelftal. Maar wat is de geschiedenis van 'Sjaan'?Shanice van de Sanden werd geboren op 2 oktober 1992, in Utrecht. Relatief laat begon ze pas met voetballen: op haar twaalfde stond ze voor het eerst op het veld. Het was haar buurman die we mogen bedanken: hij was degene die haar inschreef bij VV IJsselstein. Tot dan toe was ze eigenlijk helemaal niet bezig met voetbal, maar meer met good old MSN en spelletjes. Bij haar eerste training wist ze echter direct: dít is iets voor mij. Dromen van EK-titels of WK's deed ze echter niet, ze wist niet eens dat er dergelijke eindtoernooien waren.

Openingsgoal voor Oranje op het EK
Die haalde ze echter wel en met succes: in de eerste wedstrijd van het EK in 2017 speelde Nederland tegen Noorwegen in een uitverkocht Galgenwaard. Hoewel Van de Sanden normaal niet zo van het koppen is, maakte ze ditmaal de openingstreffer van het EK met haar hoofd. Het was de start van een waanzinnig mooi toernooi, waarin ze uitgroeide tot één van de favoriete speelsters. Opeens wist iedereen wie de immer vrolijke buitenspeelster was.

De Daphne Schippers op het veld
Hoewel de looptechniek zeker niet hetzelfde is, is Van de Sanden op de rechterflank de Daphne Schippers in baan 4. Haar grote snelheid is een kunst én een wapen. Journalisten en commentatoren spreken altijd over de enorme turbo van de flankspeelster, wanneer ze een indrukwekkende sprint inzet. Haar snelheid betekent alles voor haar, zo vertelde ze recent.

Ook tegenstanders zijn geïntimideerd van de snelle passen van de rechtsbuiten. De bondscoach van het Zwitserse team zei met een lach tegen de Oranje Leeuwin: 'Liever niet, blijf jij maar lekker thuis.' Daarmee doelend op dat Van de Sanden te goed was en niet mee hoefde te doen in de return in de play-offs voor WK-kwalificatie. Dat deed ze uiteraard wel en met succes.

Sjaan geniet
Wie naar Van de Sanden kijkt, ziet haar op het veld vaak lachen. Van zowel eigen acties als die van haar teamgenoten kan de speelster genieten. Helemaal geniet ze van het Oranje-publiek dat uitbundig begint te juichen als ze de bal krijgt en een actie inzet. Ze put daar kracht uit en dat blijkt ook wel uit de manier waarop ze omgaat met de fans.

Tijdens de wedstrijd zweept ze het publiek op middels handgebaren, waaronder de bekende move dat ze haar hand achter haar oor plaatst. Dan wil ze méér horen! Van de Sanden is een speelster die ontzettend uitbundig en enthousiast is, zowel in het team als in de omgang met de fans. Mede dankzij haar zijn er veel fans van het Nederlandse vrouwenvoetbal bij gekomen na het gewonnen EK in 2017 en zijn haar teamgenoten dol op haar.

Een modebewuste ijdeltuit
Waar ze eerst een volle bos met haar had, is het nu een strak kort kapsel met opvallende voetballen erop. Na deze verandering ging ze ook meer make-up dragen en ontwikkelde ze een eigen stijl. Ze heeft vele outfits en zorgt altijd dat haar schoenen matchen met de rest van haar kleding. Haar rode lippenstift is misschien nog wel het meest kenmerkend. Ook op het veld verschijnt ze met make-up, waar ze inmiddels mede om bekend staat. Het is een stoere dame met, zoals ze zelf zegt, een ontzettend mooi leven. Met haar opvallende looks is ze altijd een bijzondere verschijning.

Ambassadeur
Van de Sanden zet zich op diverse fronten in voor de jeugd. Zo is zij ambassadeur bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Zelf is ze gelukkig op het veld en weet wat voetbal haar gebracht heeft: ook in een moeilijkere periode in haar leven. Ze vindt dat kinderen zichzelf als mens moeten kunnen ontwikkelen en daar speelt sporten ook een rol in.

Ook is ze door UEFA gevraagd om zich toe te voegen aan het team van ambassadeurs van #WePlayStrong. In september 2018 werd haar 'Strong is' video gepresenteerd, waarin ze vertelt over haar jeugd en wat haar motiveert. Het eindigt met 'Being me, being strong and being who I am, that will be the key to my success'. Een prachtige uitspraak waarin ze zichzelf laat zien.

Een hoofdrol in de Champions League Finale
Nadat ze eerder al bij FC Utrecht, sc Heerenveen, FC Twente en Liverpool had gespeeld, maakte ze na de zomer van het Europees Kampioenschap in 2017 een transfer naar grootmacht in het vrouwenvoetbal: Olympique Lyon.

Haar grote wens was om na het EK ook de Champions League te winnen. Dankzij zichzelf kwam die droom al in haar eerste seizoen uit. Ze mocht in de finale van 2018 in de verlenging invallen toen het 1-1 stond en claimde vervolgens de hoofdrol in de wedstrijd. Ze gaf maar liefst drie assists, waardoor de eindstand op het scorebord uitkwam op 1-4 in het voordeel van de Franse ploeg.

Afgelopen jaar begon ze tegen het FC Barcelona van Lieke Martens en Stefanie van der Gragt zelfs in de basis en gaf binnen een kwartier twee assists, waardoor Lyon na een half uur met 4-0 (!) voorstond en de titel uiteindelijk werd geprolongeerd. Ook die missie werd door de buitenspeelster glansrijk gehaald.

Een nieuwe droom die uitkomt?
In juni 2019 start het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen. Nederland is met Van de Sanden van de partij. De vraag is natuurlijk hoe ver het Nederlandse team zal komen. Ambities zijn er zeer zeker, maar ook tegenstanders zijn gegroeid. #onzejacht is de slogan van de Oranje Leeuwinnen op dit WK. Twee jaar geleden was het #onsEK toen in eigen land de Europese titel werd binnengehaald. Van de Sanden zal er alles aan doen om ook deze titel te grijpen: met haar snelheid, enthousiasme richting de fans en uiteraard wederom bijzonder gestijld.

Bron: Voetbaluitslagen.com

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 17 september 2019

  2. maandag 16 september 2019