Even voorstellen: de middenveldsters van de Oranje Leeuwinnen

5 juni 2019, 09:09   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De verwachtingen zijn hooggespannen voorafgaand aan het WK voor de Oranje Leeuwinnen. Na de EK-titel in 2017 gaan de Nederlandse vrouwen nu ook op het toernooi in Frankrijk voor het hoogste plaatsje op het ereschavot. Maar met welke 23 speelsters moet het gebeuren? FCUpdate.nl stelt de Leeuwinnen per linie voor. Met vandaag deel drie: de middenveldsters.

Daniëlle van de Donk (27 jaar)

Club: Arsenal

Interlands: 89 (16 goals)

Aanvallende middenvelder Daniëlle van de Donk is al jaren een vaste basiskracht in de ploeg van Sarina Wiegman en zal ook in Frankrijk een vaste waarde zijn. De middenveldster van Arsenal heeft wederom haar geliefde nummer tien op de rug en hoopt haar goede vorm op het WK door te trekken. In april scoorde de spelmaakster nog vier keer tegen Chili (7-0) en ook bij haar club Arsenal presteerde ze prima. Ze scoorde liefst elf keer in de Premier League, meer dan in de drie seizoenen daarvoor bij elkaar. Van de Donk lijkt klaar voor het WK.

Jackie Groenen (24 jaar)

Club: 1. FFC Frankfurt

Interlands: 47 (2 goals)

Het EK in eigen land stond voor Jackie Groenen in het teken van de grote doorbraak. De tengere middenveldster was de revelatie bij de Europees kampioen en werd die zomer ook direct een BN'er. Groenen is rustig gebleven onder alle aandacht en is zich uitstekend blijven ontwikkelen. Prettig voor de nummer veertien, die ze draagt voor haar voorbeeld Johan Cruijff, is dat ze weet dat ze na het WK gaat verkassen naar Manchester United. Die club neemt haar over van 1. FFC Frankfurt, waar ze vier jaar speelde.

Inessa Kaagman (23 jaar)

Club: Everton

Interlands: 2 (0 goals)

Inessa Kaagman is een van de nieuwe gezichten van de Oranje Leeuwinnen. De middenveldster vertrok in 2018 van Ajax naar Everton en presteerde in haar eerste seizoen in het buitenland direct goed. Ze werd direct een vaste waarde en pikte ook direct vier doelpunten mee in de Premier League, waar haar ploeg in het algemeen overigens teleurstelde door voorlaatste te worden. Kaagman debuteerde eind januari van dit jaar in Oranje en zal zich de komende jaren richting een vaste basisplaats moeten werken.

Victoria Pelova (20 jaar)

Club: ADO Den Haag

Interlands: 3 (0 goals)

Op veel speeltijd op het WK hoeft Victoria Pelova niet te rekenen, maar de twintigjarige middenveldster is niet voor niets bij de groep gehaald. Wiegman weet dat Pelova op termijn een belangrijke schakel kan worden. De twintigjarige speelster kan ondanks haar jonge leeftijd al terugkijken op drie goede seizoenen in de Eredivisie, waarin ze voor ADO elk seizoen meer dan zeven goals maakte. Ze verdiende daarmee een transfer naar Ajax, waar ze na het WK aan de slag zal gaan. Pelova kampte overigens enige tijd met blessureleed, maar is op tijd fit voor het eindtoernooi in Frankrijk.

Jill Roord (22 jaar)

Club: Bayern München

Interlands: 41 (3 goals)

Ondanks dat Jill Roord pas 22 jaar is, staat ze al voor haar derde eindtoernooi met Oranje. Een vaste basisplaats zit er echter weer niet in voor de aanvallende middenveldster, die Van de Donk voor zich weet in de hiërarchie. Opmerkelijk is het dan ook dat Roord in de zomer overstapt van Bayern München naar Arsenal, uitgerekend de club van Van de Donk. Roord is bij Oranje doorgaans de vaste invalster en dat zal ook op het WK waarschijnlijk zo zijn.

Sherida Spitse (29 jaar)

Club: Vålerenga Damer

Interlands: 162 (30 goals)

Eigenlijk behoeft Sherida Spitse geen introductie. De 29-jarige speelster van Vålerenga Damer maakt al sinds haar zestiende deel uit van de Leeuwinnen en kroonde zich dit jaar tot recordinternational. Het WK in Frankrijk wordt voor de aanvoerster alweer haar vijfde eindtoernooi en op het WK kan ze haar imposante aantal van 162 interlands nog verder uitbreiden. Spitse is een levende legende in het vrouwenvoetbal, die haar competitiewedstrijden redelijk in de luwte speelt. De Friezin heeft het zeer goed naar haar zin bij Vålerenga Damer, waar ze onlangs haar contract verlengde.

Lees ook:

Deel één: de keepsters van de Leeuwinnen

Deel twee: de verdedigsters van de Leeuwinnen

De Oranje Leeuwinnen beginnen het WK op dinsdag 11 juni tegen Nieuw-Zeeland. Daarna wachten ook groepswedstrijden tegen Kameroen (15 juni) en Canada (20 juni).

Speel mee aan het WK-spel van de vrouwen en win mooie prijzen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen