Kreek ziet Leeuwinnen als kanshebber, niet als favoriet

Kreek ziet Leeuwinnen als kanshebber, niet als favoriet

4 juni 2019 – De Oranje Leeuwinnen beginnen over een paar dagen als EK-winnaar aan het WK in Frankrijk, toch moeten we de dames volgens de meeste analisten vooral zien als gevaarlijke outsider en niet zozeer als favoriet. Hoe kijken ze daar in het Oranje-kamp zelf tegenaan en wat zijn hun verwachtingen? Assistent-coach Michel Kreek blikt vooruit. Toen knuffelbeer Foppe de Haan na het gewonnen EK afscheid nam bij de Oranje Leeuwinnen kwam er een bijzonder moeilijk in te vullen vacature vrij: de zeer ervaren Fries opvolgen. De KNVB kwam daarvoor uit bij Kreek, die even daarvoor nog werkzaam was geweest als assistent-trainer van Frank de Boer bij Internazionale. Na twee interlands (tegen Oostenrijk en Noorwegen) was het voor beide partijen wel duidelijk dat er 'een klik' was en werd Kreek definitief toegevoegd aan de staf van Sarina Wiegman.

"En het bevalt nog steeds uitstekend", vertelt Kreek over zijn werkzaamheden bij de Leeuwinnen. Samen met Arjan Veurink en Wiegman werd de WK-selectie al in een vroegtijdig stadium bekend gemaakt en staat alles in het teken van het eindtoernooi in Frankrijk. Een keiharde doelstelling is er niet. "Maar de ambitie is uiteraard om zo ver mogelijk te komen. Hoe ver dat is, hangt van meerdere factoren. Het belangrijkste is dat wij ons niveau halen, zo goed mogelijk presteren en onze huid zo duur mogelijk verkopen."

Concurrentie
Titelhouder Amerika wordt door de trainers uit de Eredivisie benoemd als toch wel de grote favoriet om wederom voor de eindzege te gaan, maar er zijn volgens Kreek – die de VS eveneens hoog aanslaat – meer kanshebbers. "Frankrijk als thuisland. Japan, Spanje. Alle topploegen zijn aanwezig in Frankrijk", weet hij.

Nederland wordt, mede door de enigszins moeizame kwalificatiereeks, vaker niet dan wel in het rijtje van absolute favorieten genoemd. Toch neemt Oranje de druk van het gewonnen EK van twee jaar geleden mee. "Tijdens dat toernooi vielen alle puzzelstukjes in elkaar", doelt Kreek op het feit dat doelpunten op de juiste momenten vielen en er in heel Nederland één grote Oranje-gekte losbarstte. "Dat wil niet zeggen dat we ditmaal geen kans hebben, als we ons niveau halen, zijn we zeker een van de kanshebbers."

Gevolg Eredivisie Vrouwen
Tijdens het succesvolle EK in eigen land nam de aandacht voor vrouwenvoetbal in de breedte enorm toe en bezorgde het ook de Eredivisie een (kleine) impuls als het gaat om aanwas van onderen. "Je ziet steeds meer ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal. Teams met fulltime trainers, betere opleiding. Dat is allemaal positief voor het vrouwenvoetbal in algemene zin", denkt Kreek. Ook voor de Eredivisie, die door het wegvallen van Achilles '29 en (mogelijk) SC Heerenveen een flinke tik kreeg, kan een succesvol toernooi belangrijke gevolgen hebben.

Hoewel het wereldkampioenschap ditmaal in Frankrijk wordt gehouden en dus iets verder van huis is dan het EK in Nederland, merkt Kreek wel dat het al leeft. "Er is veel enthousiasme rondom het toernooi. Onze wedstrijden in eigen land zijn steevast uitverkocht. Er zijn al heel veel kaarten verkocht voor de poule-duels, dat is enorm positief. Aan ons om ons stinkende best te doen om er een mooi toernooi van te maken."

Speel mee aan het WK-spel van de vrouwen en win mooie prijzen!

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 16 juni 2019

  2. zaterdag 15 juni 2019

  3. vrijdag 14 juni 2019