Dít staat er op het spel tijdens de finales van de Nations League

5 juni 2019, 07:17

Het Nederlands elftal staat donderdag in de halve finale van de Nations League tegenover Engeland. Hoewel er géén EK-ticket te verdienen valt tijdens deze ronde, staat er voor de mannen van Ronald Koeman nog genoeg op het spel. En ook de uitleg waarom er géén EK-ticket gewonnen kan worden.

Een van de allerbelangrijkste voorwaarden voor het snappen van de Nations League is het feit dat je deze finale-ronde volledig los moet zien van de strijd om een EK-ticket (de play-offs genoemd). De play-offs beginnen pas nadat de volledige EK-kwalificatiereeks is afgewerkt. De finaleronde die nu wordt gespeeld tussen de allerbeste landen van Divisie A (dus in feite de 'kampioenen') gaat om te bepalen welk land de allerbeste van de Nations League wordt.

Er wordt allereerste na de halve finales bepaald wie de nummer één tot en met vier wordt. De nummer één is de allereerste winnaar van de Nations League ooit en krijgt daarvoor een fonkelnieuwe beker. Een stukje geschiedenis schrijven, een mooi feestje en een bokaal staat er dus op het spel. 

Maar dat is niet het enige, want de winnaar van de Nations League krijgt ook een hoop geld. Door het succes van de Nations League werd het prijzengeld door de UEFA flink verhoogd. Deelname betekende voor Nederland al 2,25 miljoen euro, terwijl wanneer Oranje de finale haalt er nog eens zes miljoen euro bijkomt. Ook in de halve finale kan er zo'n anderhalf miljoen euro verdiend worden, waardoor de totale teller bij Nations League-winst op zo'n tien miljoen euro uitkomt.

Hoe werkte het EK-ticket ook al weer?

Het enige gekke aan de opzet van de Nations League, is dat er twee keer een eindronde is van de winnaars van Divisie A. Die landen (Engeland, Zwitersland, Portugal en Nederland) hebben hun poule gewonnen en spelen nu voor de allereerste Nations League-bokaal. In alle andere Divisies worden géén finale-rondes gespeeld, maar uiteraard wel nog om een EK-ticket. Vergelijk het met de Eredivisie: daarin wordt ook gespeeld voor het landskampioenschap, terwijl dat in de divisies daaronder niet gebeurt. Dan gaat het alleen om promotie of degradatie. 

Hoe werkte dat ook alweer om de EK-tickets? In theorie doen alle nummers één van alle poules in alle divisies (dat is dus anders dan in de finale-ronde) mee aan die play-offs. Dat zijn vanuit Divisie A dus in principe dezelfde vier landen als in de finale-ronde. Maar: alle landen die al een EK-ticket hebben, worden uit de play-offs gehaald. Omdat elk land nog wel moet strijden voor een EK-ticket, worden de desbetreffende play-offplaatsen doorgeschoven naar lager gekwalificeerde teams uit dezelfde Divisie (en anders een Divisie lager).

Om voor een EK-ticket te spelen, moet eerst duidelijk zijn wie zich hebben geplaatst voor het EK 2020, voordat die finales bepaald kunnen worden. Dat is nu nog niet het geval, waardoor er nu nog geen EK-ticket verdeeld wordt. In theorie kan het dus zijn dat Engeland, Nederland, Zwitserland en Portugal in de play-offs weer tegen elkaar staan: als ze zich alle vier niet plaatsen via de reguliere EK-kwalificatiereeks, dan is de volgende keer niet de Nations League-winst, maar een EK-ticket de inzet. Die kans is echter niet zo groot.

Lees ook: Nations League: hoe de winnaar tóch een EK-ticket kan mislopen

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen