Giroud en Hazard helpen Chelsea aan Europa League-winst

Giroud en Hazard helpen Chelsea aan Europa League-winst

29 mei 2019 – Chelsea mag na zes jaar weer een Europese titel bijschrijven: The Blues wonnen woensdagavond de Europa League-finale van Arsenal met 4-1. De Londense derby in Baku kwam langzaam op gang, maar Arsenal zakte in de vermakelijke tweede helft door zijn hoeven. Het sobere Chelsea besliste de wedstrijd in een kwartier tijd en bezorgde clubicoon Petr Cech een bijzonder bitter afscheid als prof.Arsenal kon, zoals bekend, niet beschikken over Henrikh Mkhitaryan, maar kende verder geen nieuwe personele problemen, terwijl de medische staf van Chelsea groen licht gaf voor het meespelen van N'Golo Kanté. Cech speelde, uitgerekend tegen de club die hij tussen 2004 en 2015 diende, zijn allerlaatste wedstrijd als prof en ook Arsenal-spits Olivier Giroud trof zijn oude werkgever.

Arsenal was in de openingsfase de sterkste ploeg en Chelsea werd in de loop van de eerste helft sterker, maar hoogtepunten waren er nauwelijks in het drukkend warme en weinig sfeervolle Baku. Pierre-Emerick Aubameyang schoot voorlangs nadat Kepa de bal door het midden weg bokste en een afstandspegel van Granit Xhaka scheerde bovenkant van de lat. Kepa ontsnapte bovendien aan een strafschop tegen nadat Alexandre Lacazette over de doelman struikelde.

Chelsea kwam uiterst moeizaam op gang, maar kwam na een half uur beter in de wedstrijd, onder aanvoering van Eden Hazard. Cech werd in de slotfase van de helft twee keer aan het werk gezet, maar stopte een inzet van Emerson Palmieri en redde knap op een tegendraads schot van Giroud.

Vlak nadat de Azerbeidzjaanse donderdag was aangebroken, sloeg Giroud alsnog toe. De Fransman dook naar een voorzet van Emerson en passeerde Cech met een schitterende kopbal in duikvlucht: 1-0. Arsenal probeerde direct te reageren, maar Chelsea verdedigde secuur én benutte zijn volgende kans direct. Hazard kreeg ruimte in de omschakeling, trok voor en Pedro schoof de 2-0 in de verre hoek.

Mocht de wedstrijd toen nog niet beslist zijn, dan was dat vijf minuten later wel het geval. Ainsley Maitland-Niles liep Giroud in de rug, arbiter Gianluca Rocchi kon weinig anders dan naar de stip wijzen en Hazard zorgde voor 3-0. Arsenal-invaller Alex Iwobi redde, nauwelijks drie minuten na zijn entree, de eer met een geweldig afstandsschot, maar Hazard herstelde de marge al snel door een fraaie één-twee met Giroud te bekronen: 4-1.

Het verzet van Arsenal was nu definitief gebroken: beide ploegen zaten er doorheen en gaven nog een hele reeks kansen weg. Cech voorkwam echter dat de score een nóg pijnlijker aangezicht kreeg en ook Kepa hield zijn doel verder schoon. De stand bleef 4-1 en Chelsea mocht feestvierend de Azerbeidzjaanse nacht in.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 12 november 2019

  2. maandag 11 november 2019

  3. zondag 10 november 2019