Koeman licht keuzes toe: over Van de Beek, Weghorst en Rosario

Koeman licht keuzes toe: over Van de Beek, Weghorst en Rosario

28 mei 2019 – Bondscoach Ronald Koeman heeft zijn keuzes voor de selectie in de Nations League toegelicht. De keuzeheer vond het passeren van PSV'er Pablo Rosario misschien nog wel het moeilijkst en hakte zelf de knoop door wat betreft de deelname van Jeroen Zoet. Verder relativeerde de coach ook het belang van de twee komende duels. "De belangrijkheid is totaal anders dan het volgend jaar kan zijn."Dat zei hij tijdens de persconferentie. "Het is geen EK en je wint er ook geen EK-ticket mee", wist Koeman, die overigens wel graag iets wilde winnen en daarin ook mentaliteit eist van zijn spelers. En dus merkte hij bij zijn groep volledige motivatie en ook geen vermoeidheid. "Spelers willen hier graag onderdeel van zijn. Ze trainen nog alsof het maart is, daarin heb ik geen verandering gezien."

Ontwikkeling Van de Beek
Een van de voetballers die werd besproken was Donny van Beek. Koeman genoot van zijn ontwikkeling. "Het seizoen dat Ajax heeft meegemaakt, is geweldig. Onbetaalbaar voor de ontwikkeling van spelers. Donny van de Beek is daar het beste voorbeeld van: hoe hij gegroeid is en zich ontwikkeld heeft. Hij klopt op de deur: nog meer dan hij deed."

Volgens de bondscoach kan hij op de plaats van die van Georginio Wijnaldum spelen, maar ook met de Liverpool-middenvelder. Of Gini - net als Virgil van Dijk - überhaupt in actie gaat komen, moet nog blijken. "Ze melden zich maandag eind van de middag in Portugal en dan ga ik met ze zitten of ze spelen. Daarin hebben die spelers ook een stem."

Passeren Weghorst
Ook werd Koeman gevraagd naar het laten afvallen van spits Wout Weghorst, die zag dat PSV'er Luuk de Jong wederom de voorkeur kreeg van Koeman. "Dat was geen moeilijke keuze, want we hebben een redelijk vaste groep die goed gepresteerd heeft in de Nations League. Zij verdienen het ook om de halve finale te spelen. Wout ging er goed en professioneel mee om."

Ook Kenny Tete werd niet opgeroepen, maar hij was gewoon niet fit genoeg. Joël Veltman was niet in beeld als zijn vervanger, waartoe Hans Hateboer werd opgeroepen. De enige voor wie Koeman wel echt een vervelende boodschap had, was PSV'er Pablo Rosario. Koeman: "Hij heeft als enige afvaller namelijk wel altijd deel uitgemaakt van de duels in de Nations League. Maar omdat Davy Pröpper weer fit en terug is, valt hij erbuiten."

Zwangere vrouw Zoet
Tot slot behoort ook Jeroen Zoet niet tot het Nederland Elftal. De doelman gaf eerder al aan te twijfelen over deelname aan de Nations League, maar uiteindelijk hakte Koeman de knoop door. "Hij moet bij zijn vrouw zijn als ze bevalt. Dat is logisch, maar wij kunnen dan geen nieuwe keeper meer oproepen. Daarom heb ik de keuze gemaakt en daar heeft Jeroen begrip voor." 

Vanaf maandag is de selectie van het Nederlands elftal dus compleet met Van Dijk en Wijnaldum. Voor de Engelse bondscoach ligt het aantal echter nog een stuk hoger. Koeman begrijpt de moeilijke situatie van bondscoach Gareth Southgate. "Maar ik kan me niet voorstellen dat er zeven á acht finale-spelers tegen ons starten."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 6 augustus 2020

  2. woensdag 5 augustus 2020

  3. dinsdag 4 augustus 2020