Keizer pakt weer beker na penalty's tegen FC Porto

Keizer pakt weer beker na penalty's tegen FC Porto

25 mei 2019 – Marcel Keizer heeft met Sporting Portugal zaterdagavond beslag gelegd op de Taça de Portugal. In de finale van het belangrijkste beker van het land werd FC Porto na strafschoppen verslagen: 5-4. Het is de tweede hoofdprijs van de Nederlandse coach, bij de eerste mocht hij Bas Dost ook al erg dankbaar zijn. Ditmaal scoorde hij eerst en miste in de penalty-reeks, maar dat werd uiteindelijk niet fataal. Net als in de bekerfinale eerder dit seizoen - in de Taça de Liga, het tweede bekertoernooi - waren beide ploegen in evenwicht na negentig minuten. Destijds maakte Bas Dost in de 92ste minuut gelijk en ook ditmaal was Sporting Portugal erg blij dat de arbiter voor het einde van de negentig minuten floot. In de tweede helft was FC Porto namelijk heer en meester, zonder dat het scoorde.

Scoren deed FC Porto voor de pauze wel tweemaal: de eerste treffer van Tiquinho werd echter afgekeurd vanwege buitenspel. Na veertig minuten kopte de Braziliaan alsnog het openingsdoelpunt tegen de touwen - waarbij hij Iker Casillas eerde na het doelpunt -, wat nog voor de pauze werd gecounterd door een afstandsschot van Bruno Fernandes. Daarbij had het talent wel geluk dat de bal van richting werd veranderd en zo gepromoveerd werd tot doelpunt.

In het tweede bedrijf had FC Porto kans op kans, via onder andere Héctor Herrara, Yacine Brahimi en Éder Militão was het dichtbij eend doelpunt. Paal, laat en de uitblinkende Sporting-keeper Renan Ribeiro voorkwamen een voorsprong voor FC Porto. Omdat zijn ploeg zo onder druk lag bracht Keizer een kwartier voor tijd Dost en wisselde de prima spelende Nemanja Gudelj voor de behendige Idrissa Doumbia.

Op die manier kreeg Sporting enigszins de grip op de wedstrijd terug, gevolgd door een sterker eerste deel van de verlenging. Daarin kreeg Dost een bal voor de voeten en die gleed hij - ondanks dat hij in een mindere vorm steekt de laatste maanden - soepel binnen. Net als de eerdere bekerfinale toonde Dost zich extreem belangrijk.

Net als in de tweede helft was het nu ook overleven geblazen voor de ploeg van Keizer. Brahimi werkte nog over, maar vlak voor het einde ging het alsnog mis. Felipe zorgde vlak voor het laatste fluitsignaal alsnog voor de gelijkmaker, waardoor er wederom penalty's genomen moesten worden om een winnaar te bepalen.

Daarin miste Dost anders dan in de vorige finale weliswaar de eerste namens Sporting, maar later ook Pepe namens FC Porto. Omdat ook Fernando Andrade faalde, kon Luiz Phellype de winnende maken in de zesde strafschop. Hij schoot binnen en dus versloeg Sporting opnieuw FC Porto in de bekerfinale na penalty's.

Daarmee kan Keizer zeer tevreden zijn over zijn eerste seizoen met Sporting. Hij stapte in toen de ploeg in een moeilijke periode zat, won de eerste duels en maakte met zijn ploeg een hoop doelpunten. Het aanvallende spel leverde hem de #Keizerball op en veel fans waren blij met de aanvallende speelwijze van coach.

Met 2,22 punt gemiddeld per wedstrijd en 2,55 doelpunt beschikt hij over uitstekende cijfers. In de Primeira Liga staat de plek royaal (en terecht) op de derde plaats achter kampioen Benfica en FC Porto, terwijl beide bekertoernooien werden gewonnen voor de Nederlandse coach. Dat is de eerste club die het lukt, sinds Benfica in 2014.

Alleen de Europa League-campagne viel tegen, maar de kans is groot dat hij Europees wel een herkansing krijgt. Ondanks de kritiek die Keizer na een periode kreeg, heeft hij zich uitstekend hersteld. Dat laatste geldt ook voor Dost: de 29-jarige spits kent mede door blessureleed moeilijke weken en zou volgens diverse media op weg zijn naar de uitgang. Als dat inderdaad het geval is, dan neemt de spits - ondanks de misser vanaf elf meter - met deze bekerwinst. meer dan afscheid in stijl.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 17 juni 2019

  2. zondag 16 juni 2019

  3. zaterdag 15 juni 2019