Mahi neemt 'met borst vooruit' afscheid van Groningen

Mahi neemt 'met borst vooruit' afscheid van Groningen

23 mei 2019 – Voor Mimoun Mahi kwam er dinsdagavond een te vroeg afscheid aan zijn vijfjarige periode bij FC Groningen. De aanvaller vloog met de club die hij na dit jaar verlaat uit de play-offs om Europees voetbal en dat betekende het einde van zijn tijdperk in het hoge noorden. Eentje met hoogte- en dieptepunten, maar uiteindelijk vertrekt hij naar eigen zeggen 'met zijn borst' vooruit bij FC Groningen.Niet in eigen stadion of met een hoofdprijs: nee, de periode van Mahi eindigde dinsdagavond in Arnhem, na een voor Mahi niet het meest succesvolle seizoen. De aanvaller kampte deels met blessureleed en zag hoe zijn ploeg in het eerste half jaar gebukt ging onder de slechte resultaten. "Dit was het meest roerige seizoen tot dusver", knikte Mahi direct na zijn laatste duel. "We hebben zeventiende gestaan, dat was heel moeilijk."

Toch richtten de noorderlingen zich in de tweede seizoenshelft ook weer knap op, gesteund met enkele winterse versterkingen. "We hebben laten zien wat we kunnen, gelukkig. En de play-offs is dan toch een mooi toetje. Jammer dat de slagroom daarop ontbreekt", doelde hij op het mislopen van de finaleplaats.

Roerige jaren
Dat het laatste jaar roerig was, zegt misschien wel iets over de hele periode van de aanvaller in Groningen. De uiterst vriendelijke Marokkaan kende veel hoogtepunten met mooie doelpunten en stond zelfs op het punt om Groningen twee winters geleden voor een miljoenenbedrag te verruilen voor Engeland. Omdat er geen tijd meer was om een opvolger voor hem te vinden, wees Groningen het niet te weigeren bod toch af.

Negatiever kwam hij in het nieuws toen hij samen met Oussama Idrissi geschorst werd en in opspraak kwam met Lars Veldwijk. In de pure emotie ging hij te ver, maar bood ook al snel zijn welgemeende excuses aan. Hoogte- en dieptepunten maakte hij mee en dus is het afscheid best emotioneel. "Ja, dat heb je na vijf fantastische jaren. Je weet dat er een einde aan komt, dus dat moet je ook accepteren", zei hij. 

Hootepunten
Voor Mahi was de bekerwinst met FC Groningen het mooiste hoogtepunt. "Geweldig dat ik die finale mocht spelen. En daarna op de grote markt met alle fans… Het daaropvolgende Europese seizoen was ook mooi", herinnert hij. Een individuele actie tegen SC Heerenveen staat de spits op persoonlijk vlak nog nader bij.

"Ik speelde een aantal man uit in een solo en schoot vervolgens tegen de paal. Dat was - denk ik - mijn mooiste actie bij FC Groningen. En mijn zeventiende doelpunt vorig seizoen tegen PEC Zwolle, de bal die via de paal binnen ging", lacht hij. Ondanks het mislopen van een Europa League-ticket vertrekt Mahi tevreden. "Met opgeven hoofd en de borst vooruit. Als nummer acht van Nederland en met de play-offs. Dan moeten we tevreden zijn. Ik ben mannelijker geworden in mijn jaren hier en ook qua voetbal sterker. Een mooie tijd." 

FC Zürich
Dat moet tot uiting komen vanaf volgend seizoen in Zwitserland, een relatief onbekende competitie. Ricky van Wolfswinkel speelt bij FC Basel en dit seizoen degradeerde recordkampioen Grasshopper: verder is er voor de algemene voetballiefhebber weinig bekend over de competitie. "Dat is ook een land waar ze proberen te voetballen, net zoals de Eredivisie", weet Mahi.

"Zürich speelt ook Europees en op dat gebied wil ik me doorontwikkelen en belangrijk worden voor het team. Ik denk dat ik klaar ben voor de stap, de laatste keer dat ik Europees heb gespeeld, is alweer vier jaar geleden. Daar kijk ik heel erg naar uit en denk dat ik er klaar voor ben. Ik kan me nog veel ontwikkelen."

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 20 juni 2019

  2. woensdag 19 juni 2019