De Graafschap blijft dankzij treffers Benschop in leven

De Graafschap blijft dankzij treffers Benschop in leven

22 mei 2019 – De Graafschap houdt zicht op handhaving in de Eredivisie. De nummer 17 van de Eredivisie, die eerder op de avond competitiegenoot Excelsior zag afdalen, won thuis met 2-0 van Cambuur en dat was na het 1-1 gelijkspel van vorige week voldoende voor een plek in de eindstrijd. Charlison Benschop was de grote man met twee doelpunten. In de finale wacht voor De Graafschap een dubbele confrontatie met Sparta Rotterdam, dat over twee duel TOP Oss uitschakelde.In de eerste wedstrijd van dit tweeluik afgelopen zondag maakten De Graafschap en Cambuur er een waar spektakelstuk van met veel kansen, twee goals en een hoop emotie. Vanavond was er vooral veel spanning. Omdat in deze return op De Vijverberg de beslissing zou vallen werd er op sommige momenten iets voorzichtiger gespeeld, terwijl in Leeuwarden beide ploegen haast onbeperkt aanvielen. Cambuur wist vooraf dat het moest scoren, terwijl De Graafschap aan 0-0 al genoeg zou hebben om de finale te bereiken. Trainer Henk de Jong was vooraf echter duidelijk en wilde niet dat zijn ploeg zou inzakken om alleen het gescoorde uitdoelpunt van zondag te verdedigen. Met zowel Benschop als Fabian Serrarens in de spits begon hij dan ook aanvallend.

Dit resulteerde erin dat de eerste kansen van de wedstrijd voor de Superboeren waren. Nabil Bahoui noteerde de eerste mogelijkheid, maar zag keeper Xavier Mous redden. De sluitpost was de held van Cambuur in het thuisduel door de ene na de andere kans van De Graafschap onschadelijk te maken en zelfs een strafschop te pakken. Ook vandaag zat hij meteen goed in de wedstrijd, want een paar minuten na dat schot van Bahoui plukte Mous een poging van Youssef El Jebli uit de linkerhoek. Cambuur besloot niet volle bak aan te gaan vallen en hoopte met een snelle uitbraak de broodnodige treffer te maken. Hun eerste kans kwam van de voet van Nigel Robertha, maar hij schoot wild naast. De Graafschap kwam na 24 minuten op een verdiende 1-0 voorsprong. El Jebli legde een vrije trap perfect op het hoofd van Benschop en die kopte raak. Benschop was zondag in Friesland nog op de bank begonnen vanwege het kunstgras, maar toonde nu meteen zijn waarde vanaf het begin.

Lang leek De Graafschap niet van de voorsprong te kunnen genieten, want vrij snel dacht Robertha uit een vrije trap van Robin Maulun de 1-1 te maken. Gelukkig voor de thuisploeg belandde zijn kopbal op de kruising. De Graafschap trok het duel daarna steeds meer naar zich toe. Benschop ging twee man simpel voorbij in de zestien, maar zag dat zijn voorzet niet binnen kon worden gelopen. De 2-0 volgde even later alsnog. Robbert Schilder maakte hands in de zestien als onderdeel van de Friese muur die een vrije trap van El Jebli moest verdedigen. Net als in het eerste duel kreeg Cambuur ook nu een strafschop tegen wegens zo'n handsbal. Waar Serrarens dat buitenkansje voor De Graafschap in het uitduel nog mistte, schoot Benschop nu wel heel koelbloedig raak voor zijn tweede van de avond: 2-0. In de slotfase van de eerste helft kon Serrarens zelfs de 3-0 aantekenen, maar Mous hield de spanning er nog een beetje in.

Cambuur moest na rust twee goals zien te vinden om überhaupt aanspraak te kunnen maken op een plek in de volgende ronde. Trainer René Hake bracht Kevin van Kippersluis meteen in, maar hij produceerde vijf minuten na zijn invalbeurt de grootste misser van de avond. Steenvoorden kopte een vrije trap richting de aanvaller, maar die schoot in volledig vrije positie alleen voor de keeper voorlangs. Dit tot afgrijzen van Hake, die zag dat De Graafschap achterin onrustig oogde, maar tegelijkertijd zal concluderen dat als zijn ploeg dit soort kansen al mist het een haast onmogelijke opgave zou worden om zelfs de meest instabiele defensie te passeren.

Het publiek ging achter de thuisploeg staan, omdat die het lastig had en Cambuur steeds vaker gevaarlijk in de buurt van de aansluitingstreffer kwam. Als je de kansen echter tegen elkaar gaat afstrepen, vallen die in het voordeel uit van De Graafschap. Een schot van Bahoui werd aangeraakt door David Sambissa en na een volle sprint vanaf de rechtsbackpositie stuitte Leeroy Owusu op de benen van Mous. Invaller Javier Vet zag zijn geplaatste schuiver eveneens niet tegen de touwen komen, maar slechts enkele meters naast gaan. In de blessuretijd voorkwam Mous nog de 3-0 van een andere invaller, in dit geval Furdjel Narsingh. De krachten bij Cambuur vloeiden langzaam weg en daardoor bleef De Graafschap uiteindelijk toch tamelijk eenvoudig op de been en gaat het terecht door naar de finale. Henk de Jong zal dus volgend seizoen werkzaam zijn in de Eerste Divisie, omdat hij zijn toekomstige werkgever door deze 2-0 zege heeft uitgeschakeld.

Opstellingen en beoordelingen:
De Graafschap
: Nigel Bertrams 7; Leeroy Owusu 7, Bart Straalman 6,5, Sven Nieuwpoort 6,5, Jordy Tutuarima 6, Azor Matusiwa 6,5, Fabian Serrarens 6,5, Youssef El Jebli 7,5 (84. Frank Olijve -), Delano Burgzorg 6, Charlison Benschop 8 (79. Furdjel Narsingh -), Nabil Bahoui 6,5 (70. Javier Vet 6)

Cambuur: Xavier Mous 8; Sai van Wermerskerken 6,5, Robert van Koesveld 6,5, Matthew Steenvoorden 7,5, David Sambissa 6,5; Kevin Jansen 6 (66. Tyrone Conraad 6), Robbert Schilder 5,5, Robin Maulun 7; Andrejs Ciganiks 5,5 (46. Kevin van Kippersluis 6), Nigel Robertha 7, Issa Kallon 6,5 

Man of the match: Charlison Benschop 
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 25 juni 2019

  2. maandag 24 juni 2019