Excelsior redt het niet en degradeert uit de Eredivisie

Excelsior redt het niet en degradeert uit de Eredivisie

22 mei 2019 – Excelsior neemt afscheid van de Eredivisie. In eigen huis kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen RKC en dat was niet genoeg na de nederlaag in Waalwijk (2-1). De Rotterdammers leken er met een man meer in de slotfase alsnog een verlenging uit te slepen, maar hadden geen geluk in de afronding. RKC doet in de finale tegen Go Ahead Eagles, dat won bij FC Den Bosch, een gooi naar promotie.Toen het rustsignaal klonk, was de sfeer behoorlijk bedroefd in Kralingen. Door een 0-1 voorsprong van RKC leek het een zeer lastige opdracht te worden voor Excelsior om komend seizoen in de Eredivisie te blijven voetballen. In Waalwijk ging het met 2-1 onderuit en door de vroege tegentreffer in eigen huis moest het dus ineens twee doelpunten maken.

En dat terwijl het de beste kansen kreeg om de score te openen. Via verdediger Thomas Oude Kotte kwam Excelsior al vroeg bijna op voorsprong en Luigi Bruins zorgde voor gevaar uit corners en vrije trappen. Des te pijnlijker was het toen RKC vlak voor rust wél het net vond: Stijn Spierings kopte in alle vrijheid raak bij de tweede paal uit een voorzet van Emil Hansson.

Maar Excelsior kwam ijzersterk uit de startblokken in de tweede helft. Al snel trok Elías Már Ómarsson de stand weer gelijk op aangeven van Bruins. De spits krulde de bal, zonder aan te nemen, in de verre bovenhoek en liet RKC-doelman Vaessen geheel kansloos: 1-1. Alle hoop was weer terug bij de Rotterdammers, al was er natuurlijk nog een tweede goal nodig.

Die hoop werd nog groter na zeventig minuten voetballen. Doelpuntenmaker Spierings maakte hands in de muur bij een vrije trap en kreeg zijn tweede gele kaart van de avond. Met een man meer en een zeer aanvallende formatie ging Excelsior voor eigen publiek vólle bak voor een verlenging.

Maar die kwam er niet. RKC hield, ondanks twee grote kansen voor Hervé Matthys en Oude Kotte, knap stand in Kralingen. RKC plaatst zich daarmee dus voor de finale van de play-offs om promotie/degradatie. Het speelde in het seizoen 2013/14 voor het laatst in de Eredivisie. De Brabanders daalden vijf jaar geleden af naar het een na hoogste niveau nadat uitgerekend Excelsior te sterk bleek.

Opstellingen en beoordelingen*

Excelsior: Alessandro Damen 7; Siebe Horemans 6, Jurgen Mattheij 7, Thomas Oude Kotte 5, Hervé Matthys 6; Marcus Edwards 7, Dogucan Haspolat 5 (45. Dennis Eckert 7), Jerdy Schouten 7; Jeffry Fortes 7, Elías Már Ómarsson 8, Luigi Bruins 9

RKC: Vaessen 7; Juriën Gaari 7, Melle Meulensteen 6, Henrico Drost 7, Paul Quasten 5; Daan Rienstra 6, Stijn Spierings 6, Anas Tahiri 6; Dylan Seys 7 (64. Darren Maatsen 7), Mario Bilate 5, Emil Hansson 8

Man of the match: Luigi Bruins

*spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 25 juni 2019

  2. maandag 24 juni 2019