Eredivisie gaat op de schop: twee clubs degraderen rechtstreeks

Eredivisie gaat op de schop: twee clubs degraderen rechtstreeks

22 mei 2019 – Groot nieuws in de Eredivisie voor komend seizoen: de eerste maatregelen van de veranderagenda gaan per 1 juli 2019 in. Het meest zwaarwegende besluit is dat de nummers achttien én zeventien rechtstreeks degraderen uit de Eredivisie, de nummer zestien speelt nacompetitie. Ook verandert voor sommige ploegen het bekertoernooi, het vaststellen van wedstrijddagen en wordt de verdeling van de mediagelden eerlijker. Dat laat de Eredivisie weten in een persbericht. Dat betekent voor clubs uit de Eerste Divisie dat er twee (de nummers één en twee) teams rechtstreeks omhoog gaat. Met dit voorstel is al ingestemd en is daarmee officieel en wordt uitgewerkt. Ook krijgen clubs die de groepsfase van een Euroepes toernooi halen, een vrijstelling voor de eerste bekerrondes. 

Tevens wordt gekeken naar de verdeling van de mediagelden: kleine clubs krijgen relatief (zo'n tien procent) meer dan momenteel en dat gaat ten koste van de huidige koplopers op die lijst. Verder dragen de Europees spelende clubs ook een deel van die inkomsten af aan clubs die op natuurgras spelen, om zo te voorkomen dat kunstgras een trend blijft in Nederland. Tot slot hebben de topclubs een herenakkoord gesloten over het feit dat ze geen jeugdspelers meer bij elkaar weghalen, iets dat recent nog leidde tot irritatie bij AZ.

Dit is het eerste werk van de veranderagenda, voortkomend uit een commissie waarin Jan de Jong (Feyenoord), Mattijs Manders (ADO Den Haag), Marco Bogers (VVV-Venlo), Wouter van Zetten (AZ) en Jacco Swart (Eredivisie CV) zaten. In het kader van de uitwerking is overleg gevoerd met andere partijen zoals de KNVB, CED en EMM. Hoewel de clubs baalde dat de écht grote veranderingen uitbleven - zoals het afschaffen van het kunstgras en het terugbrengen van de Eredivisie naar zestien clubs - is er dus wel het een en ander rondgekomen.

In het gehele document staan de volgende veranderingen te lezen:
- Nummer 18 en 17 van de Eredivisie degraderen rechtstreeks naar de Eerste Divisie. De nummers 1 en 2 van de Eerste Divisie promoveren rechtstreeks. Nummer zestien van de Eredivisie neemt deel aan de promotie/degradatie play-offs. Deze maatregel draagt eraan bij dat de beste clubs in de Eredivisie spelen.

- Clubs die zich geplaatst hebben voor de groepsfase van een Europese clubcompetitie stromen bij de laatste 32 clubs in tijdens het TOTO KNVB bekertoernooi. Deze wedstrijden worden allemaal na afronding van de groepsfase van de Champions League en de Europa League gespeeld. Dit om te voorkomen dat clubs 'last' hebben van het Nederlandse bekertoernooi. Voor komend seizoen zijn dat mogelijk Ajax, PSV, Feyenoord en AZ en FC Utrecht/Vitesse. 

- Er komt meer flexibiliteit in het vaststellen van speeldagen en aanvangstijden om de arbeid/rust verhouding tussen wedstrijden voor clubs die spelen in de Champions League of Europa League te verbeteren. Ook deze maatregel draagt eraan bij dat clubs maximaal kunnen presteren in de Europese clubcompetities. Dit seizoen werd zoiets al gedaan met Ajax, voor wie in de CL veel duels werden verzet.

- De solidariteit in de verdeling van de mediagelden neemt met tien procent toe. De ratio tussen de nummer achttien en één verbetert van 1 : 5,3 naar 1 : 4,8. Deze evenwichtigere verdeling draagt bij aan het sterker worden van kleinere clubs in de Eredivisie. Voor hen wordt overleven in de Eredivisie net iets lastiger, waardoor ze deze gelden kunnen gebruiken.

- Clubs die deelnemen aan de Europa League of de Champions League verdelen vijf% van hun UEFA inkomsten uit de groepsfase en 3,75% uit de knock-out fase daaropvolgend onder de niet-Europese deelnemers in de Eredivisie. Deze gelden komen in eerste instantie voornamelijk terecht bij de clubs die in de Eredivisie op natuurgras spelen. Deze maatregel motiveert clubs om over te stappen op natuurgras en maakt niet-Europese deelnemers in de Eredivisie sterker.

- Er is een herenakkoord gesloten tussen de clubs die een jeugdopleiding met een internationale status hebben. Dit akkoord houdt in dat deze clubs geen jeugdspelers meer bij elkaar weghalen. Deze maatregel zorgt ervoor dat investeren in jeugdopleidingen beter loont wat bijdraagt aan de sportieve kwaliteit van de clubs in de Eredivisie.
15% van de solidariteitsgelden die de Eredivisieclubs ontvangen vanuit de UEFA worden beschikbaar gesteld aan de clubs in de Eerste Divisie. Net als in de Eredivisie zullen ook deze gelden op een wijze verdeeld worden dat ze bijdragen aan meer solidariteit in verdeling van middelen en het motiveren van investeren in jeugdopleiding.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 23 september 2019

  2. zondag 22 september 2019