Geniale Ødegaard leidt Vitesse langs Groningen en naar finale

Geniale Ødegaard leidt Vitesse langs Groningen en naar finale

21 mei 2019 – Vitesse heeft de finale van de play-offs om Europees voetbal bereikt. In het Gelredome werd het 3-1 in het voordeel van de Arnhemmers, die daarmee de 2-1 verliespartij in Groningen ongedaan maakten. Martin Ødegaard was de grote man aan Vitesse-zijde: hij was bij alle doelpunten betrokken. Groningen kwam niet verder dan een treffer van Kaj Sierhuis.Na de 2-1 verliespartij van afgelopen zaterdag vloog Vitesse uit de startblokken in het eigen GelreDome, dat overigens zeer matig gevuld was voor deze belangrijke wedstrijd. Al na twee minuten lag de bal in het net achter Groningen-keeper Sergio Padt. Vitesse schakelde na een hoekschop van Groningen razendsnel om en Ødegaard kwam oog in oog met Padt. De Noor schoof de bal kalm achter de kansloze keeper voor de snelle openingstreffer.

Door alle blessures aan Vitesse-zijde moest coach Leonid Slutsky de wedstrijd beginnen met slechts zes wisselspelers op de bank. Na de treffer van Ødegaard nam de thuisploeg wat gas terug. Groningen kwam echter niet goed in het spel en zag Vitesse in de omschakeling een aantal keer gevaarlijk voor het doel komen. Doelpunten leverde dit gevaar echter niet op.

Groningen had het meeste balbezit, maar wist dit niet om te zetten in grote kansen. Aan de andere kant werd Vitesse wel gevaarlijk. Een geweldige voorzet van Ødegaard werd door Linssen gevaarlijk richting het Groningen-doel gekopt, maar Padt wist met een uitstekende reflex de 2-0 te voorkomen. De uitploeg kwam niet verder dan een ongevaarlijk afstandsschot van Mimoun Mahi.

Een moment van genialiteit van Ødegaard leverde Vitesse alsnog de 2-0 voorsprong op. De Noor zette met een geweldige pass tussen meerdere verdedigers door Tim Matavz vrij voor Padt. De spits gleed de bal knap achter de kansloze keeper. Niet veel later passeerde Ødegaard drie Groningen-spelers en hij versierde een hoekschop. Deze legde hij zelf perfect op het hoofd van de inlopende Matavz, die de bal knap achter Padt kopte voor de 3-0 voorsprong.

Ødegaard was met zijn acties en goede traptechniek een plaaggeest voor de Groningen-defensie. Al het gevaar van Vitesse-zijde leek vanaf de voet van de pas twintigjarige Noor te komen. Een vrije trap van zijn voet zette vier spelers vrij voor Padt, maar wonder boven wonder werd deze situatie niet omgezet in een doelpunt.

Vlak voor het rustsignaal was Groningen voor het eerst dicht bij een doelpunt. Een goede voorzet van Tim Handwerker werd door Kaj Sierhuis gevaarlijk richting het doel getikt, maar Remko Pasveer hield de bal met een goede reflex uit zijn doel. Vlak na rust dacht Vitesse al snel op 4-0 te komen. Een vrije trap van Ødegaard bleef gevaarlijk hangen in het strafschopgebied. Linssen kreeg de bal voor zijn voeten en schoot knap raak, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Niet veel later belandde een hoekschop gevaarlijk voor de voeten van Mohammed Dauda, maar Sierhuis keerde de bal op de lijn.

Na zestig minuten ging de nog steeds licht geblesseerde Matavz naar de kant. Hij werd vervangen door Thomas Buitink, die een aantal minuten later meteen de kans kreeg om de 4-0 te maken. Zijn schot, na een goede voorzet van Dauda, vloog net naast. De thuisploeg liet Groningen in de tweede helft alle hoeken van het veld zien, maar vergat de score verder uit te bouwen. Maikel van der Werff kopte na een vrije trap van Ødegaard tegen de paal. Tien minuten voor tijd bracht Sierhuis vanuit het niets de spanning zelfs terug in de wedstrijd: hij tikte na een goede voorzet van invaller Mo El Hankouri de bal in het Vitesse-doel.

Zo beleefde Vitesse dus nog een aantal angstige minuten, waar het de score zelf al veel verder uit had kunnen bouwen. De thuisploeg hield echter stand en kan zich dus op gaan maken voor een clash met FC Utrecht in de finale van de play-offs.

Opstellingen en beoordelingen*:
Vitesse
: Remko Pasveer 7; Vyacheslav Karavaev 6,5, Maikel van der Werff 7, Danilho Doekhi 6,5, Alexander Büttner 7; Martin Ødegaard 9,5, Navarone Foor 6, Thulani Serero 7, Bryan Linssen 6,5; Mohammed Dauda 6,5, Tim Matavz 8 (Thomas Buitink 6,5)

FC Groningen: Sergio Padt 6; Deyovaisio Zeefuik 5, Mike te Wierik 5, Samir Memisevic 5,5, Tim Handwerker 5,5 (Ajdin Hrustic 5); Ritsu Doan 5, Thomas Bruns 3,5, Ludovit Reis 4 (Paul Gladon 5,5), Django Warmerdam 5; Kaj Sierhuis 6,5, Mimoun Mahi 5,5 (Mo El Hankouri -)

Man of the Match: Martin Ødegaard

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 23 september 2019

  2. zondag 22 september 2019