FC Utrecht boekt simpele zege op Heracles en bereikt finale

FC Utrecht boekt simpele zege op Heracles en bereikt finale

21 mei 2019 – Nadat FC Utrecht in de uitwedstrijd in Almelo door een 0-2 zege al een riante uitgangspositie verworven had, werd de klus door de Domstedelingen, die zich op mogen gaan maken voor de play-offs, simpel geklaard met een 3-0 zege. Het bleef lang 0-0, maar na een benutte strafschop van Simon Gustafson kwam de wedstrijd eindelijk los. Dit was in het voordeel van FC Utrecht, dat meer ruimtes kreeg en uiteindelijk Jean-Cristophe Bahebeck nog twee keer zag scoren.Waar Heracles de thuiswedstrijd moest starten met enkele noodgedwongen wijzigingen, kampte vandaag ook FC Utrecht met enkele persoonlijke problemen. Timo Letschert en Joris van Overeem konden beide wegens lichte blessures niet starten, en werden vervangen door de weer beschikbare Emil Bergström en Rico Strieder. Waar je verwachtte twee goed voetballende ploegen te zien, was dat zeker in het begin van de eerste helft niet het geval. De wedstrijd deed, met het gebrek een concentratie bij beide ploegen en een overmaat aan balverlies, soms aan als een play-offswedstrijd van twee ploegen die promotie naar de Eredivisie willen afdwingen.

Gelukkig verbeterde het spel al snel, waarna Heracles het heft in handen nam. Tot grote kansen kwam het echter niet, omdat FC Utrecht de zaken verdedigend goed op orde had, en de Almelöers nauwelijks kans liet om ook maar het strafschopgebied te betreden. Dit misschien wel tot opluchting van Heracles-trainer Frank Wormuth, die vooraf had aangekondigd 'niet te vroeg op voorsprong te willen komen', aangezien Utrecht dan waarschijnlijk meer ruimtes zou krijgen en een vroege tegengoal zou maken.

Nadat Jean-Cristophe Bahebeck in het veld was gekomen voor de geblesseerd geraakte Riechedly Bazoer, begon ook FC Utrecht enigszins te voetballen. Dit had onder andere te maken met het feit dat Utrecht met vier aanvallers de verdedigende opstelling van Heracles beter kon counteren. Utrecht kreeg na deze wissel via Othmane Boussaid al snel de eerste grote kans, maar niet voordat Heracles wegens een grote fout van Strieder ook al een grote mogelijkheid had gekregen. Daarna kreeg Utrecht nog enkele countermogelijkheden, maar de enige keer dat Blaswich reddend op moest treden, was op verkeerd getimede kopbal van mede-Heraclied Tim Breukers.

In de tweede helft was het spelbeeld in eerste instantie hetzelfde; Heracles had iets meer balbezit, en Utrecht loerde vooral op snelle uitbraken en counters. De wedstrijd zat echter in het slot en had een doelpunt nodig om opengebroken te worden; gelukkig viel deze al snel in de tweede helft. Nadat Cyriel Dessers in het strafschopgebied makkelijk over het uitgestoken been van Mats Knoester heenging, mocht Simon Gustafson namens de Domstedelingen aanleggen voor zijn negende strafschop van dit seizoen. Hij bleef, nadat hij wegens inspectie door de VAR een korte tijd moest wachten, ijzig kalm en bracht daarmee Utrecht op een 1-0 voorsprong.

Dit doelpunt had voor Heracles het punt moeten zijn om alles-of-niets voetbal te gaan spelen. Korte tijd leek dit ook het geval, maar de Heraclieden leken in een spagaat te zitten; aan de ene kant was er genoeg wil om een doelpunt te scoren, aan de andere kant leek de ploeg van Wormuth de moed opgegeven te hebben om de finale nog te kunnen bereiken. Dit had tot gevolg dat de ruimtes op het veld wel groter werden, maar Heracles niet tot nauwelijks sterker werd. Utrecht profiteerde natuurlijk dankbaar van dit gegeven feit, maar omdat de eindpass niet nauwkeurig was, bleef een doelpunt tot de 80e minuut uit, toen Bahebeck na een aanval over vele schijven de bal beheerst langs Heracles-doelman Janis Blaswich schoot.

Daarna was de hoop van de Heraclieden toch echt geknakt, en het tweede doelpunt van Jean-Cristophe Bahebeck was er dan ook enkel een voor de statistieken. Utrecht mag zich dus op gaan maken voor de finale voor de play-offs, terwijl voor Heracles het seizoen er nu echt op zit.

Opstellingen en beoordelingen:
FC Utrecht: David Jensen 6,5; Sean Klaiber 7, Emil Bergström 6,5, Willem Janssen 6, Nicolas Gavory 6,5; Riechedly Bazoer 6,5 (24. Jean-Cristophe Bahebeck 8), Rico Strieder 5,5, Simon Gustafson 6,5 ; Gyrano Kerk (75. Mark van der Maarel -), Cyriel Dessers 6, Othmane Boussaid 6 (46. Lucas Görtler 7).

Heracles Almelo: Janis Blaswich 6,5; Wout Droste 5,5 (29. Bart van Hintum 5,5), Tim Breukers 6 (69. Sylvester van der Water 6), Mats Knoester 5, Lennart Czyborra 5,5; Alexander Merkel 5 (76. Joey Konings -), Mohammed Osman 6, Dario van den Buijs 6,5; Brandley Kuwas 6, Adrián Dalmau 5, Dabney dos Santos 6.

Man of the match: Jean-Cristophe Bahebeck
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 23 september 2019

  2. zondag 22 september 2019