Buijs en Slutsky pleiten voor andere opzet play-offs

Buijs en Slutsky pleiten voor andere opzet play-offs

20 mei 2019 – Danny Buijs en Leonid Slutsky pleiten voor een andere opzet van de play-offs om een Europees ticket. De trainers zijn van mening dat het inkorten van de nacompetitie meerdere voordelen oplevert. Zo zouden kortere play-offs minder belastend voor de spelers zijn én aantrekkelijker zijn voor het publiek.In de huidige opzet moet een club vier extra wedstrijden spelen voor een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League. "We moeten met deze play-offs en drie Europese voorrondes tien wedstrijden spelen om in de groepsfase van de Europa League te komen", zegt de Vitesse-coach in De Telegraaf. "Dat is bijna een apart toernooi. Ik weet niet wat de statistieken precies zijn, maar ik denk dat de groepsfase halen voor elke Nederlandse club erg moeilijk is, welke club de play-offs ook wint." FC Utrecht was in 2010 tot nu toe de enige club die de play-offs won en vervolgens de voorrondes overleefde.

Buijs heeft wel een idee over een nieuwe opzet. "Ik zou een halve finale over twee wedstrijden doen, uit en thuis, maar één finale spelen", zegt de trainer van FC Groningen. "Bijvoorbeeld in De Kuip, net als in de beker. Dan heb je ook een duel met een entourage waar je u tegen zegt. Nu loop je het risico dat het bij een finale over twee duels na één duel al min of meer beslist kan zijn, met veel lege stoeltjes tot gevolg. Je kunt er bij een finale ook een weekendwedstrijd overdag van maken, wat voor gezinnen aantrekkelijker is dan een doordeweeks duel om 20.45 uur."

Bijkomend voordeel is dat de winnaar van de play-offs meer tijd heeft om zich voor te bereiden op de Europa League-voorrondes. "De paar extra dagen rust die één finale oplevert kun je goed gebruiken. Nu moet je de vakantie iets inkorten, terwijl die ook nodig is."

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 25 juni 2019

  2. maandag 24 juni 2019