FC Groningen langs Vitesse, maar wacht zware return in Arnhem

FC Groningen langs Vitesse, maar wacht zware return in Arnhem

18 mei 2019 – Met gemengde gevoelens zal FC Groningen terugkijken op het heenduel tegen Vitesse in de eerste ronde van de play-offs. De Trots van het Noorden won dik verdiend, maar incasseerde halverwege de tweede helft toch een tegendoelpunt van het makke Vitesse: 2-1. Dat doelpunt van Max Clark kwam volledig uit het niets, Groningen was de hele wedstrijd sterker geweest. Dinsdag is de return in Arnhem: dan zal Groningen nog flink aan de bak moeten.Groningen begon als nummer acht aan de play-offs, wetende dat in de historie de laagst geklasseerde ploeg nog nooit de play-offs had gewonnen. Bovendien had Groningen deze nacompetitie op het nippertje bereikt. Het verloor afgelopen woensdag nog met 1-0 van FC Emmen, maar mocht toch juichen omdat Willem II verzuimde te winnen in Den Haag. Zo stond Groningen zaterdagavond - in een angstvallig leeg stadion - tegenover Vitesse, dat als nummer vijf en favoriet de play-offs was ingestroomd.

Op het veld waren de rollen echter omgedraaid. Nadat Vitesse in het eerste kwartier de boventoon voerde zonder echte gevaarlijk te worden, nam Groningen het initiatief over. Zo nu en dan creëerde de ploeg van Danny Buijs kansen, maar het slappe Vitesse bleef redelijk eenvoudig overeind. Mike Te Wierik kopte bijvoorbeeld over uit een corner een afstandspegel van Mimoun Mahi zeilde naast. Kaj Sierhuis vond wel het net, maar stond buitenspel en dus werd zijn treffer terecht afgekeurd.

Groningen leek ondanks het overwicht met 0-0 te gaan rusten, totdat het in de blessuretijd een corner kreeg. Na balverlies van de nog onzichtbare Martin Ødegaard pikte Ritsu Doan de bal op en nam hij Remko Pasveer onder vuur. Het schot was de doelman te machtig: hij moest lossen en zag Mahi de rebound benutten: 1-0. Direct daarna was het rust, Vitesse moest in de tweede helft anders voor de dag gaan komen om nog een resultaat mee te nemen.

Een ommekeer voor Vitesse zat er echter niet in. Groningen ging verder waar het mee bezig was en hield de Arnhemmers in de houdgreep. De druk van Groningen werd Clark uiteindelijk teveel, hij maakte een oliedomme overtreding op Deyovaiso Zeefuik en veroorzaakte daarmee een penalty. Het was koren op de molen voor Groningen, want dit buitenkansje liet het uiteraard niet onbenut. Samir Memisevic wist wel raad met de penalty en schoot de bal tegen de touwen: 2-0.

Helemaal niks wees erop dat Vitesse nog terug zou gaan komen in de wedstrijd. Toch gebeurde het: Clark herstelde zijn fout door een minuut of twintig voor tijd de 2-1 binnen te schuiven. Op aangeven van Alexander Büttner, die de geblesseerd uitgevallen Matus Bero had vervangen, maakte de linksback er 2-1 van. Het was een opsteker voor Vitesse, dat zo toch een uitdoelpunt te pakken had in een verder hele matige wedstrijd.

De tegentreffer moest even worden verwerkt door Groningen, dat in het laatste kwartier wel weer het heft in handen nam. Daarin kreeg de thuisploeg nog een grote kans op de 3-1. Een goede vrije trap van Tim Handwerker werd door Pasveer onder de lat vandaan getikt. De 3-1 kwam er dus niet, maar het scheelde niet veel of het was nog 2-2 geworden. Vlak voor tijd dook Thulani Serero ineens op voor Sergio Padt en had de hoek voor het uitzoeken. De middenvelder schoot tegen de keeper op. Zo bleef het bij 2-1 en wordt de return dinsdag in Arnhem eentje die nog alle kanten op kan.

Opstellingen en beoordelingen*:
FC Groningen: Sergio Padt 6,5, Deyovaiso Zeefuik 7, Mike te Wierik 7, Samir Memisevic 7.5, Tim Handwerker 6.5, Ritsu Doan 6.5, Thomas Bruns 6 (85. Tom van de Looi -), Ludovit Reis 6.5, Django Warmerdam 6.5, Kaj Sierhuis 6 (70. Paul Gladon 5), Mimoun Mahi 6 (77. Ajdin Hrustic -).

Vitesse: Remko Pasveer 5, Vyacheslav Karavaev 5, Danilho Doekhi 6, Maikel van der Werff 6, Max Clark 5.5, Thulani Serero 5, Matus Bero - (19. Alexander Büttner 6), Martin Ødegaard 5, Navarone Foor 5, Bryan Linssen 5 (81. Mohammed Dauda -), Thomas Buitink 4 (46. Tim Matavz 4.5).

Man of the match: Samir Memisevic
*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 17 september 2019

  2. maandag 16 september 2019